5 tips om thuis duurzamer te leven

Het is 24/7 in het nieuws. De energieprijzen gaan steeds verder omhoog, en de fossiele brandstoffen raken op. Oh oh.. Wat doen we eraan? Duurzamer leven! Wil jij weten hoe? Met deze 5 tips verander jij je huishouden binnen no time in een eco friendly zone. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook fijn voor je portemonnee!

Tip 1: Besparen begint met je thermostaat

Wist je dat je thermostaat voor 60% bepaalt hoe hoog je energierekening is? Reden genoeg dus om bewuster met de warmteregeling om te gaan. Zet bijvoorbeeld ’s nachts de verwarming uit als je gaat slapen. Krijg je het snel koud? Trek dan gewoon een extra deken over je heen. Dat is een veel goedkopere oplossing. Vind je het lastig hierop te letten en kun jij dus wel wat hulp gebruiken bij het besparen van energie? Schaf dan een zogenaamde ‘slimme thermostaat’ aan, zoals de Nest Thermostat. Dit apparaat leert na verloop van tijd welke temperaturen je fijn vindt en maakt een schema voor je. Én hij verlaagt de temperatuur vanzelf als je weg bent. Wat een slimmerd is het toch ook.

Tip 2: Let op het energielabel

Ben je van plan een nieuwe wasdroger, vaatwasser of koelkast aan te schaffen? Kijk dan goed naar het energielabel. Stroom slurpen is namelijk hun specialiteit nummer één. Ook als je niet van plan bent je apparaten te vervangen, is het daarom toch verstandig om voor een zuinigere variant te gaan. De zuinigste modellen hebben energielabel A+++. In aanschaf zijn ze duurder dan hun minder zuinige broertjes, maar in gebruik op termijn goedkoper – én beter voor het milieu. De Bosch i-Dos wasmachine is hier een mooi voorbeeld van. Vanwege het A+++ label verbruikt die tot wel 30% minder energie!

Tip 3: LED’s go green!

We hebben nog een tip voor je: vervang gloeilampen en halogeenlampen door LED-lampen. Die zijn veel milieuvriendelijker. “Maar LED-lampen geven toch ongezellig wit licht af?” Nee, niet meer. Zie bijvoorbeeld de Philips Hue sfeerverlichting. Deze set van drie lampen geeft licht af dat bijna natuurlijk lijkt en kan gedimd worden met een dimmer switch. Zo is het altijd sfeervol in huis! Probeer verder zo vaak mogelijk de lampen uit te doen wanneer je de kamer verlaat, en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Simpel, maar effectief!

Tip 4: Bespaar water

Save water, shower together. Oké, dat is één optie om water te besparen, maar (gelukkig) niet de enige! Je bespaart bijvoorbeeld al water door de kraan niet te laten lopen tijdens het tanden poetsen, of door geen warm water te gebruiken wanneer dat niet écht nodig is. En je kunt – uiteraard – beter niet te lang onder de douche staan. Heb je een moderne wc? Dan is waterbesparing meestal ingebouwd. Een kleine spoelknop voor de kleine boodschap en een grote knop voor number two. Spreekt voor zich welke je wanneer in moet drukken, right?

Tip 5: Efficiency is key

Draai jij weleens wasjes terwijl de wasmachine pas half gevuld is? Of kies je bij de vaatwasser altijd voor de hoogste temperatuur? Misschien wordt het dan tijd om hier verandering in te brengen. Het gebruik van apparaten waar je dagelijks mee van doen hebt kan namelijk veel efficiënter. Zet de wasmachine alleen aan als die vol is, kies voor een lagere temperatuur als je de vaatwasser aan zet en – heel belangrijk – haal je telefoonoplader uit het stopcontact als je hem niet gebruikt. Daar win je veel energie mee. Ook moet je zorgen dat apparaten niet stand-by staan. Doen ze dit vaak wel? Koop dan een zogenaamde standby killer’. Dit is een eenvoudige manier om stroom te besparen. Duurzaam wonen hoeft niet moeilijk te zijn!

Heb jij nog meer tips om thuis duurzamer te leven? Laat het ons weten in een reactie!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein