Duurzaam | Blog BCC

Doe de test: hoe duurzaam ben jij bezig in en rondom het huis?

Van korter douchen tot apparaten delen met je buren en koken met kliekjes. Met kleine aanpassingen kun je de impact van je persoonlijke levensstijl op de aarde al verkleinen. Gewoon in en rondom het huis. Deze 10 basisstappen zijn hierbij jouw praktische roadmap om dit te realiseren. Hoeveel kun jij er afvinken? Duurzaam | Blog BCC

1.    Een graadje lager

Laten we beginnen met je huis. Een belangrijke ‘actie’ om het klimaat te helpen, is je huis goed isoleren. Niet alleen door kieren en naden te dichten en een tochtstrip aan te brengen bij de voordeur, maar ook door je dak, muren en vloer te isoleren en te kiezen voor HR++ glas. Hierdoor hoef je minder gas te stoken, omdat de warmte binnen blijft. Je kunt nog meer energie besparen door er zuinig mee om te gaan. Ben je bijvoorbeeld niet thuis, zet de verwarming dan lager. Een kleine moeite, waarmee je behoorlijk wat minder CO2 uitstoot.

Je kunt het ook gelijk slim aanpakken met een slimme thermostaat. Dit apparaat zet de verwarming alvast aan voordat je thuiskomt of zet ‘m een paar graden lager als je het huis verlaat. Je kunt zelfs tijdschema’s instellen. Ook zo handig: je kunt ‘m ook op afstand bedienen. Ontdek hier welke slimme thermostaat bij jou past.

Check: ja / nee

2.    Spaarzaam met water

Ga spaarzaam met (warm) water om. Vooral omdat er veel energie nodig is voor het opwarmen van water. Door minder lang te douchen verlaag je al je energieverbruik. Bespaar daarnaast op water in de badkamer met een waterbesparende doucheknop, zodat je ook minder water verbruikt. En hoe heerlijk een bad soms ook is, je kunt beter onder de douche stappen om water te besparen.

Nog meer tips om direct water te besparen:

  • Koop een wasmachine met energielabel AAA+ en gebruik het ecoprogramma. Dit duurt misschien wat langer, maar er wordt minder water verbruikt. Zorg daarbij altijd voor een volle trommel.
  • Laat de kraan niet onnodig doorlopen tijdens het poetsen, scheren of wassen.
  • Ga je douchen? Vang het eerste ‘koude’ water op in een emmer en besproei bijvoorbeeld je tuin ermee. Of gebruik het om je toilet mee door te spoelen.
  • Heb je een toilet met twee knoppen, een ‘grote’ en een ‘kleine’? Gebruik de kleine knop, daar bespaar je het meeste water mee. En: trek nooit onnodig lang door.
  • Heb je vies serviesgoed wat je meteen nodig hebt? Was het met de hand af. Dit is namelijk nog altijd milieuvriendelijker dan de vaatwasser het laten doen.

Check: ja / nee

3.    Verminder je stroomverbruik

Van elektronica tot het koffiezetapparaat en de koelkast. Alle huishoudelijke apparaten bij elkaar gebruiken behoorlijk wat stroom. De een meer dan de ander. Met energiezuinige apparaten en door efficiënt gebruik, kun je je stroomverbruik in huis verminderen. Check daarbij ook je verlichting: heb je overal led-lampen? Deze lampen zijn veel energiezuiniger dan een gloeilamp of een halogeenlamp. Maak er ook een gewoonte van om de stekker uit het stopcontact te halen als je een apparaat niet gebruikt. Met een slimmer stekker maak je het jezelf makkelijker. Zo kun je met je smartphone je apparaten eenvoudig aan- of uitschakelen.

Ontdek hier alle tips hoe je met je huishoudelijk apparatuur energie kunt besparen.

Check: ja / nee

4.    Gooi nooit zomaar iets weg

Iets in huis kapot? Je bent misschien geneigd om het meteen te vervangen voor iets nieuws. Maar kijkt altijd eerst of iets misschien nog te repareren valt. Zo verklein je de afvalberg. Twee linkerhanden? Met kapotte huishoudelijke apparaten kun je ook bij de reparatieafdeling van BCC terecht. 

Goed om te weten is dat reparatie niet altijd milieuvriendelijker is. De aanschaf van een energiezuinige koelvriescombinatie met energielabel A+++ is beter voor het milieu dan wanneer je die oude koelkast van meer dan acht jaar oud nog laat repareren en gaat gebruiken. In dit geval neemt BCC je oude apparaat mee en zorgt ervoor dat deze op een milieuvriendelijke manier wordt gerecycled.

Check: ja / nee

5.    Check je energierekening: heb je wel groene stroom uit Nederland?

Verruil je avond sporten of het bekijken van je favoriete Netflix-serie eenmalig voor een avondje je energierekening onder de loep nemen. Want welke stroom levert jouw energieleverancier: groene of grijze stroom? Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor CO2 uitstoot. Heb je groene stroom, dan wordt dit opgewekt uit bronnen die nooit opraken: zon, wind en water – wat milieuvriendelijker is. Check daarbij of jouw groene stroom wel echt uit Nederland komt en niet ingekocht is uit het buitenland.

Check: ja / neeSupersola | Blog BCC

Nog groener: wek je eigen groene stroom op
Nóg groener is om je eigen groene stroom op te wekken met zonnepanelen. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de plug & play zonnepanelen van SuperSola die heel makkelijk in gebruik zijn. Je legt ze op een plat dak of in de tuin waar veel zon is, vult de ballasttanks met water, steekt de stekker in een geaard stopcontact en je wekt meteen al je eigen stroom op. Hiermee kun je al een aantal apparaten van je eigen stroom voorzien.

6.    Maak je van je huis een smart home

Een smart home – waarin allerlei slimme apparaten met elkaar in verbinding staan via Wifi of Bluetooth – zorgt niet alleen voor meer comfort en gemak, ook kan het helpen om slim energie en stroom te besparen – en dus je leven in huis te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat die je zo kunt instellen dat je nooit onnodig energie verspilt. Of aan slimme stekkers waarmee je een tijdklok in kunt stellen, zodat je verlichting nooit onnodig brandt of een apparaat nog stroom ‘lekt’ terwijl je ‘m niet gebruikt. En extra fijn: deze stekkers zijn ook nog op afstand te bedienen via je smartphone.

Check: ja / nee

7.    Slim én minder wassen

Met een volle trommel wassen, het ecoprogramma gebruiken: je kent inmiddels de trucs om zo duurzaam mogelijk te wassen. Wat ook een goede investering is, is een kledingstomer. Met dit apparaat houd je je favoriete kledingstukken langer mooi, dan wanneer je het veelvuldig wast. Want hoe vaker je dit doet, hoe minder je hoeft te wassen. En dat bespaart weer elektriciteit en water.

Check: ja / nee

8.    Delen is duurzaam

Er zijn van die apparaten die je af en toe of maar voor een korte periode gebruikt. Denk aan een elektrische heggenschaar of een stoomreiniger. Het is beter voor het milieu (en voor je portemonnee) om dit soort apparaten te lenen van buren, vrienden en familie. En jij hebt op jouw beurt vast weer een apparaat dat ook weer uitgeleend kan worden. Ook zijn er veel online deelinitiatieven en platformen om spullen te lenen of te huren, zoals Peerby.

Check: ja / nee

9.    Voorkom voedselverspilling

Heb je een heerlijke maaltijd gekookt – en nog wat over? Gooi het niet weg in de afvalbak, maar bewaar het op de juiste manier in de koelkast. Weggooien vergroot de afvalberg. Bovendien gaan ook alle grondstoffen en de energie verloren die nodig waren om bijvoorbeeld jouw broccoli te telen, vervoeren, koelen en noem maar op. Overgebleven restjes groente kun je prima gebruiken om een heerlijke soep van te maken. Handig hierbij is een staafmixer of keukenmachine. Nog twee belangrijke tip om voedselverspilling tegen te gaan: koop en kook op maat én stel je koelkast in op de meest ideale temperatuur, zodat producten zo lang mogelijk goed blijven.

Check: ja / nee

10.  Scheid je afval

Van glas en papier/karton tot plastic en gft. Veel van deze materialen kunnen gerecycled worden. Daarom is het goed om afval te scheiden. Daarnaast betekent afval scheiden dat er zo weinig mogelijk restafval overblijft, waardoor er ook minder energie nodig is voor afvalverwerking. Wees je daarnaast ook bewust van de verpakkingen. Koop bijvoorbeeld (plastic) flessen en blikken met statiegeld. Dit wordt goed gerecycled.

Check: ja / nee

Minder dan drie vragen met ‘ja’ beantwoord?

Je doet al goed je best om in en rondom huis duurzamer te leven, maar het kan natuurlijk nog beter. Deze roadmap helpt je hierbij, zodat je weet wat je nog meer kunt doen om je steentje bij te dragen aan een beter milieu. En het zijn vaak ook nog ‘acties’ die niet eens om een investering vragen. In ieder geval heeft deze test je nu al een stap verder gebracht op groene pad.

Meer dan drie vragen met ‘ja’ beantwoord’?

Je bent al lekker groen bezig. Je kent de meeste tips en trucs om energie te besparen en bent daarnaast ook milieubewust bezig. Misschien dat deze roadmap je daarbij zelfs nog verder kan helpen. Want zoals je ziet, kun je juist met kleine stappen al een groot verschil maken. Van de kraan onnodig laten lopen tijdens het poetsen van je tanden tot even de heggenschaar van je buurman lenen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra