Wasprogramma's | Blog BCC

Dit betekenen de wasprogramma’s op jouw wasmachine

Duizelt het jou ook wanneer je naar je wasmachine kijkt en je een wasprogramma moet selecteren? Of maak je altijd gebruik van hetzelfde wasprogramma omdat je geen idee hebt waarom je een ander wasprogramma zou moeten gebruiken, laat staan dat je weet wat deze programma’s betekenen? Lees dan gauw verder want wij leggen uit welke wasprogramma’s er allemaal zijn.Wasprogramma's | Blog BCC

De zin en onzin van wasprogramma’s

Ten eerste beantwoorden we de logische vraag: zijn al die verschillende wasprogramma’s nou echt nodig? Als je langer wil genieten van je kleding wel ja! Door het juiste programma te kiezen zorg je dat kleding gewassen wordt op de perfecte manier voor dat type textiel. De wasmachine kiest bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid water en de lengte van centrifugeren om te zorgen dat jouw kleding minder snel slijt. Alle soorten was bij elkaar gooien is misschien makkelijk, maar als je het apart wast wordt je kleding beter schoon, blijft het langer mooi en was je vaak zuiniger.

Standaard wasprogramma’s

Vrijwel alle wasmachines hebben onderstaande wasprogramma’s:

Synthetisch

Geschikt voor kleding die gemaakt is van nylon, polyester, acryl, polyamide etc. De wasmachine zal een temperatuur van 40 graden aanhouden. Dit voorkomt dat jij jouw favoriete T-shirt ineens in babymaat terugvindt na het wassen.

Katoen

Heb je katoenen was zoals beddengoed, handdoeken en ondergoed? Gooi ze dan op standje katoenwas. Bij dit wasprogramma verbruikt de wasmachine het minste water en energie. Katoen mag tot op hele hoge temperatuur gewassen worden (tot wel 95 graden!). Ideaal om je ondergoed eens goed te reinigen maar ook om die grasvlekken uit de broek van je kinderen te halen. Voor een goede reiniging van beddengoed en keukentextiel is echter een temperatuur van 60 graden voldoende om bacteriën te doden.

Fijne was

Heb jij kleding van fragiele materialen zoals lingerie of jurkjes? Deze houd je mooi met het fijnwasprogramma dat op 30-40 graden wast. Let op: doe de trommel maar voor de helft vol, want deze materialen kunnen niet goed tegen wrijving.

Wol

Wol, kasjmier en angora zijn veeleisende materialen. Wordt het te koud gewassen, dan krimpt het. Zit er te veel in de trommel, dan kan de vorm verloren gaan. Om die warme wollen trui van je partner niet te verpesten kan je daarom maar beter het wolprogramma gebruiken. Deze wast op de juiste temperatuur en als je de trommel dan ook maar voor een kwart vol stopt, komt het helemaal goed.

Gemengde was

Heb jij van alles een beetje? Dan kan je kiezen voor het gemengde wasprogramma. Hier kan je katoenen, linnen en synthetische materialen bij elkaar gooien. Handig als je geen aparte was wil draaien voor dat ene katoenen handdoekje. Dit programma is vaak ook korter dan het katoenprogramma.

Anti-kreuk

Deze stand is gemaakt voor kleding met kreukherstellend textiel. De wasmachine gaat wat voorzichter om met kleding in dit wasprogramma en blijft soms nog draaien totdat je de was eruit haalt. Scheelt jou weer een strijkbeurt. Belaad de wasmachine bij deze functie maar voor de helft voor het beste resultaat.

Spoelen

De wasmachine spoelt in deze modus nog een keer extra na. Fijn voor als je snel last krijgt van je huid door achterblijvende wasmiddelresten op je kleding.

Speciale wasprogramma’s

Oké, dit waren de standaardprogramma’s. Maar we zijn nog niet klaar! Vaak kun je namelijk uit nog meer was opties kiezen voor heel specifieke doeleinden. Ook die zullen we kort voor je toelichten.

Jeansprogramma

Sommige wasmachines hebben een speciaal wasprogramma voor jeans. In deze stand wordt meer water gebruikt om een keer extra te spoelen zodat er geen wasmiddelresten op je lievelingsjeans achterblijven.

Eco-programma

Heb je geen haast en wil je milieuvriendelijker wassen? Zet je wasmachine dan eens wat vaker op de eco-stand. Deze stand verbruikt minder energie en soms ook minder water. Daar staat wel tegenover dat het soms uren duurt voor je was klaar is.

Vlekken

Grr, helaas gebeurt het soms dat je flink knoeit op je kleding. Geen reden tot paniek, want de vlekkenstand wast net wat langer, op hogere temperatuur en spoelt nog even na om jouw ongelukje te herstellen.

Voorwas

Lekker aan het klussen geweest of met de kinderen in de natuur geweest? Dan kan het weleens zijn dat kleding helemaal onder het stof en zand komt te zitten. In dit geval kan je de voorwas-stand gebruiken om eerst voor te spoelen.

Verkort programma

Wassen kan erg lang duren en die tijd heb je soms gewoon niet. Dan komt een verkort wasprogramma van pas. Sneller klaar, maar wel minder zuinig.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Manou 't Lam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.