Recepten stoomoven | Blog BCC

De 5 lekkerste recepten voor de stoomoven

Een stoomoven is een must-have als je lekker en gezond wilt koken. Benieuwd welke ovengerechten jij er allemaal mee kan maken? Wij delen de 5 lekkerste recepten met je.Recepten stoomoven | Blog BCC

Zalm op z’n Italiaans

Ben jij een visliefhebber? Dan hebben we een lekker Italiaans zalmgerecht voor je, speciaal voor in de stoomoven. Het recept is makkelijk én je bent snel klaar, dus heel geschikt voor op een drukke doordeweekse avond. Voor 2 personen heb je 2 zalmfilets zonder huid nodig (150 – 170 gram per stuk), 2 flinke eetlepels groene pesto, 2 eetlepels kappertjes en 1 tal kleine trostomaatjes nodig. Je legt de zalmfilets op een met bakpapier beklede ovenplaat en besmeert ze met pesto. Verdeel de kappertjes en tomaten erover, strooi er wat peper en zout bij en maak het af met een scheutje olijfolie. Schuif dan de plaat de oven in en bak de filets in ongeveer 11-15 minuten op 180 graden zacht en gaar. Tip: serveer het gerecht met aardappelen of rijst. De aardappeltjes moeten iets langer in de oven, zo’n 30 minuten. De rijst kook je gewoon old-school in de pan. Best makkelijk, toch?

Recepten stoomoven | Blog BCC

Groene gnocchi ovenschotel

Met de stoomoven kun je heerlijke vegetarische gerechten bereiden. Wist je dat de in groenten aanwezige vitaminen en mineralen door het stomen beter worden behouden? Dus hup, stomen die veggies! Voor het klaarmaken van deze gezonde groene gnocchi ovenschotel heb je voor 2 personen een halve broccoli, 150 gram groene asperges, 1 hand verse basilicum, 1 handje pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas nodig. Snijd de broccoli in roosjes en halveer de groene asperges. Doe de gnocchi samen met de broccoliroosjes, groene asperges en een snuf peper en zout in een ovenschaal. Stoom het geheel 20 minuten op zo’n 100 graden. Klaar? Maak je gerecht dan af met basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie. Heerlijk!

Hollandse aspergesoep

Zin in een soepje? Ga dan voor een  romige aspergesoep. Voor 4 personen neem je 1 kilo witte asperges, 1 liter groentebouillon, 1 stukje foelie (geen folie!) en 125 ml crème frêche. Snijd de asperges in kleine stukken en doe dit samen met de bouillon en foelie in een dichte stoomovenpan. Plaats de pan in de stoomoven op 100 graden gedurende 35-40 minuten. Als de soep klaar is, haal je de pan eruit, verwijder je de foelie en pureer je de soep glad met een staafmixer. Voeg vervolgens de crème fraîche toe en breng op smaak. Simpel en lekker.

Recepten stoomoven | Blog BCC

De perfecte biefstuk

De stoomoven is niet alleen geschikt voor groente en vis, maar ook zeker voor een lekker stukje vlees. Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk mee klaarmaken. Hoe? Door de biefstuk sous-vide (letterlijk: ‘onder vacuüm’) te bereiden. Dat is een methode waarbij vacuümverpakte levensmiddelen gedurende lange tijd in plastic zakken op constante, lage temperaturen worden gekookt. Je hebt op basis van 2 personen 2 x 300 gram biefstuk nodig, 1 takje rozemarijn, 1 takje tijm, 2 tenen knoflook, 50 gram boter en wat peper en zout. Leg de biefstukken samen met de kruiden, zout en peper in een stoomzak en sluit af. Nadat je de biefstukken 30 minuten op 60 graden hebt gestoomd, haal je ze uit de zak. Eventueel schroei je de biefstukken in een koekenpan met boter nog even mooi bruin. Als dat geen smullen wordt!

Zelfgemaakte crème brûlée

En dan nu het lekkerste van allemaal: een recept voor zelfgemaakte crème brûlée! Leuk als nagerecht met kerst. Maar ehm, is dat niet hartstikke moeilijk?! Nee hoor. Als je het recept goed opvolgt, valt het gelukkig reuze mee. Voor een gezelschap van 6 personen heb je 750 ml room, 2 vanillestokken, 9 eidooiers, 120 gram suiker en hittebestendige folie nodig. Schraap de vanillestokken netjes open en voeg ze bij de room. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het hooguit 3 minuutjes doorkoken. Neem dan de kom van het vuur en zet het even opzij. Meng de eidooiers met de suiker en klop stevig tot het mengsel lichtjes verkleurt en de suiker helemaal door de eidooiers is opgenomen. Giet de room erbij en meng net zo lang tot je een vloeiend beslag hebt. Vul verschillende schaaltjes met het beslag, dek af met hittebestendige folie en stoom de crème brûlée gedurende 15 minuten op 98 graden. Voor de finishing touch strooi je net voor het serveren wat extra suiker over de crème brûlée. Wedden dat jouw gasten versteld staan?

Recepten stoomoven | Blog BCC

Benieuwd geworden naar de stoomoven? Lees hier alles wat je erover moet weten!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.