De geschiedenis van Koningsdag & Tips vrijmarkten en feestjes

Koningsdag, morgen is het zover. Sinds 2014 vieren we het op 27 april, tenzij deze datum op een zondag valt. Dan wordt het op de dag ervoor (op zaterdag) gevierd. Ken jij de geschiedenis van Koningsdag? In dit artikel vertellen we hoe deze nationale feestdag ontstaan is. En er is natuurlijk van alles te doen als het gaat om feestjes en vrijmarkten, we geven je verderop wat tips. Ga jij de stad in, lekker rondstruinen en drankjes drinken, vrijmarkten bezoeken, een huisfeestje, de boot op, of blijf je lekker thuis voor de buis?

In dat geval wil je misschien nog snel je slag slaan en ons aanbod (draadloze) speakers of Smart TV’s bekijken. Zodat je samen met je vrienden en familie van het beste geluid kunt genieten, in huis, vanuit het raam of misschien wel in de tuin. Of tv-kijken op prachtig, haarscherp en levensecht beeld met een van de nieuwste modellen QLED-televisies.

 

Check nu ook onze Oranjedeals en geniet van kortingen t/m 20% in onze folder Vervangingsweken

Koningsdag heette Prinsessedag

 

Vanaf de 19e eeuw werd deze jaarlijkse, nationale feestdag jarenlang gevierd op 18 juni ter herinnering aan de veldslag van Waterloo. Totdat op initiatief van de liberalen op 31 augustus 1885 de eerste ‘Prinsessedag’ werd georganiseerd in Utrecht, ter ere van de toen 5 jaar oude Wilhelmina. De liberalen wilden met het feest de nationale eenheid benadrukken en de plaatselijke oorlogsfeesten vervangen die aan het einde van de zomer werden gehouden. In de jaren daarna werd het feest overigens ook in andere steden gevierd.

Dag van de Arbeid was ook een nationale feestdag

 

Toen de vader van Wilhelmina (Koning Willem III) in 1891 overleed, ontstond Koninginnedag en dit werd nog steeds op 31 augustus gevierd. Concurrent van Koninginnedag was, tot aan de Tweede Wereldoorlog, de Dag van de Arbeid op 1 mei. Deze dag had een politiek karakter. De communisten, socialisten en sociaaldemocraten vierden 1 mei met grote feesten en optochten. De burger-partijen vierden de Dag van de Arbeid niet. Terwijl dit eigenlijk twee feestdagen behoorden te zijn, lag de nadruk in Nederland op deze verdeeldheid. Toen na de Tweede Wereldoorlog de sociaaldemocraten zich met de monarchie hadden verzoend, werd Koninginnedag een feestdag voor alle Nederlanders. Feest vieren op de Dag van de Arbeid kwam toen te vervallen.

Vanaf de opvolging door Juliana in 1948 werd Koninginnedag op 30 april gevierd, op haar verjaardag. Op dat moment was dit nog een gewone werkdag voor veel mensen, maar het groeide langzaam uit tot een echte, nationale feestdag. Toen Beatrix werd ingehuldigd, besloot zij om 30 april in stand te houden, omdat ze haar verjaardag in januari een te koude periode vond voor een buitenfeest.

Na de inhuldiging van Willem Alexander op 30 april in 2013 vieren we Koningsdag sinds 2014 op 27 april, op de verjaardag van Willem en niet meer op de verjaardag van Wilhelmina.

Wat doe jij met Koningsdag?

 

Voor veel mensen is Koningsdag een vrije dag en gaat men de avond ervoor lekker op stap om de volgende dag heerlijk uit te slapen en voor wie wil: overdag ook nog lekker door te feesten. De avond voor Koningsdag wordt Koningsnacht genoemd of, zoals ze het in Den Haag noemen: KoningsNach (zonder ‘t’). In Rotterdam heet de nacht ervoor: de Nacht van Oranje (in de Ahoy). De nacht ná Koningsdag wordt in Apeldoorn en omgeving Prinsennacht genoemd.

 

Koningsdag, oranje, feesten, vrijmarkt, dj, bands

 

Op veel plaatsen worden exclusieve festiviteiten voor de oudere jeugd en volwassenen georganiseerd, zoals optredens van dj’s, pop- en jazzbands (zie hieronder). Ook is het op Koningsdag een traditie om op straat je gebruikte spulletjes te verkopen, zoals meubels, speelgoed, boeken of kleding. Dit mag op Koningsdag geheel zonder vergunning, waardoor in de loop der jaren uitgebreide vrijmarkten zijn ontstaan.

 

vrijmarkt, tweedehands

 

Tips voor Koningsdag

 

De leukste vrijmarkten in Amsterdam vind je aan het Rembrantplein, in het Vondelpark en op het Museumplein. Meer info vind je hier: Amsterdamse vrijmarkten Koningsdag 2017

De wat grotere house-festivals in Amsterdam vind je bij de RAI, in het Oosterpark en in het Olympisch Stadion. Bekijk alle feestjes in heel Nederland via: DJ Guide. De locaties voor vrijmarkten en festivals in Den Haag vind je hier.

Wat er in Rotterdam te doen is vind je via deze link.

En woon je of ga je naar Utrecht, kijk dan op deze pagina.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Admin

Wij schrijven graag over lifestyle, trends en de wereld van elektronicaproducten, nieuws, leuke weetjes, tips & tricks en meer..