Slimme thermostaat | Blog BCC

Met deze checklist kom je erachter welke slimme thermostaat bij jou past

Een slimme thermostaat helpt je met het besparen van de energiekosten en denkt met jou mee. Benieuwd welke slimme thermostaat het beste bij jou past? Aan de hand van onze checklist kom je er snel genoeg achter!Slimme thermostaat | Blog BCC

Stap 1 Check jouw type verwarming

Cv-ketel, stadsverwarming of vloerverwarming; bij ieder type verwarming past een andere slimme thermostaat. Kies je een verkeerde thermostaat, dan werkt die niet zoals hij hoort. Kies jouw thermostaat daarom aan de hand van jouw verwarmingssysteem.

Cv-ketel

Heb je een cv-ketel in huis? Dan is er een onderscheid tussen een ‘aan/uit’ ketel die aangaat als het te koud wordt en uitgaat als het opgewarmd is en een ‘opentherm’ ketel die zuiniger omgaat met energie door gelijkmatig te verwarmen. Er zijn genoeg thermostaten die werken voor beide type cv-ketels zoals de Tado V3, Nest 3rd Gen en Honeywell Lyric T6. Let wel altijd goed op, want sommige merken, zoals Honeywell en Netatmo, hebben ook thermostaten die alleen geschikt zijn voor een van beide systemen.

Stadsverwarming en vloerverwarming

Misschien heb jij wel stadsverwarming of vloerverwarming. Bij stadsverwarming heb je geen eigen cv-ketel maar komt het warme water vanuit een centraal punt. Vaak moet je bij stadsverwarming de radiatorknoppen gebruiken om de verwarming aan te zetten. Is dit bij jou ook zo? Dan heb je niet alleen een thermostaat nodig maar ook slimme radiatorknoppen die met de thermostaat kunnen communiceren. Hiermee kan jij ook de temperatuur in verschillende ruimtes apart regelen. Met stadsverwarming en vloerverwarming werken de thermostaten van Nest, Honeywell en Tado. Let op: de Netatmo Thermostaat werkt alleen met cv-ketels!

Stap 2 Wil je single zone of multi zone verwarming?

Wanneer je weet welke thermostaten je kan gebruiken met jouw type verwarming, kan je bepalen of je single zone of multi zone verwarming wil. Heb je liever dat de thermostaat de temperatuur voor het hele huis regelt (single zone) of wil je liever dat je verschillende kamers apart kan verwarmen (multi zone)? Voor de laatste optie heb je niet alleen een thermostaat nodig, maar ook slimme radiatorknoppen. Zo regel jij dat het in de badkamer 22 graden is en in de slaapkamer 20 graden. Hoera, voortaan altijd afdrogen in een warme badkamer!

Stap 3 Wil je een zelflerende slimme thermostaat met gps?

Waarom denk je dat slimme thermostaten slim worden genoemd? De thermostaten hebben een zelflerend vermogen! Ze herkennen bepaalde patronen en weten bijvoorbeeld hoe lang het duurt voordat jouw huis warm is. De Tado V3, Nest Learning 3rd Gen en Honeywell Lyric T6 zijn in staat om zelflerend op te warmen en besparen zo energie. Deze slimme thermostaten weten bovendien wanneer je het huis binnenstapt of wanneer je wegrijdt van je werk op basis van gps. Door jouw locatie te koppelen aan de thermostaat weet hij precies wanneer hij moet gaan opwarmen. Zo gaat de verwarming automatisch aan of uit en is het huis al warm voordat je thuis bent. Bovendien staat de verwarming daardoor ook nooit meer onnodig te loeien als je weg bent.

Stap 4 Wil jij je slimme thermostaat koppelen met andere slimme apparaten?

Heb jij naast een slimme thermostaat ook andere slimme apparaten in huis? Dan kan het weleens handig zijn om jouw thermostaat aan te sluiten op jouw slimme systeem. De Nest thermostaten werken met de Nest beveiligingscamera, Nest rook CO-melder en Philips Hue lampen. Stel bijvoorbeeld in dat de verwarming uit gaat als het koolmonoxide-alarm af gaat. Ook handig is om je lampen te laten flikkeren wanneer er een storing in de ketel wordt waargenomen. Wanneer je jouw slimme apparaten wil koppelen is het goed om eerst goed te checken welke merken met elkaar werken.

Hopelijk ben jij nu klaar voor de aanschaf voor jouw slimme thermostaat, laat het besparen beginnen!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Manou 't Lam