Koken | Blog BCC

No stress! Zo pak je koken voor een grote groep aan

Schiet jij al in de stress bij de gedachte dat je moet koken voor een grote groep? Nergens voor nodig! Want met onze tips en de juiste apparatuur word jij een ware keukenprins(es).Koken | Blog BCC

Wat ga je maken?

De stress begint natuurlijk al bij het boodschappen doen, want wat zet je op tafel voor een gezelschap waarin je tante op dieet is, je vriendin veganistisch eet en je broer een glutenallergie heeft? En dan zitten er ook nog een paar bij die het liefst alleen patat met frikandellen eten… Lastig! De oplossing: ga bij iedereen na wat ze wel en niet mogen en lekker vinden en maak verschillende soorten kleine hapjes. Zo is iedereen tevreden en heb jij gelijk inspiratie voor je boodschappenlijst.

Koken voor de kids

Schuiven er kinderen aan? Dan kan dit voor een extra uitdaging zorgen. Ze zullen wellicht niet blij worden van jouw exotische gerechten en kunnen misschien maar met moeite aan tafel blijven zitten. Hier hebben we wat leuks op bedacht, waardoor ze smakelijk eten en de hele avond zoet zijn. Ken jij het fenomeen funcooking? Zoals de naam doet vermoeden maak je koken op die manier leuk. Geef de kinderen een apart tafeltje met een gourmetset of mini pizza-oven en ze gaan aan de slag met wat ze zelf lekker vinden. Makkelijk voor jou en gezellig en leuk voor de kids.

Houd het koken eenvoudig

Het lijkt van tevoren misschien leuk om allerlei ingewikkelde gerechten in elkaar te draaien en jouw kookkunsten te showen, maar waarschijnlijk kost het veel tijd en moeite en blijkt dat je gasten er niet eens op zitten te wachten. Houd het lekker simpel. Brood met kruidenboter valt altijd in de smaak en als er maar iets van vlees, vis en groente bij zit is het al gauw goed. Het toetje kan helemaal super simpel: niets feestelijker dan een chocoladefontein! Haal je dat ding tevoorschijn dan krijgt iedereen al een lach op zijn/haar gezicht. Kies wat lekkers om erin te dopen zoals fruit, koekjes of marshmallows en je zal zien dat iedereen zit te smullen. En het kost jou amper werk!Koken | Blog BCC

Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

Je hoeft natuurlijk niet alles op de dag zelf te bereiden. Sterker nog, het is veel handiger als je van tevoren alles al voorbereid wat voorbereid kan worden. Denk aan het maken van soepen en sausjes. Met een keukenmachine veranderen jouw favoriete ingrediënten in een handomdraai in de lekkerste dipjes en sausjes. Denk aan hummus, pompoensoep en pesto. Het is ook handig om wat koude gerechten te serveren zoals salades of wraps, ook die kan je al voorbereiden en rechtstreeks op tafel zetten.

Organiseer je keuken

Het moment is daar. De gasten zijn er en je keuken staat vol met ingrediënten die jij tot een fantastisch diner gaat omtoveren. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Maak een plan met wat wanneer in de pan of in de oven moet en zet alles al klaar wat je nodig hebt. Wat voor de timing kan helpen is een stoomoven. Hierin kan je verschillende gerechten tegelijk bereiden. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren en is alles tegelijk warm. Ook super handig is natuurlijk een Philips Airfryer. Wist je dat je hier niet alleen bittergarnituur, maar ook broodjes, groenten en verschillende soorten vlees in kunt bereiden? Zo houd je jouw fornuis vrij voor andere dingen.

Doe rustig aan!

Hoewel je misschien de neiging hebt om te rennen en te vliegen, moet je niet vergeten te genieten. Zit het stokbroodje in de oven dan hoef je echt niet gelijk aan de gang met de kippenkluifjes. Neem de tijd en geniet. Zo kan je zelf ook rustig eten en met je gasten praten in plaats van de hele avond in de keuken door te brengen. Ben je zelf ontspannen dan zijn jouw gasten dat ook. Een lekker wijntje bij het eten doet ook wonderen!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Manou 't Lam