Welke vaatwassers moet ik kopen?

Voor een inbouw vaatwasser kies je wanneer je het apparaat ruimtebesparend en stijlvol wilt wegwerken in de keuken. Op de deur kan een voorblad welke overeenkomt met je keukenkasten worden bevestigd, waardoor de vaatwasser een geheel vormt met het interieur. We gaan je in dit artikel adviseren over de verschillende typen inbouw vaatwassers en hun kenmerken. Je krijgt ook informatie over algemene eigenschappen van een vaatwasser, zoals de capaciteit, indeling, bediening, waterconsumptie en het energieverbruik. Zo kun je een bewuste keuze maken uit ons breed assortiment inbouw vaatwassers.

De verschillende typen inbouw vaatwassers

Om de vaatwasser te integreren met je keukenblok kun je kiezen uit drie typen:

1. Volledig geïntegreerde vaatwasser

Bij deze inbouw vaatwassers zit het bedieningspaneel aan de bovenzijde van de deur. Het voorblad (keukenkast frontpaneel) kan dus over de gehele deur van de vaatwasser worden bevestigd. Zodoende integreert het apparaat volledig met je keukenblok en is het 'onzichtbaar' wanneer de deur gesloten is.

2. Geïntegreerde vaatwasser

Bij deze inbouw vaatwassers zit het bedieningspaneel aan de voorzijde van de deur. Het voorblad zal daarom niet de gehele deur bedekken. Toch vormt het grootste gedeelte van de voorzijde een prachtige eenheid met je keukenblok. Het zichtbare bedieningspaneel heeft ook zijn charme en geeft je keuken een moderne uitstraling. Dit type wordt ook wel half geïntegreerde vaatwasser genoemd.

3. Onderbouw vaatwasser

Je kunt dit type selecteren wanneer je geen voorblad voor de vaatwasser hebt die aansluit bij de rest van je keuken, of geen gebruik van deze optie wilt maken. De voorzijde van een inbouw vaatwasser is compleet afgewerkt in wit of rvs-look, net zoals een vrijstaand model. De afwezigheid van een bovenblad en afgewerkte zijwanden maakt dat het apparaat netjes in de nis onder je aanrechtblad kan worden geschoven.

Nismaten: hoeveel ruimte biedt je keukenblok?

Nog voordat je een bepaald type en model uitkiest, zal je eerst moeten opmeten hoeveel ruimte er in je keukenblok of inbouwkast is om een vaatwasser te plaatsen. De diepte, breedte en hoogte van de nis zijn hierbij belangrijk.

Nisbreedte

De nisbreedte van je keukenblok of inbouwkast zal doorgaans of 45 cm of 60 cm breed zijn. Inbouw vaatwassers voor huishoudens worden ook overwegend in deze twee breedten geproduceerd. Bij het opmeten van de nisbreedte is het verstandig om zowel de bovenkant als de onderkant op te meten zodat je zeker weet dat de nisbreedte van onder tot boven evenredig loopt.

Nisdiepte

Dit is de afstand tussen de voorzijde en de achterzijde van je keukenblok (hierbij wordt het kastdeurtje niet meegerekend). Deze maat kan je het beste opmeten aan de zijkant op de plek waar de vaatwasser moet komen.

Nishoogte

De hoogte tussen de vloer en de onderkant van het werkblad kan in hedendaagse keukens aardig variëren. Meet dit secuur op met een rolmaat, zodat je weet wat je mogelijkheden zijn. Standaard inbouw vaatwassers hebben een hoogte van 80.5 - 86.5 cm. Bij de zogenoemde verhoogde modellen is de hoogte 86.5 - 92.5 cm.

Hoogte frontpaneel

De hoogte van het voorblad (keukenkast frontpaneel) is zeer bepalend of je een laag of hoog model moet hebben. Meet het voorblad op van onder tot boven, als je voorblad aan de bovenkant van de vaatwasser uitsteekt moet je de maat van het uitstekende deel van de totale maat aftrekken.


Op onze website staat bij alle modellen inbouw vaatwassers overzichtelijk vermeld wat de diepte, breedte en hoogte van het apparaat is en de minimale – maximale hoogte van het frontpaneel. Omdat de pootjes in hoogte verstelbaar zijn, wordt zowel de minimale als de maximale hoogte aangegeven. De marge is 5 tot 7 cm.

Inmeetservice aan huis

Twijfel je over de nismaten van je keukenblok? Dan biedt een inmeetservice uitkomst. Veel van onze gespecialiseerde partners kunnen hier in voorzien. Daarnaast krijg je eveneens advies over welke inbouw vaatwasser het beste past bij je bestaande of nieuwe keuken, en bij je huishouden. Een deskundig team zorgt er dan voor dat de inbouw vaatwasser naadloos aansluit op je keukenblok.

Een inbouw vaatwasser voor je IKEA keuken

Hoe weet je welke inbouw vaatwassers van BCC geschikt zijn voor je IKEA keuken? Het voordeel van IKEA keukens is dat de maten van de nis en het voorblad gestandaardiseerd zijn. Je hoeft slechts na te gaan wanneer je de keuken hebt aangeschaft, omdat het meubelbedrijf op 2 juni 2014 is overgestapt van het FAKTUM naar het METOD systeem. Heb je de keuken vóór deze datum gekocht dan zijn de nismaten volgens het FAKTUM systeem. Is de IKEA keuken na 2 juni 2014 aangeschaft, dan zijn de nismaten gebaseerd op het METOD systeem.

Belangrijke eigenschappen van vaatwassers

Er is veel keuze aan inbouw vaatwassers. Alle merken produceren meerdere modellen met verschillende eigenschappen, omdat ook bij vaatwassers de wensen van huishoudens sterk uiteen lopen. Bekijk onder meer de volgende eigenschappen om te bepalen welk model vaatwasser het beste bij jouw huishouden en budget past.

De maximale belading en de indeling

De capaciteit van vaatwassers wordt aangegeven in couverts, waarbij één couvert gelijk staat aan het eetgerei voor één persoon (globale schatting). In smalle modellen vaatwassers, met een breedte van 45 cm, passen al gauw 6 tot 8 couverts. Voor eenpersoonshuishoudens of kleine gezinnen is dit ruim voldoende. Heb je een groot gezin of geregeld gasten over de vloer, kies dan voor een vaatwasser met een breedte van 60 cm. Deze hebben doorgaans een capaciteit rond 14 couverts. Hoge vaatwassers hoeft niet meteen te betekenen dat hier meer couverts in passen, echter is het bij hoge vaatwassers wel makkelijker om grote vaat te wassen (zoals hoge borden of pannen).

In vaatwassers zitten meestal twee korven, een onderkorf en een bovenkorf. Bepaalde modellen hebben hiernaast nog een aparte platte korf voor het bestek, andere modellen hebben juist een bestekmand. De flexibiliteit van de indeling kan per model verschillen. De bovenkorf kan in hoogte verstelbaar of uitneembaar zijn om extra ruimte voor pannen en schalen te creëren in de onderkorf. Bordenhouders kunnen neerklapbaar zijn, etagères kunnen opklapbaar zijn en het bestekmandje kan verschuifbaar zijn. Zoek naar een indeling die het beste bij jouw vaat-combinaties aansluit.

De programma's, de sensor(en) en het bedieningspaneel

Nagenoeg elke vaatwasser heeft meerdere programma's, waarbij je met één druk op een knop een vooraf geprogrammeerde afwascyclus in werking stelt. Het aantal programma's en de karakteristieken van de programma's verschillen echter per model. Bekijk als de beschrijving van de programma's goed past bij het vaatwerk dat jij normaliter hebt. Naast de vaste programma's kan het apparaat extra programmafuncties bieden, zoals versnelde afwascyclus, intensieve reiniging, extra drogen en een programma op maat voor halve belading. De geavanceerdere vaatwassers zijn uitgerust met één of meer sensoren. Deze stellen het programma, waterverbruik, energieverbruik en de dosering van het reinigingsmiddel perfect af op de lading. De aanschafprijs van deze modellen is over het algemeen wat hoger. Hier tegenover staat dat ze besparing op elektriciteit en water kunnen opleveren.

Het bedieningspaneel van de vaatwasser is bij elk model anders. Verschillen zitten onder meer in de gevoeligheid van de toetsen, de omvang van het display en de indicatoren. Een interessante feature is de resttijdindicatie. Op het digitale display wordt de nog resterende werktijd aangegeven, waardoor je op de minuut nauwkeurig weet wanneer het programma voltooid is. Een geluidssignaal en/of een lichtsignaal bij programma einde is ook een handige indicator. Ook zijn er volledig geïntegreerde modellen die de resttijd op de grond projecteren. Slimme vaatwassers kun je via wifi met je smartphone verbinden, waardoor je vanuit elke plek in de woning het proces kunt volgen.

Energieverbruik

De energieklasse geeft aan hoeveel stroom een inbouw vaatwasser gebruikt. Op onze website kun je je selectie filteren op basis van de energieklasse én op basis van de energiekosten per jaar. Let ook op de mogelijkheden die een model biedt om energiezuinige eco-programma's af te werken.

Uitgestelde start

Om je vaatwasser zoveel als mogelijk tijdens daluren te laten opereren moet het uitgerust zijn met een uitgestelde start functie. Na de maaltijd laad je de vaat in de machine, en terwijl je slaapt start de cyclus automatisch. Zo profiteer je van het lage nachttarief van je netbeheerder. Het startuitstel kan bij het ene model maximaal 24 uur bedragen, terwijl het bij een ander model maximaal 3 uur kan zijn.

Het energielabel voor vaatwassers

Voor vaatwassers zijn drie energieklassen ingevoerd: A+, A++ en A+++. Vaatwassers in de nieuwe hoogste klasse A+++ verbruiken tot 30% minder stroom dan die in klasse A. Voor vaatwassers in de klasse A++ is dit tot 21%. Bij het aangeven van de jaarlijkse energieverbruikswaarden wordt uitgegaan van het verbruik met het standaard afwasprogramma. Daarnaast wordt rekening gehouden met het energieverbruik als de vaatwasser uit of stand by staat.

Momenteel zijn er tevens inbouw vaatwassers met energielabel 'A+++ -30%' die 30% zuiniger zijn dan een vaatwasser met energie-efficiëntieklasse A+++.

Energieverbruik en waterconsumptie

Het verbruik van een vaatwasser valt uiteen in elektriciteit om het water te verwarmen en water om de vaat te reinigen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een vaatwasser een milieubewuste keuze. In vergelijking met de vaat die je met de hand doet, bespaar je op drie punten:

1. Water

Er zijn modellen die met slechts 6,5 liter water de complete vaat doen, maar de gemiddelde waterconsumptie van een vaatwasser ligt tussen de 12 en 18 liter. Dat is beduidend minder dan de 60 liter water die je nodig hebt voor het voorspoelen en het afwassen met de hand.

2. Geld

Ten opzichte van afwassen met de hand bespaar je met een vaatwasser gemiddeld meer dan 100 euro per jaar uit. Zeker wanneer je een vaatwasser met startuitstel hebt en gebruik kunt maken van de daluren van uw energieleverancier loopt het voordeel snel op. Vaatwassers die kunnen worden aangesloten op de warmwaterkraan gebruiken minder elektriciteit. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

3. Tijd

Onderzoek heeft uitgewezen dat je per jaar 13 volle dagen kwijt bent aan afwassen. Het in- en uitruimen van een vaatwasser is een werkje van niets!

Geluidsniveau en waterverbruik van een inbouw vaatwasser

Het geluidsniveau van je vaatwasser is vooral belangrijk wanneer je keuken dicht bij de woonkamer of slaapkamer is. Zeer stille vaatmachines produceren een geluid van 42 dB (decibel) of minder, waardoor je de motor nauwelijks of niet zal horen. Om inbouw vaatwassers op basis van het geluidsniveau uit te kiezen is er eveneens een handige filter op de website.

Het waterverbruik van een vaatwasser kan bij een regulier programma tussen 8 en 16 liter liggen. Een 'Zeer zuinige' vaatwasser kan dus een aardig positief verschil maken vergeleken met een model dat minder zuinig met water omgaat.

Welk merk en welke kwaliteit prefereer je?

Alle vaatmachines werken volgens een vergelijkbaar principe om vuile vaat sprankelend schoon te krijgen. De details van het proces worden echter door elke fabrikant op een unieke manier ingevuld. Verschillen zitten onder meer in:

De topmerken hebben meestal patent op specifieke onderdelen van hun technologieën, waardoor vaatwassers van verschillende merken verschillend resultaat kunnen leveren. 

Zo hebben Bosch en Siemens Zeoliet technologie waarbij dit mineraal extra vocht opneemt na de laatste spoelgang. AEG heeft TimeSaver technologie voor snel en zuinig resultaat en Miele heeft patent op de 3D-besteklade+.

De duurzaamheid van vaatwassers en de kwaliteit van de gebruikte materialen verschilt eveneens per merk.

De voordelen van een nieuwe vaatwasser

Er kunnen uiteenlopende motieven zijn om een vaatwasser, ook als deze nog redelijk werkt, te vervangen door een moderner model.

Comfort

Dankzij de flexibele indeling verloopt het in- en uitladen heel vlot. De programmering van de apparaten is bovendien zeer eenvoudig.

Geen geluidoverlast

Nieuwe inbouw vaatwassers zijn over het algemeen een stuk stiller in gebruik dan de oudere modellen waardoor je optimaal plezier beleeft van je apparaat.

Veiligheid

Moderne vaatwassers zijn onder meer uitgerust met glasbeschermingstechnologie om je glazen een voorzichtige behandeling te geven. Deurlock systemen voorkomen dat je kinderen de vaatmachine openen en waterbeveiliging systemen sluiten alles automatisch af zodra er een lekkage wordt gedetecteerd.

Functionaliteit

Dankzij geavanceerde technieken wordt je vaat sneller en stralender schoon en droog, met gebruik van minder water en energie.


Bij BCC heb je de keuze uit een zeer gevarieerde collectie inbouw vaatwassers. Volledig geïntegreerde, half geintegreerde vaatwasser en onderbouw vaatwassers van topmerken met uiteenlopende specificaties en in diverse prijsklassen. Maak gebruik van de handige filters om de perfecte inbouw vaatwasser voor je keuken uit te kiezen.

BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.