29
jun

Televisie specificaties: wat betekent Hertz?

Ontdek ook onze Breaking Deals van de week!

 

De komst van televisies gaat tot heel ver terug. In 1884 ontdekte de Duitse uitvinder Paul Gottlieb Nipkow een draaiende schijf met lichtgaatjes, het fundament voor de mechanische televisie. De ontwikkeling ging verder volgens dat mechanische principe en werd gecombineerd met elektronische kenmerken. Daarna werden de moderne televisies puur elektronisch ontwikkeld. En eind jaren twintig waren de eerste televisietoestellen beschikbaar.

 

De allereerste televisie-uitzendingen

In Amerika, Engeland en Duitsland werd vanaf 1935 naar televisie-uitzendingen gekeken. Door de angst dat televisie, volgens de regering, oppervlakkig zou zijn voor de mens en misschien wel schadelijk voor de gezondheid, duurde het veel langer voor de eerste televisie-uitzending in Nederland de lucht in ging.

 

Philips televisieprogramma's in Nederland

Philips maakte vanaf 1948, naast televisies, ook televisieprogramma’s. En omdat dit bedrijf in Eindhoven gevestigd was, kon je destijds alleen televisie kijken in de omgeving van Eindhoven. In 1951 namen de radio-omroepen (toen vanuit Bussum) het maken van televisieprogramma's over. Philips ondersteunde hen daarbij en toen kwamen er ook uitzendingen beschikbaar in het westen van het land.

 

Vanaf 1970 had bijna elk gezin een zwart-wit-televisie. Sommigen hadden zelfs al een kleurentelevisie.

 

Jij bent het wellicht gewend dat je vanaf jonge leeftijd gewoon televisie kon kijken. Maar voor je opa en oma, of misschien zelfs voor je ouders, waren het andere tijden. Ken jij de verhalen over het moment dat zij voor het eerst een televisie in huis hadden? En was dit meteen een kleurentelevisie of keken zij eerst zwart-wit?

Specificaties van televisies

In de loop der jaren is er natuurlijk ontzettend veel veranderd in het produceren van TV's. Als je nu op zoek bent naar een nieuwe televisie vraag je je ongetwijfeld af wat de termen OLED, QLED, LCD, LED, Hertz (Hz), 4K, Full HD of local dimming eigenlijk precies betekenen. De meest verwarrende term is misschien wel het aantal Hertz.

 

Wat betekent Hertz?

Elke LCD TV heeft een LCD paneel met een eigen Refresh Rate. Deze Refresh Rate wordt aangegeven in een bepaald aantal Hertz. Hertz (ook wel Hz) staat ongeveer gelijk aan één beeldje per seconde; hoe vaak het beeld op je TV per seconde vernieuwd wordt.

 

Hoe hoger het aantal Hertz, hoe meer beelden per seconde de televisie verwerkt en hoe vloeiender de beeldovergangen worden weergegeven.

 

Televisies met Refresh Rate 50 - 240 Hertz

Hoe lager het aantal Hertz, hoe meer kans dat het beeld ietwat haperig lijkt, wat niet fijn kijken is. Denk bijvoorbeeld aan snel voorbijrijdende auto’s op je scherm. Het signaal dat de TV binnenkrijgt begint bij 50Hz, bestaande uit 50 losse beeldjes. Een televisie met een 100Hz-technologie plaatst daar steeds 1 extra beeldje tussen. Dit betekent dat het aantal beelden zich verdubbelt naar 100 beelden per seconde. Bij televisies met 200Hz worden steeds 3 nieuwe beelden per seconde toegevoegd. Bij veel televisies zie je het aantal Hertz al gauw oplopen tot in de honderden.

 

De duurdere modellen televisies gaan tot 200 of 240 Hertz. De meeste televisies hebben 50 Hertz of 100 Hertz.

Hoger aantal Hertz voor snel bewegend beeld

Is een laag aantal Hertz dan zoveel slechter? Het hangt ervan af waar je graag naar kijkt en wat daarbij comfortabel aanvoelt. Het is ook een kwestie van smaak. Een hoger aantal Hertz is ideaal als je televisieprogramma's kijkt met snel bewegende beelden, zoals voetbalwedstrijden of actiefilms. Bij oude, analoge uitzendingen of bij oudere LCD televisies zag je vaak een streep over je beeld die bijvoorbeeld de tennisbal volgt. Omdat televisies tegenwoordig beschikken over een hogere Refresh Rate kun je de bal duidelijker door de lucht zien gaan.

 

Boven 200 Hertz is vloeiende overgang moeilijk zichtbaar

Als je veel naar sterk bewegend beeld kijkt, zoals sport, dan raden wij aan om een televisie met een Refresh Rate van 100Hz of meer te kiezen. Maar let op: boven de 200Hz zijn verschillen in een vloeiende overgang van beeld erg moeilijk waar te nemen voor het menselijk oog. Een hoger aantal Hertz kan ook betekenen dat de verdubbeling van beelden ervoor zorgt dat er ruis of een kleine storing ontstaat. Je kunt je dus afvragen in hoeverre je Hertz meeneemt in je keuze voor een televisie. Nieuwe technologieën zoals OLED en QLED gaan verder in het verbeteren van beeldweergave en kleurenperspectief. Daarover een volgende keer meer.

Nadat we een uitgebreide toelichting hebben gegeven op wat het aantal Hertz precies inhoudt, gaan we nu ietsje dieper in op de achterliggende techniek ervan.

 

Paneel & Software

Het paneel is het deel van de televisie waar het beeld op wordt vertoond. Alle televisiepanelen hebben een verversingsfrequentie van 50Hz tot maximaal 240Hz. Je vraagt je dan meteen af "Hoe kunnen er televisies zijn met een Refresh Rate boven 240Hz?" Dat is eigenlijk heel simpel. Om bewegend beeld nóg vloeiender te maken, passen fabrikanten slimme software toe die de Refresh Rate verder verhoogt. Die software kijkt naar beeldje A en beeldje C, en kan daarmee ongeveer inschatten wat beeldje B moet zijn. Op die manier kan een televisie met een 200Hz paneel worden opgeschaald tot waarden boven de 1.000Hz.

Dat hoge aantal Hertz kan echter erg misleidend zijn. Ten eerste verschilt de software tussen fabrikanten sterk en daarom kun je de waarden tussen verschillende merken niet met elkaar vergelijken. Een Refresh Rate van 500Hz bij merk X kan er dus beter uitzien dan 1.000Hz bij merk Y. Ten tweede voegt de software zoveel nieuwe beeldjes toe dat hierbij ook ruis en haperende pixels (jitter) kunnen ontstaan.

 

Conclusie

Een televisie uitzoeken die perfect bij je past is geen makkelijke opgave. Specificaties en kleurweergave verschillen per merk en per televisie. De beste manier is om naar de winkel te gaan en daar zelf te kijken naar de verschillen. Om daar te ervaren en ontdekken wat jouw smaak is en wat je voorkeur heeft. Je zult al snel zien dat je een duidelijke favoriet hebt! Kom je er niet uit? Onze productspecialisten staan in de winkel voor je klaar! Ook via live chat helpen we je graag verder. Neem anders alvast een kijkje in ons aanbod televisies op deze pagina.

 

Geschreven door: Jorrit