Alles over smart home | Blog BCC

Smart home: alles wat je erover moet weten

Lichten die automatisch aangaan zodra je thuiskomt. Een koffiezetapparaat dat vast een bakkie voor je maakt, terwijl je je nog een keer omdraait in bed. Of een koelkast die je waarschuwt dat de melk op is. Het klinkt misschien als science fiction, maar het is allemaal mogelijk. Het enige dat je hoeft te doen, is van je huis een Smart home maken.Alles over smart home | Blog BCC

Wat is een smart home?

Een Smart home – ook wel domotica genoemd – is een slim huis waarin allerlei slimme apparaten met elkaar in verbinding staan via Wifi of Bluetooth. Samen zorgen deze apparaten voor meer comfort, veiligheid, energiebesparing en gemak. De apparaten kun je van tevoren instellen of bedienen via een app op je tablet, smartphone of computer. Je hoeft hiervoor niet eens thuis te zijn. Ook als je bijvoorbeeld op je werk zit of in de sportschool bent, sta je in verbinding met je Smart home. Laat bijvoorbeeld de thermostaat weten dat je onderweg bent, zodat de verwarming al lekker aanstaat als je thuiskomt. Of bedien op afstand de verlichting als je op vakantie bent. En wil je ’s ochtend stipt om zeven uur wakker worden met de geur van verse espresso? No problem! Het slimme koffiezetapparaat regelt het voor je. En zo’n Smart home is niet alleen handig, het is nog leuk ook. Je voelt je net James Bond als je met een druk op de knop de kleur van het licht laat veranderen en tegelijk muziek aanzet.

Zo maak je van je huis een Smart home

Voor een Smart home heb je drie dingen nodig: slimme apparaten, een smartphone, tablet of computer en een router voor een sterke (draadloze) internetverbinding. Maak je geen zorgen, je hoeft echt geen techfreak te zijn. Iedereen kan een Smart home creëren. Sterker nog, veel producten die je nu al dagelijks gebruikt zijn waarschijnlijk Smart. Denk aan huishoudelijke apparaten als de stofzuiger en de wasmachine. Je hoeft dit alleen maar aan te vullen met andere slimme apparaten, zoals verlichting, sloten, audiovisuele apparatuur (de Smart tv ken je natuurlijk al) of bijvoorbeeld een slimme thermostaat.

Bediening Smart home

Of je nou gaat voor alleen slimme verlichting, een thermostaat, muziekapparatuur of voor een uitgebreide verzameling Smart-producten, je stuurt ze allemaal aan met een app op je telefoon of tablet. Zo wordt er informatie verzameld over jouw gedrag in huis en/of het gebruik van een bepaald apparaat. Deze gegevens worden vervolgens gekoppeld aan de functies van het apparaat. Dankzij de locatievoorziening in je telefoon weet je slimme thermostaat vervolgens dat je onderweg bent naar huis en gaat de verwarming alvast aan. Ideaal, toch?

Alles over smart home | Blog BCC

Coole spraakbediening

Maar het wordt nog mooier, want je kunt de verschillende apparaten ook met elkaar verbinden, of eigenlijk laten praten. Wil je bijvoorbeeld dat het licht automatisch uitgaat als je rolluiken sluit? Om dit te laten werken heb je een basisstation nodig. Bekende platformen hiervoor zijn Apple Homekit en Google Home. Deze stations kun je niet alleen met een app bedienen, maar ook via spraak. Hoe cool is dat?! Moet je de gezichten van je vrienden zien als de muziek aan gaat door het simpelweg hardop te vragen. Google Home werkt met spraakassistent Google Assistent en Apple Homekit is gelinkt aan Siri, de spraakassistent van Apple. Wil je een basisstation aanschaffen, kijk dan wel even of jouw Smart-apparaat samenwerkt met het platform van jouw keuze.

Welke Smart home producten zijn er?

Van de keuken en de badkamer tot de garage, slaapkamer en de woonkamer: voor elke ruimte is er wel een apparaat op de markt dat je huis slimmer en dus leuker maakt. Hier de bekendste Smart-producten op een rijtje.

Klimaatbeheersing

Een van de bekendste en meest gebruikte slimme apparaten is de thermostaat. Een slimme thermostaat zet de verwarming alvast aan voordat je thuiskomt of zet ‘m een paar graden lager als je het huis verlaat. Je kunt zelfs tijdschema’s instellen. Bijvoorbeeld dat de verwarming ’s ochtends op 18 graden staat en ’s avonds als je thuiskomt op 20 graden. En dan heb je ook nog slimme verbruiksmeters om het energieverbruik in je Smart home in de gaten te houden.

Entertainment

Een Smart tv heb je vast al in huis. Met deze televisie sta je in verbinding met internet en kun je zelf bepalen wat en wanneer je iets kijkt. Muziekfan? Plaats door je huis slimme speakers en speel je favoriete nummers af via je smartphone. Een aantal boxen kun je zelfs met voice-control bedienen.

Verlichting

De verlichting is tegenwoordig ook al zo slim. Voorbeeld: de lampen gaan automatisch uit als er voldoende daglicht in huis is. Ook kun je de sterkte en de kleur van het licht bepalen. Het is zelfs mogelijk om een special lichtplan in te stellen, zodat je altijd de perfect verlichting in huis hebt. Als je bijvoorbeeld je eigen thuisbioscoop creëert, borrelt met vrienden of een boek leest. En geef je een feestje, dan is het natuurlijk helemaal te gek als het licht van de ene kleur naar de andere gaat.

Beveiliging

Een Smart home is ook een veilig huis. Met een slimme beveiligingscamera kun je via een app op je smartphone of tablet je huis in de gaten houden. Hang ook een slimme rook- en koolmonoxidemelder in huis. Zo krijg je meteen een melding op je smartphone als er gevaar dreigt.

Huishoudelijke apparaten

Koken moet je voorlopig nog zelf doen, maar ook in de keuken kun je hulp krijgen van Smart-apparatuur. Zo heb je bijvoorbeeld al slimme koelkasten met een camera. Ideaal als je in de supermarkt staat en twijfelt of je nog kaas in huis hebt. Een blik op de camera in de koelkast en je weet genoeg. Ook veel andere huishoudelijke apparaten hebben al een Smart-variant, zoals de wasmachine, stofzuiger, wasmachine, vaatwasser, het koffiezetapparaat en de oven.

Sloten

Behoor jij tot de categorie ‘altijd sleutel kwijt’? Goed nieuws: er is een slim slot dat je opent met je smartphone via Bluetooth. Je kunt zelfs virtuele sleutels uitdelen aan je gezinsleden en vrienden, zodat zij ook de deur kunnen openen. Hierbij stel je in wanneer en op welke tijdstippen ze toegang hebben. Van een specifiek tijdstip tot dagen, weken of onbeperkt. Nog een tip voor de ‘altijd-sleutels-kwijt-types’: schaf meteen de Tile tracker aan. Binnen no-time weet deze tracker zoekgeraakte spullen op te sporen.

De voordelen van een Smart home

Voor als je nog niet overtuigd bent van een Smart home, nog even de voordelen op een rij. Een Smart home brengt gemak in het leven, bespaart tijd, energie en bevordert de veiligheid van je huis. Of je nu thuis bent of niet. Het gemak schuilt ‘m natuurlijk vooral in het feit dat je eigenlijk zelf niets meer hoeft te doen. Alles is geautomatiseerd. Vanaf de bank kun je met je smartphone het lichtknopje bedienen en je hoeft nooit meer in een koud huis thuis te komen. Ook verhoogt een Smart home de veiligheid. Schakel op afstand je verlichting aan als je niet thuis bent, houd je woning in de gaten vanaf je vakantieadres of zet het alarm aan.

En als je flink wilt besparen op je energierekening, dan is een Smart home ook een goed idee. De slimme apparaten doen immers hun werk op het moment dat het moet, niet als er geen gebruik van wordt gemaakt. Is er niemand meer in huis? Dan gaat de verwarming meteen een paar graden omlaag. Ook heel fijn: je houdt meer tijd over omdat al die slimme apparaten je werk uit handen nemen. De robotstofzuiger heeft immers de vloer al schoongemaakt en de wasmachine draait al.

Toekomst van Smart home

Is een Smart home nu al handig en leuk, in de toekomst wordt het nóg handiger en leuker. De kans is namelijk groot dat een slim huis straks haar bewoners herkent doordat ze een smart watch dragen. Persoonlijke voorkeuren worden dan gekoppeld aan de ruimte waarin iemand zich bevindt. Daarnaast komen er nog veel meer Smart-apparaten op de markt die jouw leven een stuk makkelijker gaan maken. Denk aan een slim werkblad in je keuken. Deze weegt niet alleen de ingrediënten voor je af, maar geeft ook meteen menusuggesties. Geweldig toch?

Start je Smart home bij BCC

Lijkt het je wel wat om slimmer te gaan wonen? Of wil je er meer over weten? BCC laat je graag de mogelijkheden van een Smart home ervaren, proeven, voelen en proberen. Je bent hiervoor welkom bij een van onze winkels in Den Bosch, Hoorn, Veenendaal of Zoeterwoude.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra