tv formaat | Blog BCC

Nieuwe televisie kopen? Zo bepaal je jouw TV formaat!

Ben jij van plan een nieuwe TV te kopen, dan is het handig om vooraf te bepalen hoe groot ‘ie moet zijn. Een kleine TV aan een hele grote muur is wellicht niet zo prettig, maar een te grote TV aan een kleine muur hangen, wordt natuurlijk al helemaal lastig. Wij leggen uit hoe jij erachter komt welk TV formaat het beste bij jou past.tv formaat | Blog BCC

Hoe groter, hoe beter?

Als het om de keuze van een TV gaat, is groter niet altijd beter. Want hoe groter de TV, des te verder je hier van af moet zitten om comfortabel te kunnen kijken. Heb jij een studentenkamer van het formaat van een postzegel, dan is het niet heel handig om een enorme TV aan de muur hangen. Het ziet er wel heel stoer uit, maar qua kijkplezier is het echt niet fijn. De ideale grootte om uiteindelijk de beste beeldkwaliteit te hebben, bereken je door te kijken naar de kijkafstand en het type TV dat je wilt gaan kopen.

Meet eerst de kijkafstand tot de TV

Nog nooit van Full HD of Ultra HD gehoord? Nou let op: Ultra HD (4K) heeft een resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Dit is 4 keer zo hoog als televisies met Full HD, die hebben namelijk een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Meer pixels betekent meer details. Maar ook; hoe meer pixels, hoe dichter je op de TV kunt zitten om alles goed te kunnen zien. Meet voordat je een televisie koopt dus eerst de kijkafstand op; wat is de afstand tussen de televisie en je bank?

Zo bereken je het beste TV formaat voor jou

Oké, nu je de kijkafstand weet, kun je gaan bepalen welk formaat TV het beste bij jou past. Bij een Full HD tv houd je je bij het kopen vast aan het volgende; de afstand tussen de TV en je bank in centimeters gedeeld door 2 voor de maximale grootte en gedeeld door 2,5 voor de minimale beelddiagonaal in centimeters. Heb jij thuis een kijkafstand van 3 meter, dan is de ideale grootte tussen de 120 en 150 centimeter. In de winkel kan je dan kijken naar TV’s van 43 tot 55 inch.

Een 4K tv heeft een veel hogere resolutie dan die van een Full HD TV, dus kun je daarbij dichterbij zitten zonder dat je de afzonderlijke pixels ziet. Bij 4K televisies deel je de kijkafstand in centimeters door 1,7 en 1,2. Bij een kijkafstand van 3 meter, zou deze TV dan een beelddiagonaal tussen de  175 en 250 centimeter moeten hebben wil je alle details optimaal te zien.

Bepaal je eigen ideale TV formaat

Let wel op dat je altijd naar je eigen comfort moet kijken. Bovenstaande rekensommen kijken namelijk enkel naar de pixels. Koop je een grotere TV dan geadviseerd, dan ga je uiteindelijk de pixels zien. Koop je een kleine TV, dan zie je wellicht niet alle details. Bij het uitzoeken van een TV is het vooral slim om te kijken welke grootte voor jou ideaal is en welke past bij jouw wensen. Ben je een gamer, dan zit je waarschijnlijk op kleinere afstand van je televisie dan wanneer je je televisie alleen gebruikt voor het journaal. Groter is bij de keuze van de tv dus niet altijd beter, maar wel iets waar je goed naar moet kijken om voor jou de ideale TV uit te kiezen.

Heb jij nog geen idee welk type TV bij jou past? Wij hebben de tips hoe je erachter komt welke televisie het beste past bij jouw wensen. Of kom langs in één van onze winkels en laat je adviseren door onze productspecialisten.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Lianne Schimmel