Koelkast schoonmaken | Blog BCC

In 6 snelle stappen je koelkast schoonmaken

Een klusje dat je waarschijnlijk niet wekelijks uitvoert, is je koelkast schoonmaken. Geen zorgen, dit hoeft ook echt niet iedere week, maar het is wel belangrijk om je koelkast in ieder geval schoon te houden om bacteriën en schimmels geen kans te geven. En heb je nu echt geen idee waar je moet beginnen? Wij leggen het je stap voor stap uit!

Stap 1:

Schoonmaken in een koelkast die nog aanstaat, is niet handig. Zet daarom als eerste de koelkast uit of haal de stekker uit het stopcontact. Haal alle producten één voor één uit je koelkast en bekijk of je het product nog kunt bewaren of dat het weggegooid moet worden. Plaats alle producten tijdelijk in een koelbox, een andere koelkast (bijvoorbeeld van de buren) of zet ze bij koud weer gewoon even buiten.

Nu is het belangrijk om te weten of je een no-frost koelkast hebt of niet. Als je namelijk een no-frost koelkast hebt, hoef je hem niet eerst te ontdooien voor je aan de schoonmaakklus begint. Heb je geen no-frost versie, dan zal je koelkast eerst ontdooit moeten worden. Vergeet niet om een handdoek onderin de koelkast te leggen om het water op te vangen. IJsresten aan de wanden kun je voorzichtig losmaken met behulp van een spatel. Als al het ijs is losgekomen kun je door naar stap 2.Koelkast schoonmaken | Blog BCC

Stap 2:

Het schoonmaken kan beginnen! Maak een sopje van warm water met eventueel een beetje allesreiniger of gebruik een speciale koelkastreiniger. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of bleek aangezien dit de koelkastwanden kan beschadigen. Let wel op dat wanneer je een schoonmaakmiddel gaat gebruiken, je alles daarna nog even goed af moet nemen met een schone vochtige doek om te voorkomen dat er restjes schoonmaakmiddel achterblijven. Staat alles klaar, dan gaan we door naar stap 3!

Stap 3:

Haal voorzichtig alle losse onderdelen uit de koelkast. Begin hierbij onderaan. Mocht er namelijk een plank of lade vallen, dan valt hij niet op een andere plank waardoor er iets kan breken. Maak alle losse onderdelen schoon met behulp van het gemaakte sopje en de extra schone vochtige doek. Droog daarna alle onderdelen af met een theedoek. Je bent op de helft!

Stap 4:

Nu is het tijd voor de binnenkant van de koelkast. Grote kans dat je sopje niet meer helemaal fris is, dus je kan hiervoor het beste even een nieuw sopje maken. Gebruik daarna een schone vochtige doek en theedoek om alles droog te maken. Vergeet overigens ook het interne afvoerputje niet. Dit zit onderin de koelkast tegen de achterwand. Hier kan zich vuil ophopen waardoor er water in de koelkast kan blijven staan. Maak dit dus even schoon met bijvoorbeeld een vochtig wattenstaafje. Ook is het belangrijk om de deurrubbers schoon te maken, waar gemakkelijk vuil in blijft kleven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oude tandenborstel zodat je makkelijk tussen de randjes kunt poetsen.

Stap 5:

Yes bijna klaar! De buitenkant van de koelkast moet natuurlijk ook shinen, dus vergeet ook deze niet. Heb je een inbouw koelkast, dan kun je alleen de deur schoonmaken. Heb je een vrijstaande koelkast, check dan ook het rooster aan de achterkant. Daar kan zich flink wat stof ophopen dat gemakkelijk te verwijderen is met behulp van de stofzuiger.

Stap 6:

Als alles schoon en droog is kun je de koelkast opnieuw inrichten. Bewaar groenten, fruit en kruiden onderin de koelkast. Vaak zijn hier speciale lades voor gemaakt. Op de onderste plank zet je de producten die snel bederven zoals vlees, vis en kliekjes. Boter, kaas, eieren en de geopende potjes en flesjes zet je in het midden en bovenin de koelkast. In de deur plaats je de overige producten. Nu mag de koelkast weer aangezet worden. Zet een reminder in je agenda zodat je dit karweitje elk kwartaal kunt uitvoeren.

Nou, dat viel best mee toch? Nu heb je wel een break verdiend, dus trek de koelkast maar weer open voor wat lekkers!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Kim Bastiaansen