2
apr

In 4 stappen naar een volledig slim huis

Woon je in een smart home, dan ga je waarschijnlijk net even wat makkelijker door het leven. Je hoeft niet meer op te staan om de lampen aan te doen of de verwarming uit te zetten en je krijgt altijd alle informatie die je nodig hebt door het aan je slimme assistent te vragen. Wil jij ook graag een smart home, maar heb je geen idee hoe en waar je moet beginnen? Wij vertellen het je!Smart home | Blog BCC

Stap 1. Het begint met goede wifi

Een eerste vereiste voor een smart home is perfecte wifi verbinding. Slimme apparaten communiceren namelijk met elkaar door middel van internet. Zit jij nu elke dag te vloeken omdat je maar één streepje wifi hebt en je video’s constant vastlopen, dan zal je dat eerst moeten oplossen. Misschien is je router gewoon oud en ben je toe aan een nieuwe. Dan kunnen wij de TP Link Multiroom Wifi aanbevelen. Dit wifi systeem bestaat uit verschillende units die allemaal contact maken met elkaar waardoor je een naadloze internetverbinding creëert door het hele huis. Zet een unit in de woonkamer, eentje in de slaapkamer en een andere in je kantoorruimte. Dit is stap 1 tot een perfect werkend smart home!

Stap 2. Begin klein met slimme stekkers

Wil jij niet in een keer all the way gaan met jouw smart home maar eerst eens kijken of het wel wat voor jou is? Begrijpelijk! Schaf dan eerst eens slimme stekkers aan. Stop de stekker in je “normale” stopcontact om er een slim stopcontact van te maken. Als je er dan een apparaat op inplugt, zoals een lamp, kan je deze met een app op je telefoon aan- en uitzetten. Ook vanaf afstand! Ook handig is dat sommige slimme stopcontacten een ingebouwde tijdklok hebben waarmee je instelt dat lampen op een bepaalde tijd aan en uit springen. Zo wek je de indruk dat er altijd iemand thuis is en maak je het inbrekers lastig. Het is ook fijn voor jezelf om de lampen in de woonkamer of keuken aan te laten springen op het moment dat jouw wekker gaat. Zo kom je niet in een donkere kamer beneden. 

Stap 3. Breid je smart home uit met een slimme speaker

Ben jij onder de indruk van de slimme stekkers? En vind je het zo fijn dat je jouw apparaten op afstand kan bedienen? Dan is het misschien tijd om uit te breiden naar een slimme assistent in huis zoals Google Home. Deze slimme speaker helpt jou het hele huis aan te sturen en geeft jou informatie over het weer, verkeer en het nieuws. Door een slimme assistent aan te schaffen kan jij jouw slimme apparaten met je stem aansturen. Vraag Google of hij de lampen in de slaapkamer aan wil zetten of dat hij de verwarming wat lager wil zetten als je een slimme radiatorknop hebt. Jij vraagt, Google doet! Hoef jij niet op te staan tijdens die spannende serie of voetbalwedstrijd.

Stap 4. Koppel al je smart home producten aan elkaar

Een smart home gaat verder dan alleen lampen op afstand aan- en uitzetten. Je kan je hele huis smart maken met allerlei handige producten. Denk aan een smart videodeurbel, slimme beveiligingscamera’s, slimme verwarming, smart rook- en koolmonoxidemelders en slimme verlichting. Al deze apparaten geven je een veilig gevoel of zorgen voor meer gemak in huis. Door alle verschillende slimme apparaten aan elkaar te koppelen krijg je een volledig smart ecosysteem in huis. Laat bijvoorbeeld de lampen knipperen als er iemand aanbelt of als jouw beveiligingscamera beweging detecteert en laat de verwarming uitspringen als het brandalarm aangaat. Dankzij de meldingen op je smartphone weet je altijd precies wat er in jouw huis gaande is, of je nu in de tuin, bij de buren of aan de andere kant van de wereld zit.