Zo wordt koken nóg leuker: bespaartips voor de keuken

Of je nu Holland’s next chef kok bent of juist een drama in de keuken; koken doen we bijna allemaal wel. En wist jij dat je met een paar simpele aanpassingen in de keuken een hoop geld kunt besparen? Want geld en energie besparen op koken, wie wil dat nu niet? Wij geven je tips om zuiniger bezig te zijn in de keuken.

Kies de juiste pan

Pannen zijn er in allerlei vormen en maten. Wow, really?! Maar welke pan kun je nou het beste gebruiken? Misschien gris je er elke keer gewoon een uit de kast. Ons advies: gebruik een pan die bij de pit past. Bij een kleine pan gebruik je dus een kleine pit en andersom. Heb je niet de juiste pan bij de hand? Onthoud dan: het is nog altijd beter om een te grote pan dan een te kleine te gebruiken.

Wist je overigens al dat je op gas het beste een pan met een bolle bodem kunt gebruiken en op elektrische kookplaten een pan met een platte bodem? Dit is namelijk het meest efficiënt. Nu we het toch over efficiënt koken hebben, hebben we meteen nog een tip voor je. Als je gerechten gaat maken die lang moeten koken, gebruik dan een snelkookpan en houd de deksel er zo lang mogelijk op. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft en niet kan ontsnappen. En weet je wat al helemaal zuinig koken is? Pak als het even kan vaker de wok. Hierbij hoef je geen water te verwarmen en dat is een stuk zuiniger.

Warm op in de magnetron

Het komt vast weleens voor dat je te veel eten gekookt hebt en dat je het restje bewaart voor de volgende dag. Makkelijk en snel op te warmen na het werk! Maar waarin warm jij het eten op? In de oven, de pan of gebruik je de magnetron? Wij geven je het volgende advies: heb je een hapje dat je moet opwarmen? Gebruik de magnetron. Oh, en het klinkt misschien als een open deur, maar haal de stekker uit het stopcontact als je de magnetron niet gebruikt. Dit scheelt zeker bij de oudere type magnetrons veel energie.

Ga zuinig om met de waterkoker

In de keuken maak je regelmatig gebruik van kokend water. Alleen hoe vaak komt het voor dat je te veel of te heet water hebt? Cha-ching, weer een moment om te bezuinigen. Verwarm niet meer water dan dat je nodig hebt en maak het niet heter dan nodig. Bovendien is het ook goed om je waterkoker regelmatig te ontkalken; hierdoor kan het verwarmingselement het meest efficiënt warmte afgeven. Jaja, bezuinigen zit hem in de kleine dingen.

Let op het energielabel

Last but not least, let bij het kopen van nieuwe apparatuur op het energielabel. Vooral bij de oven en de afzuigkap kun je hierop besparen. Energieklasse A is over het algemeen het beste. Let bij de afzuigkap ook op de lampjes die erin zitten. Zet de lampjes uit als je een goed verlichte keuken hebt of ga voor zuinige (led)lampen. Oh, en vergeet dan ook niet af en toe de filters in de afzuigkap te vervangen.

Zo, dat waren een heleboel tips! Met welke tip ga jij geld en energie besparen?

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Mylene Bouwman