Een beter milieu | Blog BCC

Een beter milieu: draag hieraan bij met energiezuinige apparaten

Je hoeft niet per sé een warmtepomp en een zonneboiler aan te schaffen om duurzamer te wonen. Juist met kleine stappen help je ook al mee om de CO2 uitstoot te beperken. Bijvoorbeeld met alle huishoudelijke apparaten die je (bijna) elke dag gebruikt, zoals je koelkast, wasmachine, en vaatwasser. Ontdek hoe je met deze apparatuur kunt bijdragen aan een beter milieu.Een beter milieu | Blog BCC

Een groen huishouden begint bij…

De aanschaf van energiezuinige apparaten. Want hoe minder stroom je koelkast of wasmachine verbruikt, hoe beter voor het milieu. Daarbij is het ook belangrijk om de apparaten slim te gebruiken, maar daarover later meer. Eerst een ‘check’ door je huis, want welke apparaten verbruiken de meeste stroom en zijn misschien wel aan vervanging toe?

Stroomverbruik huishoudelijke apparaten

Een huishouden gebruikt jaarlijks gemiddeld 2.765 kWh aan elektriciteit (bron: Milieu Centraal). Dit bepaalt voor zo’n 40 procent de energierekening, naast aardgas. Hieronder een lijstje met het gemiddelde stroomverbruik per jaar van apparaten die (bijna) iedereen in huis heeft staan. Uitgezonderd apparaten als (spel)computers, airconditioning, aquariums, waterbedden en waterpompen voor (zwem)vijvers die jaarlijks ook behoorlijk veel stroom verbruiken.

–  Koelkast met losse vriezer: 520 kWh per jaar / € 120 per jaar

–  Wasdroger: 300 kWh € 60,-

–  Vaatwasser: 240 kWh € 55,-

–  Wasmachine: 140 kWh € 30,-

–  Televisie en stereo met randapparatuur: 350 KwH / € 80 per jaar

Gebaseerd op een elektriciteitsprijs van 22,5 cent per kilowattuur (prijspeil 2020). Bron: Milieu Centraal

Een nieuw apparaat aanschaffen? Ga voor energielabel A+++

Heb je ergens nog een stroomvreter staan – of heeft je apparaat zijn beste tijd gehad? Dan is het een goed moment om voor een energiezuinig apparaat te gaan. Het energielabel helpt je om een energiezuinige keuze te maken. Dit label vind je op veel apparaten, waarbij de classificatie oploopt van A t/m G. Daarbij is label A uitgebreid met A+, A++ en A+++. Dit laatste label – met de drie plusjes – is op dit moment het zuinigste label in onder andere de productgroepen wassen en koelen: wasmachine, wasdroger, vaatwasser en koelkast + vriezer. Op het label kun je ook aflezen wat het gemiddelde energieverbruik is in kWh (kilowattuur) per jaar.Energielabel koelkast | Blog BCC

Nieuwe energielabels

Vanaf 1 november 2020 verdwijnen de ‘plusjes’ bij label A en loopt de classificatie weer gewoon van A t/m G. Daarbij wordt het verbruik niet meer weergegeven per jaar, maar per aantal gebruikscycli. De nieuwe energielabels worden geleverd bij de productgroepen: wassen, koelen en vaatwassers.

Check: is reparatie nog mogelijk?

Een kleine note: is je apparaat stuk, zet het niet direct langs de weg. Overweeg eerst reparatie, wat toch vaak beter is voor het milieu. Met de productie van een nieuw apparaat wordt immers ook energie en grondstoffen verbruikt. Een uitzondering is er onder andere voor oude koelkasten (acht jaar of ouder) en wasdrogers. Deze apparaten zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden. In de meeste gevallen – afhankelijk van welk energielabel je apparaat heeft – kun je daarom beter je apparaat vervangen door een zuiniger exemplaar. In het geval van wasmachines (tenzij energielabel D of lager) en vaatwassers (tenzij label B of lager) is repareren vaak een betere optie, omdat deze apparaten niet heel veel zuiniger zijn geworden.

Is je huishoudelijk apparaat stuk? Dan kun je in de meeste gevallen terecht bij de reparatieafdeling van BCC.

Gebruik je energiezuinige apparaat slim

Oké, daar staat-ie dan: jouw gloednieuwe wasmachine met energielabel A+++, want die oldie verbruikte wel heel veel stroom met energielabel D. Nu ga je in ieder geval een stuk minder elektriciteit verbruiken. Bedenk wel dat je er nog niet helemaal bent met alleen de aanschaf van een energiezuinig apparaat. Je zet pas echt zoden aan de dijk als je het apparaat ook efficiënt gebruikt. Denk in het geval van een nieuwe wasmachine aan: wassen met een volle trommel, wassen op een lage temperatuur (of het ecoprogramma) en haal de stekker uit het stopcontact als je de wasmachine niet meer gebruikt.

4 tips om stroom te besparen

Om stroom te besparen, zijn er verschillende tips en tricks per apparaat. Onderstaande tips zijn op alle huishoudelijke apparaten van toepassing. Doe er je (stroom)voordeel mee!

  • Trek alle stekkers uit het stopcontact. Apparaten gebruiken namelijk ook stroom als ze op stand by of ‘uit’ staan. Dit noem je sluipverbruik. Gedoe om alle stekkers er elke keer uit te halen? Kies voor een stekkerdoos met één uitknop.
  • Neem een verbruiksmanager. Dit apparaat laat zien wanneer het stroomverbruik hoog of laag is. Er zijn zelfs verbruiksmanagers die ook analyseren en tonen hoeveel elektriciteit elk apparaat los verbruikt. Handig!
  • Maak gebruik van slimme stekkers. Hiermee kun je niet alleen op afstand al je apparaten bedienen, bespaar je energie. Door een tijdklok in te stellen blijft een apparaat nooit te lang aanstaan en als je een keer vergeet een apparaat uit te zetten, kun je ‘m via de app op je smartphone alsnog uitzetten.
  • Zit er een ecoprogramma op je apparaat? Gebruik het, deze functie zit er niet voor niets op.

Ho wacht, heb je ook al groene stroom?

Oké even een recap: om elektriciteit te besparen, maak je de grootste groene klappers door een energiezuinig apparaat aan te schaffen én deze ook nog efficiënt te gebruiken. Hiermee draag je bij aan een beter milieu, omdat je met het verbruik van je apparaten minder CO2 uitstoot. Je kunt nóg meer bijdragen aan een beter milieu door te kiezen voor groene stroom uit Nederland. Dit wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind. Terwijl grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen – waarbij er meer CO2 uitstoot is.

Nog duurzamer: wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Als je groene stroom hebt uit Nederland ben je dus al goed bezig. Maar wat dacht je ervan om je stroom zelf op te wekken? Wat je hiervoor nodig hebt zijn zonnepanelen. Schiet je nu in de stress, want wat, hoe en waar? Maak je niet druk, want het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de plug & play zonnepanelen van SuperSola die heel makkelijk in gebruik zijn – de naam zegt het immers al. Je legt ze op een plat dak of in de tuin waar veel zon is, vult de ballasttanks met water, steekt de stekker in een geaard stopcontact en je wekt meteen al je eigen stroom op.Supersola | Blog BCC

Nog zo’n pluspunt van de zonnepanelen van SuperSola is dat je de zonnepanelen bij een verhuizing gewoon mee kan nemen. Zo kun je op je nieuwe stek doorgaan met eigen stroom opwekken. Ook perfect als je een woning huurt, maar toch je energierekening omlaag wilt brengen én je steentje wilt bijdragen aan een beter milieu.

Hallo nieuw apparaat, dag oud apparaat

Heb je een energiezuinige koelkast, wasmachine of ander huishoudelijk apparaat aangeschaft? Goed om te weten dat BCC gewoon je oude apparaat meeneemt bij de levering van je nieuwe apparaat. BCC hecht er namelijk veel waarde aan een schoner milieu en zorgt ervoor dat je oude apparaat (en verpakkingsmateriaal) op een milieuvriendelijke manier wordt gerecycled.

Maak je geen gebruik van deze service van BCC? Breng dan je apparaat naar de milieustraat bij jou in de buurt, waar het milieuvriendelijk wordt verwerkt of gerecycled. Werkt je apparaat nog goed – en is hij redelijk energiezuinig – dan is de kringloopwinkel een goede optie. Of maak er iemand anders blij mee.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra