Leven in een smart home | Blog BCC

Een dag uit het leven in een Smart home

Een Smart home, oftewel een slim huis, je hebt er vast weleens van gehoord. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk? Wordt de koffie echt gezet zodra je wakker wordt? Kun je bellen met je koelkast én is je huis lekker warm als je thuiskomt? Om je een voorstelling te geven: zo ziet een gewone dag in een Smart home eruit.Leven in een smart home | Blog BCC

06.00 uur – Goedemorgen!

Je hoeft er eigenlijk pas om 7.00 uur uit, maar voor de zekerheid zet je de wekker om 6.00 uur. Vast herkenbaar. Maar in een Smart home gaat het ochtendritueel heel anders. Je slimme verlichting staat zo ingesteld, dat je langzaam ontwaakt met natuurlijk daglicht. Dus geen toestanden met felle lichten en knijpende ogen, maar relaxed opstaan. En ook nog eens zonder te snoozen!

06.30 – Warme voeten

Hoe akelig, op de vroege ochtend een koude woonkamer binnenstappen. In je Smart home is dit verleden tijd. Want de slimme thermostaat zorgt ervoor dat de verwarming je huis iedere ochtend om 6.30 uur heeft verwarmd. Kun jij je nog even omdraaien. En slaap je in het weekend uit, dan pas je de tijd eenvoudig aan met je smartphone. Zo bespaar je meteen energie.

06.45 – Eerst koffie

Ben jij van het type dat niet functioneert zonder een kop koffie in de ochtend? Dan staat er zeker een slim koffiezetapparaat in je Smart home. Deze stel je van tevoren op de gewenste tijd in, of je zet ‘m vanuit je bed aan met je telefoon. Perfecte start van de dag!

07.00 – Weerbericht

Je rekt je nog even uit, stapt onder de douche. Daarna kleding aan en hup, tijd voor het ontbijt. De verwarming en verlichting staan al aan en je koffie is gezet. Je checkt nog even via de Google assistent in je slimme speaker wat de dag voor jou gaat brengen: “Ok Google, goedemorgen”. Ze laat je het laatste nieuws horen, brengt je op de hoogte van de files op de weg naar je werk, vertelt je al je afspraken van die dag en uiteraard wat voor weer het wordt. Oké, regenjas aan dus vandaag.

08.00 – Milieubewust

Tijd om te gaan! Je slimme thermostaat heb je zo ingesteld, dat hij automatisch lager staat als de laatste persoon het huis heeft verlaten. En mocht de dag toch anders verlopen, dan pas je dit eenvoudig aan met je smartphone. Hetzelfde geldt voor de slimme verlichting. Iedereen weg? Dan kan alle verlichting uit.

08.15 – Alarm aan

Oei, je zoon, dochter of partner ging als laatste de deur uit, maar is vergeten het alarmsysteem en de beveiligingscamera’s aan te zetten. Geen nood. Vanaf je smartphone regel je het met één druk op de knop. Zo is je huis ook slim beveiligd als je er niet bent. Veilig idee, toch?

11.00 – Opgeruimd staat netjes

Ligt de vloer ‘s ochtends bezaaid met broodkruimels en broodkorstjes (tja, de kids hè)? Of heb je met je slaperige hoofd per ongeluk de hagelslag laten vallen? Iedere dag om 11.00 uur komt je robotstofzuiger uit zijn hok. Terwijl iedereen het huis uit is, maakt hij de vloer brandschoon. Komt het toch beter uit als hij op een ander tijdstip zijn werk doet? De tijden pas je eenvoudig aan met je smartphone, waar je ook bent.

13.00 – Schone vaat

O nee, helemaal vergeten om de vaatwasser aan te zetten. Met één druk op de knop zet je ‘m met je smartphone alsnog aan vanaf je werk. Vind je het prettig dat hij iedere dag op een vast tijdstip aangaat? Dat kan ook. Je kunt ‘m instellen op een tijd die jou het beste uitkomt. Net zo slim is je wasmachine. Ook die zet je alvast aan, zodat de was gedraaid is als je thuiskomt. Scheelt weer tijd!

14.00 – Pakketje

Je krijgt een melding op je smartphone: er staat iemand voor de deur. Aha, het is een pakketbezorger. Dit zie je omdat je een videodeurbel hebt. Je kunt zelfs ‘opnemen’ en communiceren met degene die voor je deur staat. ‘Ja hoor, leg het pakketje maar bij de buren.’ Heb je een slim slot? Dan kun je de deur op afstand openen met de bijhorende app. Zo kan de bezorger het pakketje direct in de gang neerleggen.

Leven in een smart home | Blog BCC

16.00 – Lekker warm

Je werkdag zit er bijna op. Tijd om naar huis te gaan. Normaal gesproken gaat de verwarming pas om 17.30 uur aan, want dat heb je standaard ingesteld. Maar vandaag ben je iets eerder. Dus zet je ‘m op afstand alvast aan met je smartphone. Fijn, zo’n lekker warm huis!

17.00 – Boodschappen

Op weg naar huis, rijd je nog even langs de supermarkt. Wat heb je ook alweer nodig? Even denken: waren de eieren nu wel of niet op? Even je smartphone erbij pakken. Want ja, ook je slimme koelkast is connected. Dankzij de ingebouwde camera zie je precies wat erin ligt. Ah, er is nog lasagne over. Je besluit dat te gaan eten. Met een druk op de knop zet je snel je Smart oven aan. Zodra je thuis bent, hoef je alleen nog de schaal in de oven te schuiven. Makkelijker kan niet.

17.45 – Virtuele sleutel

Het zal toch niet, je sleutels liggen nog op kantoor. Gelukkig heb je net een slim slot geïnstalleerd. Zo kun je toch binnenkomen. Het enige dat je nodig hebt, is je smartphone en Bluetooth. Komen je vrienden eten en zijn zij er eerder dan jij? Dan kun je ze eenmalig toegang tot je huis geven met een virtuele sleutel.

18.00 – Welkom thuis!

Je bent thuis. De verwarming staat aan, de lampen branden, de oven is voorverwarmd, de was is gedaan (alleen nog even in de droger stoppen) en je hebt een schone vloer. Is dat even fijn thuiskomen! Je doet de lasagne in de oven. Nog even met de beentjes omhoog totdat je een seintje van je smartphone krijgt dat het eten klaar is. Ping! Aan tafel!

19.30 – Op de bank

De tafel is afgeruimd, de vaatwasser staat aan: tijd om te relaxen. Lekker Netflixen op je Smart tv bijvoorbeeld. Maar voordat je je favoriete serie aanzet, creëer je met de Philips Hue de perfecte thuisbioscoop. En ook die bedien je gewoon vanaf de bank met je smartphone. Genoeg naar een scherm gekeken? Dan pak je een boek of tijdschrift erbij. Ook hiervoor kun je het perfecte licht creëren.

21.00 – Lekker muziekje

Nog even de was opvouwen voordat je naar bed gaat? Dat gaat een stuk sneller met een lekker muziekje erbij. Met je slimme speakers speel je je favoriete nummers af via je smartphone. En natuurlijk heb je speakers met voice-control. Jij vraagt, hij draait!

23.00 uur – Naar bed

De verwarming gaat uit. Je slimme thermostaat van Nest heeft namelijk ontdekt dat je meestal rond 23.00 uur naar bed gaat. In bed lees je met perfect leeslicht nog even in je boek. Naast je bed staat ook nog een slimme slaaplamp. Deze helpt je makkelijk in slaap te vallen met behulp van zacht licht en geluid. De bijbehorende app houdt vervolgens bij hoe je slaapt. En doet aan de hand daarvan suggesties zodat je morgen nog beter slaapt.

23.30 – Welterusten!

Zo, en nu de oogjes dicht. Morgen een nieuwe dag in je Smart home. De kans is groot dat er dan weer een nieuw slim product op de markt komt, dat jouw leven makkelijker maakt en het comfort in huis verhoogt. Slaap lekker!

Start je Smart home bij BCC

Lijkt het je wel wat om slimmer te gaan wonen? Of wil je er meer over weten? BCC laat je graag de mogelijkheden van een Smart home ervaren, proeven, voelen en proberen. Je bent welkom bij een van onze winkels in Den Bosch, Hoorn, Veenendaal of Zoeterwoude.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra