2
mei

Nooit meer ruzie over de vaat! Dit is de beste manier om de vaatwasser in te ruimen

Het is misschien wel het meest bediscussieerde huishoudelijke klusje: de vaatwasser inruimen. Hoewel jij alle vaat netjes sorteert op soort, kleur en grootte gooien jouw kinderen of partner de verschillende soorten vaat lekker door elkaar en op elkaar. Grr, irritant! Maar wat is nou de juiste manier? Iedereen heeft natuurlijk eigen trucjes voor een georganiseerde vaatwasser, maar er zijn wel degelijk bepaalde basistechnieken die je misschien nog niet kent waardoor jouw vaatwasser straks mega efficiënt ingericht is!

Wel of niet vooraf spoelen?

De eerste discussie begint waarschijnlijk al voordat de eerste vaat de machine heeft bereikt, want jij spoelt de borden van tevoren netjes af terwijl je partner of huisgenoot nog nooit van afspoelen gehoord heeft. Dan rest nu de vraag: kan je bord inclusief vette resten direct in de vaat of moet je eerst voorspoelen? Helemaal schoonspoelen is niet nodig, maar schraap wel grote resten eerst af. Voor de fanatieke schrobber is er de WhirlPool WIO 3O33 DEL die voorspoelen echt overbodig maakt door de ingebouwde PowerClean-functie.Vaatwasser inruimen | Blog BCC

Van voor naar achter

Na het schoon schrapen van je borden is het handig om je vaat van achter naar voren in de machine te zetten. Door achterin te beginnen met inruimen, bouw je geen obstakels voor jezelf en zal je merken dat het inruimen een stuk gemakkelijker gaat. Zet de vaatwasser dus voortaan helemaal open in plaats van op een kier die net groot genoeg is om je bord op de eerste rang te zetten. Als je pluspunten wilt scoren, doe je er goed aan de grote borden achterin te zetten en de kleine borden ervoor. Naast dat dit veel makkelijker is dan andersom, is het ook nog eens goed voor de verspreiding van het water door je vaatwasser. Win-win!

Onderste lade

Waarschijnlijk gaat het intuïtief al goed, maar wist je dat de onderste en bovenste lade voor ander soort vaat bedoeld zijn? Onderin is de waterkracht sterker waardoor je daar het best de echt vettige vaat zoals schalen, pannen en borden in kunt zetten. Voor een 100% effect van die waterkracht zet je borden niet lepeltje-lepeltje maar iets van elkaar af en zorg je dat pannen en schalen niet ingebouwd zijn. Om deze reden is het (als je een bestekbak in de onderlade hebt) ook het beste om bestek met de handvatten naar beneden te plaatsen. Bij messen kun je natuurlijk overwegen ze voor de veiligheid wel met het handvat naar boven te plaatsen. De ondersta la is misschien nog wel het vervelendst om in te ruimen, want behalve als je het je kids of partner laat doen, moet je nog bukken ook! De unieke AEG FSE63806P vaatwasser is de eerste vaatwasser ooit die hier een oplossing voor heeft. Door de ComfortLift functie breng je de onderste lade naar een fijne werkhoogte. ComfortLift, where have you been?Vaatwasser inruimen | Blog BCC

Bovenste lade

En dan heb je nog de bovenste lade. Deze is geschikter voor glazen, mokken en plastic items. Vooral plastic profiteert ervan om bovenin te staan. Daar is het minder warm waardoor het plastic niet vervormt of verkleurt. Om dezelfde reden is het aan te raden je favoriete servies bovenin te zetten. De vaatwasser is nu eenmaal iets liever voor de bovenste vaat. Als je kopjes bovenin de vaatwasser hebt staan, kun je die het beste op z’n kop en iets schuin zetten. Niks zo vervelend als een kopje uit de vaatwasser pakken waar vervolgens een waterval uit komt stromen. Grrr!

Zo vol mogelijk

Waarschijnlijk gaat de vaatwasser discussie ook regelmatig over hoe volgepropt dat ding zit, of niet? De vaat wordt toch nooit schoon in een volgestouwde vaatwasser? Wel dus! Het is veel efficiënter om zo veel mogelijk vaat in je vaatwasser te proppen dan om de vaatwasser te laten draaien voor een halve vaat. Scheelt ook voor je water- en energierekening! Natuurlijk moet je niet overdrijven en dus niet stapelen met vaat en wel altijd checken of de sproeiarmen nog kunnen draaien. Verder kun je helemaal losgaan! Heb je vaak eters op bezoek en draait je vaatwasser overuren? Dan kan de AEG FSS6370XP misschien wel een uitkomst bieden. Door de 15 couverts heb je plek voor borden en bestek van maar liefst 15 personen. Laat de visite maar komen!

Nu je deze tips hebt gelezen kan de vaatwasser discussie plaats maken voor een vredige inruimsessie. Veel plezier!