Schoonmaak hacks | Blog BCC

10 schoonmaak hacks die jouw leven makkelijker gaan maken

Niet iedereen vindt het even leuk om te doen: de grote (voorjaars)schoonmaak. Wil je wel dat je huis spik en span is, maar niet uren staan schrobben tot die oven eindelijk weer glimt of je blender weer toonbaar is? Scroll dan snel naar beneden voor 10 schoonmaak hacks die de klus een stuk makkelijker gaan maken!Schoonmaak hacks | Blog BCC

1.       Van uitstel komt…

Een klusje dat vaak wordt uitgesteld, is het schoonmaken van de magnetron. Hoe handig dit apparaat ook is in het dagelijks leven; hij wordt enorm snel vies. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen met deze hack: zet een magnetronbestendig bakje met 2 cups water en een eetlepel azijn in je magnetron. Zet hem voor 5 minuten aan. Je kunt nu alle viezigheid makkelijk wegpoetsen met een natte doek!

2.       De perfecte combinatie: ammoniak en groene zeep

Je gebruikt hem waarschijnlijk vaak: voor een overheerlijke lasagne, het afbakken van broodjes of een snelle diepvriespizza. Ook jouw oven verdient als harde werker op zijn tijd een goede poetsbeurt. Om het vet en de etensresten uit je oven te kunnen verwijderen, kun je hem makkelijk insmeren met een laag groene zeep. Dit is in blokvorm, maar ook vloeibaar te verkrijgen. Zet vervolgens een schaaltje met een flinke scheut ammoniak in de oven en doe de deur dicht. Laat dit zo een hele nacht staan en de volgende dag kun je alle vet- en etensresten makkelijk verwijderen!

Schoonmaak hacks | Blog BCC

3.       Laat het (frituur)vet verdwijnen

Hoe makkelijk is het niet; even snel wat friet of een lekkere snack in de frituurpan gooien. Maar de binnenkant van dit apparaat kan heel snel heel vies worden. Zeker als je geen uitneembare binnenpan hebt, is dit lastig schoon te maken. Maar wij hebben een trucje: haal het vet uit de pan, veeg hem schoon met keukenpapier en vul hem dan met water en een vaatwastablet. Zet hem vervolgens aan op 100 graden en laat hem 10 tot 15 minuten aanstaan. Zo is hij binnen de kortste keren weer glanzend.

4.       Twee vliegen in één klap

Je vloer verdient tijdens een grote schoonmaak ook wel wat aandacht, toch? En je kunt dit klusje sneller achter de rug hebben door het stofzuigen en dweilen te combineren! Dit doe je bijvoorbeeld met de Kärcher Floor Cleaner FC 5. Zo hoef je maar één keer over je hele vloer heen te gaan. En het mooie is; hij is op alle standaard harde vloeren te gebruiken.

5.       Blend hem schoon!

Ken je dat probleem? Je hebt net van een heerlijke smoothie genoten, maar nu moet je de blender nog schoonmaken. Geen makkelijk klusje, zeker met die scherpe messen onderin de beker. Je kunt hem echter in een handomdraai schoon krijgen. Vul hiervoor de vieze beker tot de max met koud of lauwwarm water en een druppel afwasmiddel. Zet hem vervolgens aan en alle restjes komen los. Even afspoelen en hij kan zo weer de kast in.

6.       Spiegeltje, spiegeltje…

Die witte kalkaanslag op je douchekop is al wekenlang een doorn in je oog. Maar hoe krijg je die weg? Dat is makkelijk! Leg de douchekop een aantal uur in een emmer met water en schoonmaakazijn. Voor je het weet zie je je eigen reflectie weer in de sproeier.

7.       Bruis het vet los

Je ziet het misschien niet meteen, maar door dagelijks te koken worden de filters in je afzuigkap behoorlijk vies. Vet hoopt zich hierin op. En dat hangt boven jouw pannen met verse gerechten, iew.. Haal de filters er snel uit. Zet een grote pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Zodra het kookt kun je voorzichtig baking soda toevoegen. Dit gaat bruisen, dus doe dit met beleid. Laat vervolgens de filters in het bruisende water zakken en laat ze hier ongeveer een minuut in zitten. Spoel ze daarna af en ze lijken weer zo goed als nieuw!

Schoonmaak hacks | Blog BCC

8.       Een fris ruikende vaatwasser

Komt er een vies geurtje uit je vaatwasser? Doe wat witte azijn onderin het apparaat, ongeveer zo’n uur voordat je hem aanzet. Hierna ruikt hij vanzelf weer lekker. Wat ook kan helpen, is een halve citroen bovenin je vaatwasser leggen als je hem laat draaien. Dit verspreidt namelijk een heerlijke geur én zorgt ervoor dat je glazen weer glimmen.

9.       Als sneeuw voor de zon…

Het ontdooien van de vriezer kan lang duren, maar je kunt dit proces versnellen. Zet de vriezer uit en haal hem leeg. Leg vervolgens een handdoek op de bodem om zoveel mogelijk vocht op te vangen. Vul nu een plantenspuit met heet water en spray dit over de binnenkant van de vriezer. Zorg dat je niet grote hoeveelheden heet water tegelijk in je vriezer gooit; dat kan de thermostaat niet aan en dan ben je nog verder van huis. Je kunt het sprayen met heet water eventueel nog een keer herhalen. De ijslaag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wil je het ijs een handje helpen? Gebruik dan geen scherpe voorwerpen, maar bijvoorbeeld een plastic spatel om het ijs van de wand te schrapen.

10.   Parfum voor je huis!

Heb je je hele huis gestoft en gepoetst? Dan rest nog een laatste stofzuigbeurt. Wil je dat je huis meteen een heerlijke geur krijgt? Zuig dan eerst een klein beetje waspoeder op voordat je door je hele huis gaat. Zo verspreidt de soms muffe geur van de stofzuiger zich niet door het huis. In tegenstelling zelfs: je huis gaat er heerlijk van ruiken.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Kirsten Dingemanse