Duurzaam koken | Blog BCC

Duurzaam wassen en koken: zo doe je het (en is het nog leuk ook!)

Van stofzuigen en de vaatwasser in- en uitruimen tot de was doen. We besteden nogal wat uren aan het huishouden. Maar als je dan toch bezig bent, waarom doe je het niet meteen ‘groen’. Je energierekening gaat omlaag én je doet goed voor de wereld. Met deze tips worden de twee grote huishoudelijke taken – koken en wassen – een stuk duurzamer.Duurzaam koken | Blog BCC

De grote ‘vier’ in de keuken

Als er een plek in huis is waar je hoe dan ook elke dag bent, is het wel de keuken. Daar staan de nodige apparaten die jouw leven een stuk makkelijker maken, maar ook stroom verbruiken – en dus impact hebben op het milieu. Een opsomming van de belangrijkste apparaten: koelkast/vriezer, magnetron en oven (of combimagnetron), fornuis of kookplaat met afzuigkap en de vaatwasser. En dan hebben we het nog niet eens over alle kleine stroomverbruikers, zoals het koffiezetapparaat, broodrooster, waterkoker, etc.

Duurzaam koken: hoe pak je het aan?

Een van de hoofdtaken qua huishouden in de keuken is natuurlijk de bereiding van voedsel. Dat kan op dit moment nog op twee manieren: op gas of op elektrisch. Dit verandert de komende jaren, aangezien we langzaamaan van het aardgas gaan om de CO2 uitstoot terug te dringen. Elektrisch koken heeft dus de toekomst. Maar kijk je naar het energieverbruik, dan zijn gas en elektriciteit op dit moment nog aan elkaar gewaagd. Hierdoor is elektrisch koken dus nog niet beter voor het milieu dan koken op gas. Wél als je al elektrisch kookt én groene stroom uit Nederland hebt. Of als je je eigen stroom opwekt, met bijvoorbeeld de play & plug zonnepanelen van SuperSola. Dan kook je hoe dan ook duurzaam.

Pan eenmaal op het ‘vuur’?

Ook dan kun je met simpele tips energie besparen – en dus groen(er) koken:

–        Houd de deksel op de pan tijdens het koken, dat zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft.

–        Kies voor roerbakgerechten, qua bereiding verbruik je dan het minste energie.

–        Zorg voor pannen die goed passen op de kookplaat of brander, zodat er geen warmte langs de pan verloren gaat.

–        Overweeg de aanschaf van een snelkookpan, waarmee je door de verhoogde druk sneller een gerecht bereidt.

–        Verwarm niet meer water dan nodig. Heb je te veel warm water gekookt, giet het over in een thermoskan voor een kop thee.

In de oven of combimagnetron

Heb je voor je gerecht ook de oven nodig? In veel gevallen hoef je niet per se eerst de oven voor te verwarmen. Door je gerecht meteen erin te doen, bespaar je energie. Let er wel op dat je dan de baktijd iets verlengt. Wil je iets opwarmen in de oven? Laat het eerst op kamertemperatuur komen en zet het daarna in je oven of (combi)magnetron. Hiermee bespaar je energie.

En door naar de vaatwasser

Heerlijk gegeten? Dan is daar het gemak van de vaatwasser. Voorspoelen is niet nodig, want je bespaart hiermee meteen warm water en dus energie. Zet het apparaat pas aan als deze helemaal vol is én kies voor het ecoprogramma om water en stroom te besparen. Zo gebruik je de vaatwasser het meest energiezuinig. En wil je écht energie besparen? Dan kun je beter met de hand afwassen.

Koelkast en vriezer

Voordat we de keuken uitgaan, en de was gaan doen, nog een apparaat dat onmisbaar is voor het bewaren van voeding: de koelkast met vriesvak. Daarom ook nog een aantal tips hoe je dit apparaat zo energiezuinig mogelijk kunt gebruiken.

 • Check de temperatuur: de meest ideale temperatuur is 3 à 4 graden. Kouder is niet nodig. En voor de vriezer geldt niet kouder dan maximaal -18 graden. Hoe kouder je ‘m zet, hoe harder hij moet werken.
 • Plaats een koelkast niet in de buurt van een magnetron of oven. Hij moet ook dan extra hard koelen vanwege de warmte van deze apparaten.
 • Open deur: maak ‘m geregeld schoon. Niet alleen uit hygiënisch oogpunt, maar ook zodat-ie goed blijft werken – wat overigens geldt voor al jouw apparaten. Check ook de buitenkant. Vooral aan de achterkant zit vaak stof.
 • De meest moderne vriezers hebben geen ijsvorming meer. Heb jij dit nog wel, ontdooi dan regelmatig je vriezer. Een vriezer met ijs verspilt namelijk veel energie en werkt minder goed.

Check het energielabel: is jouw keukenapparaat wel energiezuinig?

Je weet nu de tips en tricks om energie te besparen tijdens het koken, en dat groene stroom uit Nederland – of dit zelf opwekken – een must is als je het echt duurzaam wilt doen. Daarnaast moet je ook zeker letten op hoe energiezuinig jouw apparaten zijn. Een energielabel kan je daarbij helpen. Voor de koelkast, vaatwasser en oven is label A+++ het zuinigst en voor de afzuigkap is dat label A++. Dus check vooral even in jouw keuken of er nog een grote stroomvreter staat. Daarmee bespaar je meteen al flink energie. Ga je een apparaat vervangen? Let dan ook op deze dingen:

 • Een combimagnetron is energiezuiniger, dan een oven en een magnetron naast elkaar. Kies daarbij zowel voor de oven als de magnetron (of de combimagnetron) voor de hetelucht-functie. Dit is het meest energiezuinig.
 • Een koelvriescombinatie is energiezuiniger dan een aparte koelkast en vriezer. Beide apparaten verbruiken dan immers stroom.
 • Hoe kleiner het apparaat, hoe minder energie deze verbruikt.
 • Met een inductiekookplaat verbruik je minder stroom dan met een keramische kookplaat.

 

Nieuwe energielabels

Vanaf 1 november 2020 verdwijnen de ‘plusjes’ bij label A en loopt de classificatie weer gewoon van A t/m G. Daarbij wordt het verbruik niet meer weergegeven per jaar, maar per aantal gebruikscycli. De nieuwe energielabels worden geleverd bij de productgroepen: wassen, koelen en vaatwassers.

Energiezuinig wassen: 8 tips

De was doen: ook zo’n huishoudelijke taak die behoorlijk wat tijd van je vraagt, zeker met een gezin. Gelukkig zijn er twee apparaten die veel werk uit handen nemen: de wasmachine en de wasdroger. Hoe kun je deze klus dan alsnog zo groen mogelijk klaren?

 1. basis om ook echt groen te kunnen wassen, is een energiezuinige wasmachine en droger. In deze categorie is energielabel A+++ het zuinigst. Daarbij zie je bij de wasmachines ook vaak percentages staan, zoals 10%, 20%, 30%, 40% en 50%. Dit zijn geen officiële categorieën, maar wat fabrikanten ermee willen aangeven is hoeveel zuiniger ze nog zijn ten opzichte van een wasmachine met label A+++. Onder de wasdrogers is de warmtepompdroger het meest energiezuinig.
 2. Was op lage temperaturen, daarmee bespaar je de meeste energie.
 3. Gebruik het ecoprogramma, dat zit er niet voor niets op. Het duurt misschien wat langer, maar uiteindelijk komt je was er dan ook schoon uit. Daarbij is het goed te weten, dat het energielabel ook gebaseerd is op het verbruik tijdens het ecoprogramma.
 4. Wat ook een besparing oplevert, is het programma voor katoenwas. Dit programma gaat namelijk zuiniger om met water en stroom dan het wasprogramma voor fijnwas.
 5. Doe je de was na het wassen in de wasdroger? Centrifugeer het dan op de hoogste stand, zodat de was wat droger is. Hang je het buiten of op het droogrek, dan is de laagste stand prima.
 6. Zorg voor een volle wastrommel, zodat je minder vaak hoeft te wassen, en daarmee energie bespaart.
 7. Een wasdroger is superfijn, maar droog de was ook regelmatig buiten of hang het op een droogrek om minder stroom te verbruiken.
 8. Kies voor een ecologisch verantwoord wasmiddel en gebruik niet meer wasmiddel dan nodig.

Duurzame wastechnieken

Bovenstaande te veel ‘gedoe’? Goed nieuws: tegenwoordig bevatten veel wasmachines duurzame wastechnieken waardoor je er zelf geen omkijken naar hebt.

 • Met de EcoBubble technologie op de QuickDrive wasmachines van Samsung kun je wassen op koude temperaturen. Een speciale motor mengt het wasmiddel met water en lucht, waardoor het direct schuimt. Hierdoor komt je was er ook met koud water stralend uit. Handig: de QuickDrive functie zorgt ervoor dat je was twee keer zo snel klaar is.
 • De ProSense technologie op de AEG wasmachines weegt je was automatisch en selecteert daarbij het beste wasprogramma. Zo bespaar je tijd, water en energie door de juiste instellingen.
 • ActiveWater ™ Plus is een van de USP’s van de Bosch wasmachines. Met deze functie wordt het watergebruik volledig automatisch afgestemd op de hoeveelheid wasgoed. Zo bespaar je water, kosten én doe je goed voor het milieu. Ook fijn van Bosch: de EcoSilence Drive waardoor je wasmachine extreem stil is. Perfect als je ’s avonds laat – of ’s nachts – nog een wasje wilt draaien.

Ook nog slim je huishouden doen?

Wassen en koken, je weet nu hoe je dit zo groen mogelijk kunt doen. Mét een energiezuinig apparaat, groene stroom uit Nederland én door het apparaat slim te gebruiken waardoor je stroom bespaart.  Over slim gesproken, om jouw leven in huis nog makkelijker te maken, kun je ook overwegen om ook voor slimme apparaten te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan slimme stekkers waarmee je je huishoudelijke apparaten op afstand aan of uit kunt zetten, of een tijdsklok in kunt stellen om stroom te besparen. Ook al op de markt: slimme wasmachines of ovens die je met een app vanaf je smartphone aan kunt zetten. Het is allemaal mogelijk met een smart home.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra