Ruzie over stofzuigen?

Bekijk scherpe deals en leuke acties op deze pagina.

Je moet ervan houden: stofzuigen. Het kan soms best een pittig werkje zijn. Wie van jullie in huis stofzuigt er altijd? Jij, je partner, of jullie allebei? Hebben jullie het dan ook wel eens over wie het eigenlijk grondiger doet of beter kan? Het komt vaak voor bij stelletjes: ruzies over het huishouden.

De onderliggende reden van onenigheden over het huishouden in een relatie gaat meestal niet eens over de klusjes in huis

Zij of hij heeft in dat geval misschien geen zin om iets voor de ander te doen. Het kan een signaal zijn van een ander probleem in de relatie dat wordt geuit in ruzies over het huishouden. Er is bijvoorbeeld te weinig aandacht voor elkaar geweest, de ander voelt zich minder gewaardeerd of er bestaat een nog niet uitgesproken conflict op de achtergrond.

Letterlijk genomen, zou het ook nog zo kunnen zijn dat men verschillende normen en verwachtingen heeft van hoe rommelig of schoon een huis mag zijn. In dat geval: maak het jezelf in ieder geval gemakkelijk bij de keuze voor het juiste type stofzuiger.

Kies bijvoorbeeld een stofzuiger die geen snoer heeft, zodat je alle kamers in huis in een beweging kunt bereiken. En dan minstens een lichtgewicht stofzuiger, zodat je niet zo hoeft te sjouwen als je de trap opgaat, toch?

Of ga voor de robotstofzuiger, die al het werk voor je doet. Zeer handig als je huisdieren hebt, want met al die haartjes zou je eigenlijk iedere dag wel een keer moeten stofzuigen in huis.

 

Waar kun je naar kijken bij de aankoop van een stofzuiger?

 

Draadloos of met snoer

De sledestofzuigers hebben een oprolbaar snoer. Steelstofzuigers en robotstofzuigers zijn draadloos en werken op een oplaadbare accu. Deze accu gaat bij gebruik gemiddeld 60 minuten mee.

 

Met of zonder stofzuigerzak

Je hebt ze in 3 uitvoeringen:

  • Stofzuigerzak. De lucht die je opzuigt, stroomt door de zak die samen met het filter de vuile deeltjes vasthoudt. Schone lucht stroomt dan via het uitblaas- en motorfilter weer de stofzuiger uit.
  • Reservoir, een uitneembare opvangbak. De stofzuigers met snoer hebben een groter opvangreservoir dan de snoerloze.
  • Stofzuiger met waterfilter. De vuile luchtstroom komt bij dit model in het reservoir met water terecht en de stofdeeltjes worden vastgehouden door het water.

Type vloer

Heb je een houten vloer, tegels, vinyl, parket of laminaat, kies dan een type stofzuiger met parketborstel, zodat je geen krassen op je vloer krijgt. Heb je vloerbedekking of tapijt? Kijk dan naar een uitvoering met afneembare of inklapbare borstel, zodat je het tapijt niet beschadigt.

 

stofzuigen, stofzuiger, zakloos, stofreservoir, reservoir

 

Zuigkracht en energieverbruik

Het vermogen van een stofzuiger zegt eigenlijk weinig over de zuigkracht. Stofzuigers met een lager wattage zuigen ook goed. Hoe hoger het vermogen van de motor, hoe meer energie hij verbruikt. In 2014 is een energielabel voor stofzuigers in het leven geroepen.

Sinds 2017 zijn de criteria op energieverbruik nog strenger geworden. De energie-efficiëntieklassen lopen van A+++ tot en met D met een maximaal verbruik van 43 kWh. Stofzuigers mogen nu een motorvermogen van maximaal 900 watt hebben. Als het gaat om de zuigprestaties van stofopname op tapijt en harde vloeren kun je dit ook terugvinden in de informatie en afbeeldingen op het energielabel (A tot en met G). Prestaties van een stofzuiger zijn ook gerelateerd aan het type mondstuk en een goed afgesloten luchtstroom.

 

energie, energielabel, stofzuigers, verbruik, criteria

 

Allergie of astma

Hiervoor kun je een stofzuiger kiezen die zeer weinig stofdeeltjes terug de kamer in blaast. Bij voorkeur een model met uitblaasfilter: een HEPA 13- of HEPA 14-filter dat de fijnste stofdeeltjes opvangt. HEPA staaat voor: High Efficiency Particulate Air. Het uitblaasfilter vervang je een keer per jaar. Uitwasbare filters hoef je niet te vervangen en bij sommige stofzuigers is uitkloppen ook voldoende en hoef je het filter nooit te vervangen.

Huisdieren

Heb je een huisdier, neem dan een stofzuiger met turboborstel en met het hoogste wattage. Liefst ook een model met HEPA-filter voor het opvangen van de haartjes. De snoerloze stofzuigers hebben meestal een turboborstel meegeleverd.

Gewicht

De stofzuigers met snoer zijn vaak lichter in gewicht dan de snoerloze. Dit komt door de ingebouwde accu die de snoerloze variant zwaarder maakt. Ben je benieuwd naar het gewicht van de verschillende stofzuigers? Kom dan eens langs in een van onze winkels om te testen wat het beste bij je past.

Geluidsniveau

De modellen met snoer maken vaak minder lawaai dan de snoerloze. Bekijk bijvoorbeeld de AEG met Silence Pro System van 56 dB (decibel) met superstille stofzuigermond speciaal voor parketvloeren. Ben je benieuwd hoe je het aantal decibellen van een product kunt inschatten? Lees dan dit artikel over hoe hard geluid klinkt.

Prijs

Stofzuigers zijn er in allerlei uitvoeringen tot wel 1000,- euro . Je hebt ze ook als 2-in-1 variant inclusief kruimeldief. De snoerloze en de modellen voor allergie of astma met filter zijn prijziger dan de klassieke stofzuigers met snoer.

Kies je voor een stofzuiger met filter? Hou er bij de aanschaf van een stofzuiger dan rekening mee dat je sommige filters een paar keer per jaar moet vervangen. Een HEPA-filter kost al gauw tussen de 20,- en 30,- euro.

Bekijk onze actuele folder voor onze beste deals van dit moment

De oplossing voor een ruzie over stofzuigen?

Neem een nieuwe stofzuiger en kies dan de robot die al het werk voor jullie doet. Dan hoeven jullie over het stofzuigen in ieder geval geen ruzie meer te maken!

Ga voor een van de best geteste robotvarianten van Samsung of de best reviewed uit maart 2017 van LG of een van onze vele andere stofzuigers.

Of: kies een nieuwe partner…;)

 

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Admin

Wij schrijven graag over lifestyle, trends en de wereld van elektronicaproducten, nieuws, leuke weetjes, tips & tricks en meer..