Kiesadvies televisie

Een nieuwe televisie is vaak een grote aankoop. Natuurlijk begrijpen we dat je dan goed beslagen ten ijs wil komen. Bij BCC helpen we je graag verder met het maken van je keuze. Met de enorme hoeveelheid mogelijkheden en technieken is het tegenwoordig een hele uitdaging om een tv uit te zoeken die het beste bij jou past. Op deze pagina vertellen we je alles waar je op moet letten bij het vinden van jouw nieuwe televisie.


Schermsoorten

BCC heeft een ruim assortiment aan televisies. Ga je voor een LED, OLED, Quantum Dot ofwel QLED televisie? Je zult je misschien afvragen wat het verschil is tussen deze drie schermsoorten. Tijd voor uitleg!


LED televisies

Wist je dat wat we in de volksmond een LED televisie noemen eigenlijk gewoon een LCD televisie is? Het verschil zit hem in het bronlicht, het backlight. Bij LED televisies wordt dit gegenereerd door kleine leds die achter het conventionele LCD-scherm zitten.


Die leds kunnen dan aan de randen van het scherm zitten, of achter het hele beeldscherm. Deze leds zijn een stuk energiezuiniger dan het traditionele lichtbronnen. Door de kleine leds zijn de schermen bovendien een stuk platter. Daarnaast is ook de warmteontwikkeling lager dan bij traditionele LCD-tv’s. Doordat de leds lokaal kunnen worden gedimd is er een beter onderscheid tussen donkere en lichte delen van het beeld waardoor kleine details beter tot hun recht komen.


Beeldverversing

Een veel gebruikte term bij televisies is Hertz (Hz). Deze term drukt de beeldverversing uit, ook wel refresh rate genoemd. Het aantal Hertz geeft aan hoe vaak per seconde het beeld ververst wordt. Zo staat 100 Hz voor 100 beelden per seconde. Hoe hoger het aantal Hertz, hoe vloeiender de beeldovergangen worden. Dat is vooral prettig wanneer je vaak naar programma’s kijkt met snel bewegende beelden, zoals sport of actiefilms. De meeste televisies beschikken over 50 tot 100 Hz. Enkele modellen beschikken over 200 of 240 Hz.


Bij veel merken zie je tegenwoordig nog veel hogere Hertz-waarden bij hun producten staan, soms wel oplopend tot 2000 Hz. Dit betekent echter niet dat deze televisies ook daadwerkelijk 2000 frames per seconde laten zien. Waarden boven de 240 Hz zijn momenteel allemaal softwarematig gerealiseerd. Ieder merk gebruikt hiervoor zijn eigen techniek waardoor het eigenlijk niet mogelijk is om tv’s aan de hand van deze waarde te vergelijken. Merkspecifiek kun je je keuze wel op deze waarde afwegen.


Resolutie

Er zijn vele termen die de resolutie van een tv benoemen. Denk bijvoorbeeld aan Full of Ultra HD, 4K en zelfs 8K. Wat het allemaal inhoudt en waar je op moet letten leggen we je hier stap voor stap uit.


De resolutie van een tv bepaalt de scherpte van de beelden die er getoond worden. Dit wordt aangeduid in het aantal verticale pixels. Hoe meer pixels een scherm heeft, hoe meer details er zichtbaar worden. Eén van de eerste echte doorbraken hierin was de opkomst van HD met een resolutie van 1280 x 720 pixels. HD staat voor High Definition en is ondertussen niet meer weg te denken als we het over tv’s hebben. Maar sinds de eerste opkomst van de term heeft de markt niet stil gestaan en zijn er inmiddels zijn er al vele malen hogere resoluties op de markt, met als gevolg nog meer zichtbare details en een betere beeldkwaliteit. 


Scherp, scherper, scherpst

Beelden worden scherper weergegeven dan voorheen en dankzij de nieuwe schermen kunnen ook scherpere en kleurrijkere beelden getoond dan op traditionele LCD televisies.


8K Ultra High Definition

8K tv’s beschikken over een ongekend hoge resolutie van 7680 x 4320 pixels waardoor nog meer detail zichtbaar is. Deze technologie is perfect voor weergave op grotere schermen. Normaal gesproken blijft het aantal pixels gelijk, ondanks de grootte van het scherm. Omdat de pixels bij een 8K tv kleiner zijn, blijven zelfs de meest kleine detail superscherp zichtbaar, ook op grotere formaten.


Upscaling?

Tv’s hebben steeds scherpere resoluties. Maar nog niet elk beeld wordt in 4K Ultra HD of zelfs 8K aangeboden. En wat te denken van al die filmklassiekers die niet in deze resolutie zijn opgenomen? Een film in SD-resolutie telt slechts 720 bij 576 pixels maar je nieuwe tv heeft er veel meer. Het is natuurlijk geen optie om slechts de helft van dat scherm te gebruiken en de rest op zwart te laten. Op zo’n moment komt een techniek als Upscaling om de hoek kijken. Deze techniek analyseert het beeldmateriaal en verbetert de kwaliteit hiervan om het beeld zo scherp mogelijk te maken en zorgt ervoor dat het beeldvullend kan worden weergegeven. Zo scherp als 4K zal het natuurlijk niet worden. Maar er wordt wel voorkomen dat het beeld er al te opgeblazen en pixelachtig uitziet.


Kijkafstand

De perfecte kijkafstand is voor iedereen verschillend. Misschien vindt je het prima om een kleinere tv in de hoek van de kamer te hebben staan of wil je juist dichtbij jouw grote tv zitten om jezelf helemaal te verliezen in die mooie film of spannende game. Toch zijn er handvatten die kunnen helpen met het maken van een keuze.

Bij een Full HD tv kun je de beelddiagonaal vermenigvuldigen met 2 tot 2,5. Bijvoorbeeld; een 50 inch tv heeft een diagonaal van 127 cm. Dat komt neer op een kijkafstand van 254 cm tot 317,5 cm.

Een 4K tv heeft een resolutie die 4 keer zo hoog is als die van een Full HD tv, dus kun je daarbij dichterbij zitten zonder dat je de afzonderlijke pixels ziet. De rekensom is daarbij dan ook niet iets anders. Bij 4K tv's kun je de beelddiagonaal vermenigvuldigen met 1,2 tot 1,7. In hetzelfde voorbeeld met een 50 inch tvkom je uit op een kijkafstand van 152,4 cm tot 215,9 cm.


Contrast en kleurbereik

De mate van contrast en het kleurbereik van je tv bepalen hoe levendig en natuurlijk de beelden er uit zien. Meer contrast zorgt ervoor dat de verschillen tussen bepaalde details op het beeld beter van elkaar onderscheiden kunnen worden. Een hoger kleurbereik maakt de beelden een stuk helderder en natuurgetrouwer waardoor de kleuren op je tv net zo overkomen als in het echte leven. Er zijn verschillende functionaliteiten die het contrast en kleurbereik ondersteunen. Het soort backlight en de ondersteuning van HDR zijn twee belangrijke aspecten.  


Backlight

Om beeld te kunnen geven maakt een LED tv gebruik van achtergrondverlichting. Dit komt erop neer dat er achter het LCD-scherm LED’s zitten die licht produceren, waarbij de LED’s afzonderlijk kunnen worden aangezet of gedimd om het verschil tussen donkere en lichte beelden weer te geven. Er zijn verschillende manieren waarop dat wordt gedaan. Zo wordt er gebruik gemaakt van Edge LED verlichting, Direct Led Local Dimming en Full Array Local Dimming. OLED tv’s hebben geen backlightverlichting, aangezien elke pixel afzonderlijk kan worden aangestuurd. Hierdoor heeft OLED het mooiste beeld als het aankomt op kleur en contrast.


Edge LED

Bij LED tv’s met Edge LED verlichting zit de verlichting aan de randen van de televisie. Het voordeel hiervan is dat tv vaak dunner zijn, omdat er niet een hele laag met LED achter het scherm aanwezig is. Het nadeel hiervan is dat de LED vaak feller moeten schijnen om ook in het midden van de tv te komen en daardoor aan de randen wat helderder zijn. Vooral bij donkere scenes merk je dan aan de randen wat minder contrast..


Smart tv

Heel veel tv’s zijn ook smart. Dit houdt in dat de tv met het internet verbonden kan worden en dat je gebruik kunt maken van verschillende apps die zijn voorgeprogrammeerd, of die je extra kunt downloaden. Het kan per merk verschillen welke apps worden ondersteund. De bediening is vaak heel eenvoudig. Met de afstandsbediening open je het smartmenu en dan kun je eigenlijk direct gebruik maken van apps zoals Youtube, Netflix, of NPO Start (Uitzending Gemist). Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een stabiele WiFi-verbinding. Sommige modellen kunnen ook door middel van een ethernet-kabel worden aangesloten.


Het is vaak ook mogelijk om video’s of foto’s vanaf jouw telefoon naar jouw smart tv te streamen. Als jouw smartphone of tablet op hetzelfde WiFi-netwerk is aangesloten als je tv dan kun je via screen-mirroring op jouw tv bijvoorbeeld de foto’s van de vakantie laten zien aan de hele familie of je streamt eenvoudig een video vanaf Youtube. Dan kun je jouw telefoon gebruiken als een afstandsbediening of gebruiken voor andere zaken.




BCC.nl gaat door

BCC Logo

In september 2023 werd nationaal bekend dat BCC definitief failliet werd verklaard. Snel daarna zijn alle voorraden verkocht en zijn de winkels en het personeel door collega bedrijven overgenomen.

In maart 2024 is het merk BCC en de bijbehorende website overgenomen door AMBIN BV, een Nederlands e-commerce bedrijf dat sterke merken en internet concepten opzet of door ontwikkelt.

Bij BCC kun je vanaf nu terecht om elektronica en witgoed te vergelijken. Geen directe verkoop of fysieke winkels. Wel de juiste keuze tegen de beste prijs.

Zoals de BCC formule dus nog steeds luidt: Don't worry, buy happy.