Koelkast | Blog BCC

Deze producten bewaar je wel of juist niet in de koelkast

Bewaar jij je tomaten in de koelkast of erbuiten? En weet je ook wat je het beste met eieren kunt doen? Iedereen heeft zo zijn eigen manier, maar toch zijn er richtlijnen die bepalen welk eten je wel en niet in de koelkast bewaart. Wij zetten de belangrijkste producten voor je op rij!Koelkast | Blog BCC

Tomaatjes

Tomaat staat ver bovenaan het lijstje van producten die we niet op de juiste manier bewaren. Dus als jij je tomaatjes steeds keurig in de koelkast legt, ben je niet de enige. Maar helaas, dat is niet de juiste manier, aldus de consumentenbond. Tomaat blijft het langste goed búiten de koeling. Althans, mits je de tomaatjes op een donkere plek bewaart.

Appels

Mmm, met dit warme weer is niets zo lekker als een sappig, fris en zoet appeltje. Of zuur natuurlijk. Met zomerse temperaturen van rond de 25 graden of meer is het echter geen goed idee om ze in je woonkamer te leggen. Daar worden ze al snel week van, en dat is niet zo lekker. Als je ze in de koelkast bewaart heb je daar gelukkig geen last van! Tip: stop ze in het onderste laatje.

Eieren

In de supermarkt staan eieren buiten de koeling, dus waarom zou je ze thuis in de koelkast zetten? Simpel. In een gekoeld ei groeien bacteriën een stuk minder snel. Hierdoor kunnen de eieren tot wel een maand mee. Dat is vaak langer dan de uiterste houdbaarheidsdatum. Die moet je dan ook goed aanhouden als je toch besluit de eieren buiten de koelkast te bewaren.

Sauzen

Hoe bewaar jij je mayonaise? En je ketchup? In de koelkast? Snappen we wel. Echter is het vaak helemaal niet nodig. Dit komt door alle conserveermiddelen die erin zitten. Zijn die toch nog ergens goed voor 😉 Sauzen waarop “koel en droog bewaren” staat hoeven ook niet in de koelkast. Deze tekst betekent dat ze ergens in een (donker) keukenkastje moeten worden opgeborgen om ze het langste goed te houden. Denk aan Ketjap bijvoorbeeld. Zelfgemaakte sauzen, zoals zelfgemaakte tzatziki (jam!), moet je wel in de koelkast bewaren. Verse producten gaan namelijk minder lang mee.

Courgette en komkommer

Allebei groen, allebei lang. Allebei in de koeling? Kan, maar het hoeft niet. Stevige groenten, zoals komkommer en courgette (maar ook aubergine), hoeven niet in de koelkast te worden gelegd. Wel is het, net als met veel andere producten, dat ze langer houdbaar blijven als je ze op een koele en donkere plek bewaard. Heb je geen kelder, gangkast of donker en koel keukenkastje? Dan raden we je toch aan deze producten in de koeling te leggen.

Sap

Oké, misschien een inkoppertje, maar we melden ‘m hier toch maar even. Vers sap bewaar je het beste gewoon koel, maar sap uit een pak blijft ook buiten de koelkast goed. Ook hier komt dat door bepaalde stoffen die aan het sap zijn toegevoegd. Maar let op! Heb je het pak geopend, dan moet het wél in de koelkast. Bij veel producten staat dit ook gewoon op de verpakking. Altijd even lezen dus!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein