Van museumstuk tot Yottabyte

Je kunt het je haast niet meer voorstellen hoe omslachtig het opslaan van media vroeger in zijn werk ging. We hebben met onze computerproducten inmiddels een enorme inhaalslag gemaakt.

Het antieke tekstverwerkingsprogramma WordPerfect stond eind jaren tachtig op een flinke stapel losse 5,25″ floppy disks van 360 KB. Als je de spelling wilde checken, moest je de diskette verwisselen.

En toen kwam de harde schijf. Destijds had je bijvoorbeeld een harddisk van 20 MB. Daar kon je toch jaren mee vooruit?

In de ZIP-drive van Iomega (inmiddels een vergeten museumstuk) gingen een paar jaar later disks van 100 MB. En toen ging het snel. Koop je nu een laptop, dan zit daar vrijwel standaard een harddisk van 500 GB of 1 TB (ca. 1000 GB) in. Processoren worden sneller, opslagcapaciteit goedkoper en softwarepakketten steeds groter.

Daarnaast slaan we steeds meer data op, denk maar aan video’s en muziek – steeds in een betere kwaliteit ook. Op de harde schijf van 20 MB, zouden nu niet meer dan 4 MP3’tjes passen.

We lijden massaal aan databesitas, zegt men. De capaciteit van harde schijven en SSD’s (Solid State Drive, het razendsnelle opslagmedium zonder bewegende delen) zal dus ook steeds groter worden.

Om na KB (Kilobyte), MB (Megabyte), GB (Gigabyte) en TB (Terrabyte) nu alvast te wennen aan de nieuwe grootheden: die zijn al bekend. In de toekomst kunnen we PB (Petabyte), EB (Exabyte), ZB (Zettabyte) en YB (Yottabyte) verwachten. Wij zijn er klaar voor!

Meer lezen over de geschiedenis van techniek? Bekijk dan eens deze blog over 75 jaar techniek.

Zoek je voor Valentijn, Vaderdag of gewoon voor jezelf nog een handig extern opslagapparaat? Probeer dan te bedenken hoeveel opslag je nodig hebt en welke formaten data je wilt opslaan. En welk type media je zou willen back-uppen.

Wil je veel films opslaan? In principe zit je dan met een apparaatje met 2 TB wel goed.

Heb je veel foto’s en muziek die je wilt overzetten? Dan kun je makkelijk met minder opslagruimte op je opslagmedia uit de voeten. Geen zorgen meer om je back-ups. Veel plezier met je keuze!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Admin

Wij schrijven graag over lifestyle, trends en de wereld van elektronicaproducten, nieuws, leuke weetjes, tips & tricks en meer..