Airco | Blog BCC

9 handige gebruikstips om meer uit je mobiele airco te halen

Check, je hebt een mobiele airco gekocht. Maar hoe zorg je er nu voor dat je er het meeste uithaalt zodat jouw huis lekker gekoeld wordt? Wij geven je 9 handige gebruikstips.Airco | Blog BCC

1.    Voorzorgsmaatregelen treffen tegen hitte

Om de airconditioner een beetje te helpen kun je een aantal voorzorgsmaatregelen treffen in de kamer waar de airco moet komen. Houd de ramen en deuren dicht om te voorkomen dat warme lucht naar binnen sluipt. Gebruik daarnaast een goede zonwering of houd de gordijnen dicht.

2.    Kies de juiste ruimte

Airco’s hebben een maximum oppervlak dat ze kunnen koelen. Een airconditioner in een te grote ruimte gaat dan ook niet werken. Check dus even wat voor vermogen jouw airco heeft en plaats hem in een kamer die hij aankan. Daarnaast is een vochtige ruimte geen ideale omgeving voor jouw airco. In de badkamer bijvoorbeeld kost het meer energie om te koelen omdat de airco ook moet ontvochtigen.

3.    Kies de juiste plek

Wanneer je een goede kamer hebt gekozen moet je de plek in die kamer bepalen. Ten eerste moet de airconditioner bij een raam staan zodat de afvoerslang naar buiten kan hangen. Dit werkt het best met een schuif- of kantelraam en minder met een schuin dakraam. Zorg ook dat de ‘ie minstens 30 centimeter van de muur staat zodat de luchtgaten niet geblokkeerd worden en voorkom dat er spullen op de airco komen te liggen.

4.    Afvoerslang recht aanleggen

Het is belangrijk om de afvoerslang zo recht mogelijk aan te leggen. Zit er een knik of bocht in dan wordt de warmteafvoer belemmerd en kan de warmte minder goed naar buiten.

5.    Gebruik raamafdichting

De slang van de airconditioner moet uit een raam hangen. Door de opening in het raam komt warme lucht net zo hard naar binnen als het eruit gaat. Om dit te voorkomen kun je een raamafdichtingsset aanschaffen waardoor het raam volledig wordt afgesloten. Soms worden deze bij de airco meegeleverd. Dankzij de afdichting blijft warme lucht buiten en wordt de koele lucht zo veel mogelijk behouden.

6.    Koel de ruimte voordat het warm is

De airco pas aanzetten als het echt heet is in een ruimte klinkt misschien logisch maar toch kun je hem beter al aanzetten wanneer het nog koel is. In de ochtend bijvoorbeeld. Het kost ‘m minder energie om een ruimte op temperatuur te houden dan om hem af te koelen. Minder energieverbruik en minder herrie!

7.    Zet andere apparaten uit

Wanneer je in een ruimte elektrische apparaten hebt staan, is het voor de airconditioner veel lastiger de ruimte te koelen. De apparaten stoten namelijk hitte uit waardoor de airco onnodig hard moet werken. Help je nieuwe vriend een handje door de apparaten uit te zetten.

8.    Onderhoud je airco goed

Nu je alles weet over de plaatsing van de airco is het ook belangrijk om hem goed te onderhouden. Daardoor gaat jouw mobiele airco nog langer mee. Een aantal tips: leeg de condens bak bij tijds, verwijder stof van de airconditioner en reinig de filters en afvoerslag regelmatig. Als het kan is het ook goed om na een paar seizoenen de filters te vervangen.

9.    Airco goed opbergen

Je kunt het je nu misschien niet voorstellen, maar het wordt ooit weer kouder. Dan zal je de airco weer moeten opbergen. Voordat je hem stalt is het goed om het vocht uit de airco te verwijderen. Dit doe je door de airco bij een laatste gebruik op ventilator modus te zetten. Stal de airco liefst in een ruimte met stabiele temperatuur zoals een kelder en niet in de schuur.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Manou 't Lam