Afwassen behoort voor veel mensen tot de vervelendste huishoudelijke klussen. Een vaatwasser neemt u dit werk niet alleen uit handen, maar zorgt bovendien voor een opgeruimde keuken. En met een vaatwasser bespaart u niet alleen tijd, maar ook water en energie, want de uitgebalanceerde programma’s van de moderne afwasmachines zijn minder belastend voor het milieu dan een handafwas.

Wat is van belang bij het kiezen van een inbouw vaatwasser?

Bij de keuze van de voor uw situatie meest geschikte inbouw vaatwasser spelen verschillende aspecten een rol, zoals de nisafmetingen van uw keuken, het type vaatwasser en persoonlijke wensen of voorkeuren heeft. Hieronder leggen wij uit waar u op moet letten.

Nisafmetingen

Een inbouw vaatwasser moet goed passen in de nis van uw keuken. De hoogte van de nis bepaalt u door vanaf de vloer tot de onderkant van het keukenblad te meten. De standaard hoogte van een vaatwasser is circa 82 cm, waarbij deze hoogte variabel is in te stellen tot circa 86,5 cm. Deze vaatwassers zijn geschikt voor normale aanrechtbladen (81 t/m 87 cm hoog).

Er bestaan ook verhoogde modellen met een hoogte van circa 87 cm. Deze vaatwassers zijn geschikt voor verhoogde aanrechtbladen (87 t/m 92 cm hoog). Wanneer u een hoog model vaatwasser wilt vervangen, kunt u het beste opnieuw een hoog model kiezen. Anders loopt u het risico dat het frontpaneel te lang is, waardoor de vaatwasser niet meer open kan.

Voor de breedte dient u vanaf de linker tot de rechter binnenkant te meten. Inbouw vaatwassers zijn er in twee standaard breedten: 45 en 60 cm.

Type vaatwasser

Er zijn drie typen vaatwassers:

 • Geïntegreerde vaatwassers, waarbij het bedieningspaneel nog aan de voorzijde van de vaatwasser zichtbaar is, maar waarvan het grootste gedeelte van de voorzijde een eenheid vormt met uw keuken.
   
 • Volledig geïntegreerde vaatwassers, waarbij het bedieningspaneel aan de bovenzijde van de deur zit en aan de buitenkant niet zichtbaar is. De deur van uw keukenkastje is dan de voorzijde van de vaatwasser.
   
 • Onderbouw vaatwassers, die onder het aanrechtblad worden geplaatst. Deze vaatwassers hebben geen bovenblad. Hierdoor sluit een onderbouw vaatwasser beter aan bij uw keuken dan een vrijstaande vaatwasser. Ook kunt u bij een onderbouw vaatwasser de plint mooi laten doorlopen.
   

Let in het geval van vervanging bij het bepalen van uw keuze op het type dat u nu heeft. Als u nu een geïntegreerd model heeft, kan deze niet zonder meer vervangen worden door een volledig geïntegreerd model. Omgekeerd is dit ook het geval. Dit heeft te maken met de afmetingen van uw huidige keukenpaneel.

Capaciteit

De capaciteit van een vaatwasser wordt uitgedrukt in het aantal couverts. Een couvert bestaat uit het servies en bestek van één persoon. Een vaatwasser van 60 cm breed heeft doorgaans een capaciteit van 12 tot 14 couverts. Deze capaciteit wordt niet alleen bepaald door de inhoudsmaten van de vaatwasser, maar ook door de inrichting van het model en de flexibiliteit daarvan. Als u een groot gezin heeft, of als u dagelijks veel servies en bestek gebruikt, raden wij u aan om een vaatwasser met een grote inhoud te kiezen of bijvoorbeeld een model met een besteklade, in hoogte verstelbare korven of neerklapbare onderdelen.

Geluid

Fabrikanten van vaatwassers doen er alles aan het geluid dat het apparaat produceert tot een minimum te beperken. Toch lopen de gemeten waarden van de verschillende modellen behoorlijk uiteen. Als u een open keuken heeft of dicht bij de vaatwasser slaapt, kan het geluid als hinderlijk worden ervaren. Zeker in die gevallen is het raadzaam het aantal decibellen dat  de vaatwasser produceert mee te wegen in uw keuze.

Energieverbruik en waterconsumptie

Het verbruik van een vaatwasser valt uiteen in elektriciteit om het water te verwarmen en water om de vaat te reinigen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is een vaatwasser een milieubewuste keuze. In vergelijking met de vaat die u met de hand doet, bespaart u op drie fronten:

 • U bespaart water: Er zijn modellen die met slechts 6,5 liter water de complete vaat doen, maar de gemiddelde waterconsumptie van een vaatwasser ligt tussen de 12 en 18 liter. Dat is beduidend minder dan de 60 liter water die u nodig heeft voor het voorspoelen en het afwassen met de hand.
 • U bespaart geld: Ten opzichte van afwassen met de hand bespaart u met een vaatwasser gemiddeld meer dan 100 euro per jaar uit. Zeker wanneer u een vaatwasser met startuitstel heeft en gebruik kunt maken van de daluren van uw energieleverancier loopt het voordeel snel op. Vaatwassers die kunnen worden aangesloten op de warmwaterkraan gebruiken minder elektriciteit. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee!
 • U bespaart tijd: Onderzoek heeft uitgewezen dat u per jaar 13 volle dagen kwijt bent aan afwassen. Het in- en uitruimen van een vaatwasser is een werkje van niets!

Het nieuwe energielabel voor vaatwassers

Voor vaatwassers zijn drie nieuwe energieklassen ingevoerd: A+, A++ en A+++. Vaatwassers in de nieuwe hoogste klasse A+++ verbruiken tot 30% minder stroom dan die in klasse A. Voor vaatwassers in de klasse A++ is dit tot 21%. Bij het aangeven van de jaarlijkse energieverbruikswaarden wordt uitgegaan van het verbruik met het standaard afwasprogramma. Daarnaast wordt rekening gehouden met het energieverbruik als de vaatwasser uit of stand by staat. Met de introductie van de nieuwe labels is voor elke vaatwasser officiële certificering vereist.

Instructievideo inbouw vaatwasser

Op bovenstaande instructievideo laten onze medewerkers u zien waar u bij het kiezen, kopen en installeren van een vaatwasser op kunt letten.

BCC installeert uw vaatwasser graag voor u

kieasadvies BCC installeertAls u uw vaatwasser goed en veilig wilt laten inbouwen, dan kunt u gebruikmaken van onze deskundige BCC Installatieservice. Onze installateurs verwijderen uw oude vaatwasser, plaatsen de nieuwe en sluiten deze aan op de bestaande water- en elektriciteitsaansluiting en afvoer. Uw oude vaatwasser en het verpakkingsmateriaal nemen zij als alles naar tevredenheid werkt desgewenst voor u mee retour. Indien u dat wilt, verlengen wij vooraf het stroomsnoer en de aan- en afvoerslangen van uw vaatwasser.

Hoewel wij u graag de beste service bieden, willen we u er op wijzen dat onze installateurs ook een aantal dingen niet doen. U kunt hierbij denken aan het wegwerken van bedrading via moeilijk bereikbare plaatsen (zoals kruipruimten), aanpassingen van bouwkundige aard (zoals hakken, breken, schilderen, stuken en gas-, water- en elektriciteitsleidingen aanleggen) en het aanpassen van keukenopstellingen, -fronten of decorlijsten. Heeft u hier vragen over, dan beantwoorden de medewerkers van BCC Customer Service die graag voor u.

Advies bij u thuis

Omdat geen enkele keuken hetzelfde is, komen onze installateurs in een gratis* voorbezoek graag bij u thuis. Zij adviseren u ter plaatse over de in uw situatie juiste keuze en meten alle maten die van belang zijn alvast voor u op.

Neem voor het direct plannen van een afspraak voor een voorbezoek contact op met BCC Customer Service via 0900-0555 (lokaal tarief) of vul het contactformulier in. Het is uiteraard ook mogelijk om een afspraak in te laten plannen door de BCC verkoopadviseur in een van onze winkels.

* De kosten van een voorbezoek bedragen € 49,95. Dit bedrag ontvangt u retour als u inbouwapparatuur aanschaft bij BCC en gebruikmaakt van de BCC Installatieservice.

 

BCC wenst u veel succes bij de keuze van een inbouw vaatwasser. Heeft u nog vragen? Breng dan een bezoek aan een van onze winkels of neem contact op met BCC Customer Service. U kunt onze medewerkers telefonisch bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur via 020 334 88 88. U kunt ook het contactformulier op deze website gebruiken.