De oven of de magnetron is een blikvanger in uw keuken. Door uw huidige inbouwproduct te vervangen kunt u uw keuken al een heel ander gezicht geven. Doordat ovens en magnetrons standaard afmetingen hebben, heeft het vervangen van deze apparaten vaak veel minder voeten in de aarde dan u misschien denkt.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een inbouw oven of magnetron?

Bij de keuze van de voor uw situatie meest geschikte inbouw oven of magnetron spelen verschillende aspecten een rol, zoals de nisafmetingen, het type oven of magnetron en andere persoonlijke wensen of voorkeuren. Hieronder leggen wij uit waar u op moet letten.

Nisafmetingen

Een inbouw oven of magnetron moet goed passen in de nis van uw keuken. Er wordt gebruikgemaakt van standaardmaten. Inbouw ovens en magnetrons zijn standaard 60 cm breed. Ovens hebben een standaard hoogte van 45 of 60 cm. Magnetrons zijn er ook van 36 en 38 cm hoog. Als uw huidige oven 60 cm hoog is, en u wilt deze vervangen door een minder hoog apparaat, dan kunt u een warmhoudlade onder de oven laten plaatsen, zodat toch de gehele ruimte wordt benut. Uw BCC verkoopadviseur vertelt u hier graag meer over.

Wilt u een magnetron inbouwen in een hoge kast? Let dan ook op de diepte van de magnetron. Hoge kasten zijn vaak minder diep. Ook bij vervanging is het dus belangrijk te weten welke diepte een nieuwe magnetron maximaal mag hebben.

Type oven

Het assortiment inbouw ovens dat u bij BCC vindt valt grofweg in drie soorten uiteen. Afhankelijk van uw culinaire wensen is de ene oven geschikter dan de andere. Hieronder zetten we de drie soorten ovens voor u op een rijtje.

  • Conventionele of traditionele ovensmaken gebruik van boven- en onderwarmte. Dit type oven is uiterst geschikt voor het bakken van taarten en wanneer u in uw apparaat maar één gerecht tegelijk wilt bereiden. De warmte concentreert zich bij een traditionele oven bovenin.
     
  • Multifunctionele ovensbieden meer kookcomfort en een scala aan mogelijkheden. Elke oven heeft zo zijn eigen pallet aan handige functies, zoals bijvoorbeeld een grillfunctie, een pizzafunctie, een ontdooifunctie, een stoomkookfunctie of een zelfreinigingsfunctie. De meeste multifunctionele ovens zijn heteluchtovens, waarbij de warmte in de oven circuleert. De oven is hierdoor sneller op de gewenste temperatuur, de warmte wordt gelijkmatiger over de oven verdeeld en gerechten zijn 10 tot 20 procent sneller klaar dan in een conventionele oven. Zoals de aanwijzingen op de verpakking in de meeste gevallen al aangeven, kan met een heteluchtoven een lagere temperatuur worden gekozen. Hierdoor is een multifunctionele oven een energiebewuste keuze, die het ook nog eens mogelijk maakt meerdere gerechten tegelijk te bereiden. Hierbij blijft het vermengen van geuren en smaken tot een minimum beperkt. Bovendien is ook de kans dat uw gerechten in een heteluchtoven aanbranden beduidend kleiner dan in een conventionele oven.
     
  • Stoomovensverwarmen uw gerechten met stoom die gevormd wordt door water te verdampen. Deze hete waterdamp verdrijft de zuurstof, waardoor de kleur, de vorm en de smaak van uw gerechten optimaal blijven: groente wordt niet slap en vlees en vis kunnen niet uitdrogen. Omdat ook vitaminen en mineralen behouden blijven en u geen olie of vet hoeft te gebruiken, is koken met stoom verreweg de gezondste manier om uw maaltijd te bereiden. Stoomovens zijn bovendien zeer eenvoudig in het gebruik. U kunt uw gerechten in een stoomoven tegelijkertijd bereiden, waarbij aanbranden of  overkoken onmogelijk is. Wilt u behalve stomen ook andere ovenfuncties gebruiken, dan raden wij u een combistoomoven aan.
     

Type magnetron

Met een magnetron warmt u uw maaltijden op met behulp van microgolven. Hierbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen magnetrons die uitsluitend deze microwave-functie hebben (de zogenaamde ‘solo-magnetrons’) en magnetrons die ook over de basisfuncties van een oven beschikken, zoals een heteluchtfunctie (de zogenaamde combimagnetrons).

Draaideur of kanteldeur?

Met name magnetrons worden veelal op ooghoogte geplaatst. In dat geval is het handig om een apparaat met een draaideur te kiezen. Wanneer u een inbouw oven of magnetron met een kanteldeur op ooghoogte wilt plaatsen (dit is een oven of magnetron met een deur die aan de onderzijde scharniert), dan kunnen wij u een telescooprail aanraden. Met dit veelal los verkrijgbare systeem kunt u uw gerechten op stabiele en veilige wijze over de deur heen uit de oven schuiven. Uw BCC verkoopadviseur vertelt u hier graag meer over.

 

Reiniging en zelfreiniging

Het schoonmaken van een oven of combimagnetron is een vervelend en intensief klusje. Om u dit te vergemakkelijken of zelfs geheel uit handen te nemen zijn verschillende apparaten voorzien van een reinigingsfunctie of zelfreinigingsfunctie. Deze ovens of combimagnetrons maken gebruik van twee verschillende technieken: de katalytische reiniging of de pyrolytische zelfreiniging.

Katalytische reiniging: ovens met katalyse zijn zelf ontvettend. Bij katalytische reiniging worden vetspatten op de ovenwand geabsorbeerd en afgebroken. Voor activering van de katalysewand dient de oven een temperatuur te bereiken van 200°C. Let op: katalyse werkt voor de verwijdering van vet, maar niet van suiker! Wij raden u aan de oven nog 10 tot 15 minuten te laten draaien om zo de katalysewanden te regenereren.

Pyrolytische zelfreiniging: ovens met pyrolyse zijn zelfreinigend. De ovenwanden zijn uitgevoerd in speciaal email dat temperaturen tot 500°C kan verdragen. Bij deze temperatuur worden vuil en vet volledig verkoold. De asresten verwijdert u na afloop van de reiniging eenvoudig met een vochtige spons. De gemiddelde kosten van pyrolyse zijn ongeveer 35 eurocent. Dat is slechts een fractie van de kosten die een handmatige reiniging met dure spuitbussen met zich meebrengt. Door de pyrolyse meteen te starten nadat u de oven heeft gebruikt kunt u gebruikmaken van restwarmte. Zo bespaart u nog meer tijd, geld en energie.

Klokjes, timers en programma’s

Veel inbouw ovens en magnetrons zijn voorzien van een klokje. Soms is dit een mechanisch klokje, dat vergelijkbaar is met een traditionele kookwekker, maar meestal kunt u de timer gebruiken om het apparaat te programmeren. Zo kunt u van tevoren ingeven hoeveel tijd het bereidingsproces in beslag neemt, kunt u verschillende tijden en temperaturen vooraf programmeren, of kunt u instellen dat de oven later op de dag start met het bereiden van uw gerecht.

Veiligheid

Zeker wanneer u jonge kinderen heeft en uw oven zich  onder uw aanrecht bevindt, is het raadzaam het zekere voor het onzekere nemen en voor veiligheid te kiezen. U kunt brandwonden voorkomen door te kiezen voor een oven met een koude-deur-constructie. Deze zorgt ervoor dat de voorkant van de oven niet warmer wordt dan 30°C (behalve bij de pyrolitische reiniging, waarbij aan de voorzijde een maximale temperatuur van 60°C wordt bereikt). Ook met een kinderbeveiliging die voorkomt dat uw kind de ovendeur kan openen kunt u ongelukken eenvoudig voorkomen.

 

Capaciteit

De capaciteit van een oven wordt uitgedrukt in liters en is grotendeels afhankelijk van het formaat. Met een grote oven heeft u meer ruimte om uw gerecht te bereiden. Zeker als u een groot gezin heeft of regelmatig voor vrienden of familie kookt is een ruime oven een must.

Energieverbruik

Bij de keuze van een inbouw oven of magnetron is het belangrijk om op het energieverbruik van het apparaat te letten. Met een energiezuinig apparaat kunt u niet alleen veel geld besparen, maar spaart u ook het milieu. Volgens een Europese standaard zijn alle apparaten ingedeeld in energieklassen, van A (zuinig) tot en met G (onzuinig). Inmiddels bestaan er ook energiezuinige apparaten met een A-10% of A-20% label.

 

Waar u verder op moet letten...

Voor de plaatsing van een inbouw oven of magnetron, zijn een aantal factoren van belang. Zo moet er een geaard stopcontact in de buurt zijn. De meeste moderne inbouw ovens vereisen bovendien dat er een aparte groep beschikbaar is. Tot slot moet er rond de oven voldoende ruimte zijn, zodat het apparaat zijn warmte kwijt kan.

Instructievideo inbouw oven en magnetron

Op bovenstaande instructievideo laten onze medewerkers u zien waar u bij het kiezen, kopen en installeren van een inbouw oven en of magentron op kunt letten.

BCC installeert uw oven of magnetron graag voor u

kiesadvies inbouw apparatuurAls u uw oven of magnetron wilt laten inbouwen, kunt u gebruik maken van de BCC Installatieservice.  Onze installateurs verwijderen uw oude oven of magnetron, plaatsen de nieuwe en sluiten deze aan op de bestaande elektriciteitsaansluiting. Uw oude oven of magnetron en het verpakkingsmateriaal nemen zij als alles naar tevredenheid werkt desgewenst voor u mee retour. Indien u dat wilt, verlengen wij vooraf het stroomsnoer van uw oven of magnetron.

Hoewel wij u graag de beste service bieden, willen we u er op wijzen dat onze installateurs ook een aantal dingen niet doen. U kunt hierbij denken aan het wegwerken van bedrading via moeilijk bereikbare plaatsen (zoals kruipruimten), aanpassingen van bouwkundige aard (zoals hakken, breken, schilderen, stuken en gas-, water- en elektriciteitsleidingen aanleggen) en het aanpassen van keukenopstellingen, -fronten of decorlijsten. Heeft u hier vragen over, dan beantwoorden de medewerkers van BCC Customer Service die graag voor u.

 

Advies bij u thuis

Omdat geen enkele keuken hetzelfde is,  komen onze installateurs in een gratis* voorbezoek graag bij u thuis. Zij adviseren u ter plaatse en meten alle maten die van belang zijn alvast voor u op.

Neem voor het direct plannen van een afspraak voor een voorbezoek contact op met BCC Customer Service via 0900-0555 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in. Het is uiteraard ook mogelijk om een afspraak in te laten plannen door de BCC verkoopadviseur in een van onze winkels.

* De kosten van een voorbezoek bedragen € 49,95. Dit bedrag ontvangt u retour als u inbouwapparatuur aanschaft bij BCC en gebruikmaakt van de BCC Installatieservice.

 

BCC wenst u veel succes bij de keuze van een inbouw vaatwasser. Heeft u nog vragen? Breng dan een bezoek aan een van onze winkels of neem contact op met BCC Customer Service. U kunt onze medewerkers telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur via 020 334 88 88. U kunt ook het contactformulier op deze website gebruiken.