Deze 4 nieuwe onderdelen wil jij niet missen op de Olympische Winterspelen van 2018

Zit jij vanaf dit weekend ook aan de buis gekluisterd om de Olympische Winterspelen te kijken? En wordt het dan curling gemengd dubbel, alpineskiën – teamevent of snowboard big air? Ehm.. wat? Met zoveel goede Nederlandse schaatsers kunnen we ons voorstellen dat je misschien denkt dat schaatsen het enige onderdeel is tijdens de Winterspelen, toch valt er nog veel meer te beleven. En om ervoor te zorgen dat jij optimaal geniet van het hele spektakel, leggen wij je graag de vier nieuwe onderdelen uit. Wie weet ontdek je wel je favoriete nieuwe sport!

 

Een soort jeu de boules op ijs

Curling, dat is toch die “gekke” sport waar spelers met een soort bezem voor een groot pion uit vegen? Klopt als een bus, alleen zit de sport toch net iets anders in elkaar. Het komt erop neer dat twee teams tegen elkaar strijden om hun stenen zo dicht mogelijk bij de stip aan de overkant te laten glijden. Net een beetje zoals bij jeu de boules dus. Voor iedere steen die dichter bij de stip ligt dan die van de tegenpartij krijg je één punt.

Oké, en dat geveeg dan?

Zoals je misschien al wel weet, is de curlingbaan van ijs. Voordat de wedstrijd start, worden er op het ijs waterdruppels gespoten die meteen aanvriezen. Dit zorgt ervoor dat de loop van de steen een voorspelbare richting krijgt. Bij het loslaten van de steen moet er een draai, oftewel curl (waar zou de naam curling toch vandaan komen?), aan de steen gegeven worden, zodat de steen een gebogen baan krijgt. Je voelt ‘m wellicht al aankomen; door met een bezem vóór de steen te vegen, wordt de baan van de steen beïnvloed. De waterdruppels worden door het geveeg weer vloeibaar. Hierdoor blijft de steen rechtdoor gaan en wordt de curl uitgesteld.

Een curlingwedstrijd wordt in principe gespeeld door twee teams van vier spelers. Er zijn 10 zogenaamde ends per wedstrijd waarin iedere ploeg acht stenen te spelen heeft. Het team met de meeste punten wint.

 

Snappen we ‘m nog?

Tijdens de aankomende Olympische Winterspelen is er voor het eerst het onderdeel Curling gemengd dubbel. Hier bestaat ieder team maar uit twee spelers; één man en één vrouw. In plaats van tien ends worden er acht potjes gespeeld waar ieder team 5 stenen gooit. Dus pak de popcorn er maar vast bij, want nu je de spelregels kent gaat er wellicht een hele nieuwe (curling) wereld voor je open!

Snowboard big air

Van alleen de naam al worden wij vrolijk. Houd je van iets meer spektakel? Dan ga jij je zeker vermaken met dit nieuwe onderdeel op de Spelen. Vanaf een gruwelijk hoge schans van 49 meter, de grootste ter wereld, komen de beste snowboarders naar beneden sjezen en laten hun vetste trucjes zien. Het gaat er hierbij specifiek om zoveel mogelijk rotaties te maken en vervolgens zo goed mogelijk te landen. En voor wie bij een rotatie nu alleen kan denken aan een simpele pirouette heeft het goed mis. Je springt inderdaad in de lucht om je as, maar je hebt een zijwaartse rotatie, je kunt een salto maken en je hebt ook nog een cork; een combinatie tussen een salto en zijwaartse rotatie. Blijft het daarbij? Nope. Je kunt namelijk ook nog eens op verschillende manieren draaien. Bijvoorbeeld eerst met je buik, je rug, of met het verkeerde been naar voren waardoor je blindelings de schans af gaat. Heb je nou niet zo’n goed inbeeldingsvermogen? Check dan deze big air trucjes tijdens de Winter X Games en laat de voorpret maar beginnen!

 

 

 

Alpineskiën – teamevent

Wellicht heb je het al wel eens op TV gezien; skiërs die met een snelheid van zo’n 140 kilometer per uur als een malle van een 2000 meter hoge berg af sjezen. In sommige gevallen ook nog eens slalommend tussen opeenvolgende poortjes. Dat is dus alpineskiën. Een enorm spectaculaire sport die erg populair is onder veel kijkers. En dat snappen wij wel!

1, 2, 3, 4, 5

Binnen deze sport onderscheid je vijf verschillende disciplines: slalom, reuzenslalom, Super-G, afdaling en alpine-combinatie. Het verschil tussen slalom en reuzenslalom zit ‘m in de afstand tussen de poortjes waartussen geslalomd moet worden. Bij reuzenslalom staan de poortjes verder uit elkaar waardoor de skiër langere en snellere bochten maakt in vergelijking met de slalom. De afdaling is precies zoals de naam doet vermoeden; een afdaling. Vanaf een berg moet de skiër zo snel mogelijk naar beneden skiën. De Super-G is een mix tussen de afdaling en de reuzenslalom, waarbij de piste tot ongeveer 650 meter hoog is. Het meest spannende om te zien is toch wel de Alpine-combinatie. Hierbij racen twee skiërs tegen elkaar. De één start op de afdaling en de ander op de slalom. Degene die op beide onderdelen het beste resultaat bereikt, is de winnaar.

Teamevent

Nieuw onderdeel op de Spelen dit jaar is het alpineskiën in team verband, bestaande uit twee dames en twee heren. Hierbij gaan telkens twee skiërs de strijd met elkaar aan op het reuzenslalom parcours. Het leuke aan dit onderdeel is dat het super snel gaat. Verlies je de strijd, dan lig je er meteen uit.

 

Schaatsen massastart

Goed nieuws voor alle schaatsfans onder ons; er is dit jaar een nieuw schaats onderdeel op de Spelen. Normaal gesproken ben je gewend dat er twee schaatsers tegen elkaar strijden. Degene die dan in het eindklassement de snelste tijd heeft, wint. Bij de massastart is het een compleet ander verhaal. Hier starten alle rijders namelijk tegelijk. En gezien het feit dat de schaatsers allemaal een helm dragen en snijvaste pakken aan hebben, kan het er soms hard aan toe gaan. Stiekem wel heel leuk om te kijken!

Hup Holland Hup!

Met snelheden die kunnen oplopen tot zestig kilometer per uur is het altijd weer spannend wat er tijdens de zestien rondes gebeurt en wie er wint. Nederland wordt in Pyeongchang bij de mannen vertegenwoordigd door Sven Kramer en Koen Verweij. Bij de dames kun je kijken naar Irene Schouten en Anouk van der Weijden.

 

Ga jij kijken?

Zo’n mooi sport spektakel als de Olympische Spelen wil je natuurlijk wel op een goed scherm kunnen zien. Het zou toch heel zonde zijn wanneer je juichend op de bank springt, denkend dat onze Sven als eerste over de finish komt, maar het net iemand anders blijkt te zijn. Maar ja, wat is nu de beste TV om sportevenementen op te bekijken? In een blog van Home Cinema Magazine wordt haarfijn uitgelegd wat de beste TV is voor jouw favoriete sportwedstrijden. Zo weet je zeker dat jij niks belangrijks mist.

Olympische Winterspelen 2018

De 23e Olympische Winterspelen vinden van 9 tot 25 februari 2018 plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Drieëndertig Nederlandse atleten zullen hier schitteren en strijden om de Olympische medaille. Wil je nou niks missen van het hele spektakel? Check hier het volledige programma.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Nikki Fairley