Zo blijft je eten langer houdbaar! De beste bewaartips voor de koelkast

Schrik jij soms ook van de hoeveelheid eten die je weggooit? Bijvoorbeeld omdat je het niet goed bewaard hebt of omdat je niet zeker weet of je het nog kan eten? Gelukkig kan je hier iets aan doen! Door producten op de juiste manier in de koelkast te bewaren blijft het langer vers. Maar hoe zorg je er nou voor dat eten lang houdbaar blijft? Wij hebben de bewaartips voor de koelkast!

Lekker temperatuurtje

Zo, je hebt net inkopen gedaan en wilt dat alles lekker koud blijft. Bovendien is het buiten op een nazomerse dag snikheet, dus hop – die temperatuur van je koelkast naar beneden! Goed idee? Nah-ah. Hoe kouder je de koelkast zet, hoe harder die moet werken en guess what: des te hoger je energierekening. Dat wil je natuurlijk niet! Maar als je de koelkast te warm zet, krijg je last van schimmels en bacteriën. Gevolg: je eten is minder lang houdbaar. Dus wat is dan wél de juiste temperatuur? Volgens de Consumentenbond zit je tussen de 3 °C en 4 °C goed.

Long live technology!

Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je koelkast die temperatuur behoudt? Een beetje zonlicht op je koeler kan namelijk al voor een verandering in temperatuur zorgen… Dus hebben Siemens en Samsung hier wat op bedacht. Zij hebben technieken ontwikkeld die het klimaat in de koelkast regelen. Very smart. Zo heeft Siemens de revolutionaire FreshSense techniek ontwikkeld waarmee je voedsel langdurig vers blijft. Deze techniek zit bijvoorbeeld verwerkt in de Siemens iQ500 koelkast. Hoe het precies werkt? Om te voorkomen dat de temperatuur in je koelkast te hoog oploopt, meten sensoren hoe warm het zowel binnen als buiten de koelkast is. Daarnaast detecteren ze of de omstandigheden in de omgeving veranderd zijn en of de deur geopend is. Ontdekt het systeem een verandering? Dan worden direct maatregelen genomen om de etenswaren langer vers te houden. Dat willen we allemaal wel! Een vergelijkbare techniek is de Precise Chef Cooling van Samsung. Dit systeem zorgt voor een gelijkmatige koeling van alle hoeken in je beloved fridge, zoals in deze Samsung Amerikaanse Koelkast. Vanwege de goede isolatie blijft de temperatuur constant. Of het nu vriest of dooit, de zon schijnt of regent: jouw koelkast – en daarmee jijzelf – merkt er niets van!

Richt je koelkast goed in

Misschien wel bewaartip nummer 1: richt je koelkast goed in! In koelkasten zonder de nieuwste technieken, en dus zonder luchtcirculatie, is de temperatuur namelijk niet overal gelijk. Bovenin is het ’t minst koud. Zet daar dan ook producten neer als kaas en eieren. Het  onderste gedeelte is het koudste, en daarmee de beste plek voor voedsel dat snel bederft, zoals vlees. Voor de perfecte koelkast indeling kun je ons eerder geschreven blog lezen.

Erin of eruit?

Wist jij dat twee op de drie consumenten appels buiten de koelkast bewaart, terwijl dit fruit juist het langste lekker blijft wanneer je het in je koelkast legt? Dit geldt ook voor druiven. To be honest, dat wisten wij ook niet. Voor tomaten geldt daarentegen het omgekeerde. De helft van de Nederlanders bewaart tomaten in de koelkast. Geen goed idee, want hierdoor gaat de smaak juist sneller verloren. Bovendien krijgen de tomaatjes hier een melige structuur door. Wil je die rode tomaatjes toch in de koelkast bewaren? Schaf dan een Siemens Koelkast aan met Hyperfresh systeem. Hiermee kan de luchtvochtigheid automatisch worden ingesteld, zodat fruit en groente langer kan worden bewaard. Wat wordt het ons anno 2020 toch makkelijk gemaakt! Benieuwd hoe je overige producten het beste kan bewaren? Check dan gauw ons onderzoek over het koelkast gebruik.

Freezzze it in

Je koopt een kilo kip in de aanbieding, maar hebt die avond slechts 300 gram nodig. Wat doe je? Vries het vlees in! Zo blijft het langer vers. Maar weet je eigenlijk wel hoe lang je ingevroren vlees en vis kunt bewaren? Uit onderzoek blijkt dat meer dan een derde van de consumenten geen idee heeft. Gelukkig hebben wij het antwoord voor je. Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Rundvlees kun je bijvoorbeeld grofweg 6 maanden bewaren. Vis kun je 4 tot 6 maanden invriezen. Wel is de kans groot dat je de vriezer voor die tijd een keer moet laten ontdooien, vanwege een dikke ijslaag die is ontstaan. Zucht, wat een gedoe. Gelukkig voor jou zijn er No Frost vriezers waardoor dit verleden tijd is! Dankzij slimme sensoren vertelt het apparaat bijvoorbeeld wat de omgevingstemperatuur is en hoe vaak de vriezer is geopend. Zo wordt de opbouw van ijs voorkomen en blijft het energieverbruik ook nog eens laag. Zeg maar dag tegen die vervelende ontdooi-klus!

Let op de datum

Natuurlijk kan het ook weleens voorkomen dat de datum op het product is verstreken, terwijl het nog gewoon goed ruikt en er prima uit ziet. Vaak is dat dan ook zo. Maar andersom geldt hetzelfde! Wanneer je onze andere tips niet goed opvolgt, kan het zijn dat je groente of pakje salami sneller onhoudbaar is geworden dan wordt beloofd op de verpakking. Dus ruik altijd even en kijk goed naar het product voordat je het gebruikt!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein