Fotografie hacks | Blog BCC

10 fotografie hacks voor de leukste effecten

Yes, de zomerperiode is bijna aangebroken. Dat betekent: vakantie! Ben jij van plan op vakantie weer veel foto’s te maken? Probeer voor een leuk effect dan eens één van deze 10 geinige fotografie hacks uit!

1. Hijgen op je lens

“Huh, op je lens hijgen?” Jazeker. Als op die manier de lens van je camera beslaat, wordt het beeld wat vager. Dat zorgt voor een subtiele waas. Toegegeven – het ziet er misschien niet heel charmant uit – maar mooie foto’s krijg je er wel van. Deze hack is vooral tof als je een wat artistiekere foto wilt maken en een bepaald gevoel wilt creëren. Probeer het eens uit op een (zo goed als) verlaten strand bijvoorbeeld.

Fotografie hacks | Blog BCC

2. Boterhamzakje voor dromerig beeld

Wil je graag een subtiele waas over je foto hebben, maar niet over het hele beeld? Pak dan een boterhamzakje, knip hier een gat in ter grootte van je lens en schuif hem vervolgens over de lens heen. Als je de opening van het zakje tijdens het fotograferen aan de zijkanten in beeld laat komen, krijgen je foto’s op die plek een dromerig effect. Het beeld zal iets vervagen en wat lichter van kleur worden. Leuk als je in een oud stadje bent en je wilt dat de focus ligt op een bepaald gebouw dat je mooi vindt.

3. Lens flair

Heel simpel: houd tijdens het fotograferen een aansteker voor je lens. Vooral bij zonsondergang op het strand, of als je in de avonduren op een leuk terrasje zit, is dit een leuke hack om te gebruiken. Het maakt je foto wat speelser en zelfs een beetje zwoel. De moeite waard om uit te proberen!Fotografie hacks | Blog BCC

4. Licht door objecten

Pak een zeef, of ander object met gaatjes erin, en houdt dit vervolgens voor het licht. Experimenteer hiermee als je in het donker in de buurt van een fakkel zit, of een andere lichtbron in de buurt hebt. Wat gebeurt er? Als je een foto maakt zie je allemaal schaduwpatronen op het voorwerp dat je fotografeert. Gebruik deze hack bijvoorbeeld tijdens het maken van een portretfoto. Geeft een mooi effect!

5. Toeristen verwijderen

Op Pinterest zie je de mooiste landschappen en straatjes voorbij komen van jouw favoriete vakantiebestemming, zonder ook maar één toerist te zien. Vaak kom je dan in real life toch bedrogen uit en moet je jouw favoriete spot delen met de rest van de toeristen op het eiland. Bummer. Wil je toch een foto hebben zonder toeristen erop? Doe dan het volgende. Zet je camera op een statief en maak iedere 10 tot 20 seconden een foto. Hoe meer foto’s je van het tafereel hebt, hoe beter. Als je thuis bent upload je de foto naar Photoshop. Open “File > Scripts > Statistics” en kies voor de optie “Median”. Open vervolgens alle foto’s van de scene die je wil gebruiken. Als je geen statief had gebruikt, selecteer je “Auto-Align” om de beelden te stabiliseren. Laat het programma even processen en voilà – toeristen weg!

6. Vaseline vignet

Ook met vaseline kun je een bepaalde waas creëren. Deze waas is echter anders dan het effect van een boterhamzakje of van het beslaan van je lens. Als je de randen van je lens met vaseline insmeert, krijg je een “vignet effect”. De randen vervagen hierbij net wat extremer dan bij het boterhamzakje. Pas echter wel op dat je hier niet de lens mee beschadigt!

7. Sjaal voor kleureffect

Door gekleurde (doorschijnende!) sjaals voor je lens te draperen, krijg je bijzondere kleureffecten in je foto. Doe dit op plekken waar je de foto gewoon iets vrolijker of extra bijzonder wil maken. Je zult zien dat het speelse plaatjes oplevert!

8. Selfie van boven

Heb je een hotelkamer met een bed waar je u tegen zegt? Of een vakantiehuis met gedeeltelijk overkapte veranda waaronder een tafel vol lekkernijen staat? Dan is het  leuk om een goede foto van bovenaf te maken. Nog leuker als je er zelf ook op staat! Daarom hebben wij de volgende tip voor je. Neem een klein stukje karton en plak het met plakband op het plafond zodat je een soort minibakje krijgt. Zorg er wel voor dat je plakband kiest waarmee het plafond niet beschadigt. Zet een timer van een paar seconden, leg je telefoon of camera in het bakje en FLITS – je foto is gemaakt!Fotografie hacks | Blog BCC

9. Spiegeltje, spiegeltje in je hand

Wie maakt de mooiste foto’s in het land? Jij! Alles wat je nodig hebt is een spiegel of ander glimmend oppervlak – zoals een (schone) telefoon bijvoorbeeld. Houd het spiegeltje of object onder de lens van je camera wanneer je de foto maakt. Zo krijg je een spiegelbeeldeffect van je omgeving en creëer je interessante perspectieven.

10. Probeer van alles uit!

Last but not least: wees creatief en probeer van alles uit. Doe iets geks, iets nieuws, iets anders. Wie weet krijg je na het uitvoeren van deze hacks wel hele nieuwe inzichten en doe je inspiratie op voor andere fototrucjes. Veel plezier!

Ben jij nog op zoek naar een goede camera om deze fotografie hacks mee uit te proberen? Neem dan eens een kijkje op onze website!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein