Kruidnoten | Blog BCC

Recept: heerlijke kruidnoten in 3 stappen!

Sinterklaas is weer in het land dus het is weer tijd om te genieten van gevulde speculaas, marsepein en chocoladeletters. Wat natuurlijk ook niet mag ontbreken zijn kruidnoten! Daarom een recept zodat je zelf heerlijke kruidnoten kunt bakken, is nog gezellig ook!Kruidnoten | Blog BCC

Pepernoten of kruidnoten?

Wanneer je in de winkels op zoek gaat naar pepernoten kom je meestal thuis met een zak waarop staat ‘pepernoten’ maar waar eigenlijk kruidnoten in zitten. Huh? Ja het is echt zo! Wanneer je namelijk praat over pepernoten heb je het over de kleine vierkante blokjes die gemaakt worden van onder andere roggebloem met honing en anijs. Kruidnoten worden juist gemaakt met andere ingrediënten. Wij gaan vandaag de kruidnoten maken maar je mag deze natuurlijk ook gewoon pepernoten noemen. 😉

Stap 1: verzamelen!

We beginnen met het klaarzetten van alle benodigdheden. Schakel ook je kids, buurmeisje of neefjes en nichtjes in om gezellig mee te helpen. Zet alle ingrediënten klaar; 150 gram ongezouten roomboter, 125 gram donkere basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 250 gram zelfrijzend bakmeel, ½ tl zout en 4 eetlepels halfvolle melk. Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op.

Stap 2: mengen en kneden

Wanneer alle ingrediënten klaar staan is het ook slim om nog even de oven voor te verwarmen op 160 °C. Nu natuurlijk eerst even de handen wassen. Vervolgens kan het kneden beginnen! De boter, suiker, speculaaskruiden, zout en het zelfrijzend bakmeel kneed je door elkaar met je handen of met behulp van een mixer met deeghaken. Vervolgens voeg je de lepels melk beetje bij beetje toe zodat het deeg lekker soepel wordt.

Stap 3: draaien en bakken

Wanneer het deeg goed gemengd is kun je het in stukken snijden. Snijd het minimaal in 4 delen maar natuurlijk kun je het ook in 5 of 6 delen snijden als er kinderen meehelpen. Maak van elk stuk deeg een lange rol van ongeveer 1 cm dik. Nu snijd je hier kleine stukjes van die ook ongeveer 1 cm groot zijn. Deze stukjes draai je tot een bolletje en dat leg je op een bakplaat en druk je een beetje plat. Ga zo door tot al het deeg verwerkt is tot balletjes en op de bakplaat ligt. Nu mogen de kruidnoten in de oven. Bak ze 15 minuten op 160 °C gaar. Daarna laat je alles goed afkoelen zodat niemand zijn mondje verbrandt. 😉

Extra tips

Wil je nu eens extra feestelijke kruidnoten bakken? Giet er dan jouw favoriete chocolade overheen nadat ze uit de oven zijn. Je smelt de chocolade eenvoudig door de het in een hittebestendig schaaltje te doen en dat in warm water te zetten. Kun je niet alle kruidnoten in één keer op krijgen? Bewaar ze dan in een afgesloten koekjestrommel. Heb je juist zin in heel veel kruidnoten? Dan verdubbel je eenvoudig het recept en bak je eventueel 2 volle bakplaten tegelijk onder elkaar in de oven. Jouw collega’s, vrienden en familie vinden het vast niet erg om getrakteerd te worden op deze heerlijke kruidnoten. Succes!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Kim Bastiaansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.