Elektrisch | Blog BCC

Elektrisch koken: dit zijn de voordelen

Binnenkort gaan we in Nederland van het gas af. Elektrisch koken wordt de nieuwe norm. Gelukkig zitten daar heel wat voordelen aan. Wij noemen ze voor je op!Elektrisch | Blog BCC

Een elektrische kookplaat:

…wordt sneller warm

Wanneer je kookt met gas duurt het vaak even voordat je pan warm wordt. Met een inductieplaat, zoals deze inductieplaat van Whirlpool, zit dat anders. Inductieplaten maken geen gebruik van verwarmingselementen. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van een magnetisch veld. Hierdoor is je plaat vaak binnen 30 seconden warm. Wel heb je hier speciale inductie pannen voor nodig met magnetische bodem.

…is makkelijker schoon te houden

Elektrische kookplaten zijn makkelijker schoon te houden dan een gasfornuis. De kookzones zijn vlak, dus hoef je niet met een doekje te priegelen bij de stangen om hardnekkig aangekoekt vuil te verwijderen. Hoe je jouw elektrische kookplaat het beste schoonhoudt? Neem de kookplaat af met een sopje en schone doek. Neem nog een keer alles af met een vochtige doen zodat er geen zeepresten achterblijven. Tot slot droog je de kookplaat af met een schone doek of keukenpapier, en klaar is Kees. Easy toch?

…neemt ook de buitenkant van de pan mee

Op een gaskookplaat ben je afhankelijk van de grootte van de pit, waardoor de buitenranden van de pan minder warm worden. Bij een elektrische kookplaat is dit geen issue. Zo bestaat de linkerzijde van de Samsung inductiekookplaat uit een rechthoekig vak waarvan je één, twee, drie of vier kookzones tegelijk aan kunt zetten. Je kunt dus gemakkelijk vier zones inschakelen voor één grote pan of bakplaat. Handig!

…is veiliger in gebruik

Ooit een “vlam in de pan” of grote steekvlam gehad tijdens het koken? Jep, je bent niet de enige. Koken op gas kan gevaarlijk zijn. En denk eens aan die keer dat je vergeten was het gas uit te draaien… Dan gaat het zweet wel even op je bovenlip staan. Met een inductiekookplaat of keramieke plaat – alle twee vormen van elektrische kookplaten, waarover je hier meer kunt lezen – heb je dit probleem niet. De kookzone wordt pas warm wanneer er een pan op staat en koelt vrijwel direct af wanneer je ‘m er afhaalt. Toch kan het tricky zijn met kinderen, dat begrijpen we. De Samsung inductiekookplaat heeft daarom een kinderslotfunctie waarmee je met één druk op het scherm de hele kookplaat vergrendeld.

…is op den duur beter voor het milieu

Vind je het belangrijk om milieubewust bezig te zijn? Dan vind je dit vast een interessant weetje. Op dit moment zorgt koken op een elektrische plaat voor evenveel CO2-uitstoot als koken op aardgas. De energie komt nu namelijk vooral nog van aardgas en steenkolen (grijze energie). Omdat stroom in de toekomst steeds groener wordt opgewekt, zorgt koken op een inductieplaat op termijn voor steeds minder CO2-uitstoot. Oftewel: elektrisch koken is de toekomst.

Ben je overtuigd van de voordelen en wil je meer weten over elektrische kookplaten? Neem dan gerust een kijkje in onze webshop!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein