Slim beveiligen | Blog BCC

Smart home: slimme beveiliging voor je huis

Wil je je huis veiliger maken en beschermen tegen inbraak en brand? Ga voor een Smart home! Er zijn verschillende slimme apparaten die er samen voor zorgen dat jij en je geliefden dag en nacht veilig zijn. En waarmee je huis goed beveiligd is als je er niet bent. Ontdek snel alles over Smart home en beveiliging.Slim beveiligen | Blog BCC

Wat is een Smart home?

Een Smart home, misschien heb je er inmiddels al eens van gehoord. Zo niet, dan leggen we het hier nog graag even uit. Kort samengevat is een Smart home een huis met slimme apparaten die in verbinding staan via WiFi of Bluetooth. Samen zorgen deze apparaten voor meer comfort, energiebesparing, gemak én veiligheid. Klinkt goed, toch? De slimme apparaten kun je van tevoren instellen of bedienen via een app op je tablet, smartphone of computer. Je hoeft hiervoor niet eens thuis te zijn. Doe bijvoorbeeld thuis de lichten aan, als je onverwachts een hapje buiten de deur doet. Of schakel op afstand de thermostaat aan, zodat je na een lange dag in een warm huis op de bank ploft.

Een slim huis is een veilig huis

Een van de grote voordelen van een Smart home is dat het je huis veiliger maakt. Zodat jij en je geliefden zich veilig voelen. Heel ingewikkeld is dat niet. Het toverwoord: slimme beveiligingsapparaten. Deze apparaten staan in verbinding met je smartphone, tablet of computer, waardoor je zelf de meldkamer bent. Je schaft deze apparaten eenmalig aan, zonder abonnement. Hierdoor betaal je ook geen dure aansluitkosten. Scheelt weer in de portemonnee.

Slimme beveiligingsapparatuur

Van beveiligingscamera’s en alarmsystemen tot slimme verlichting, rookmelders en zelfs een slimme deurbel. Er zijn heel wat apparaten op de markt die je huis slimmer én veiliger maken, of je nu thuis bent of niet. Je kunt deze apparaten los gebruiken, maar je kunt ook met meerdere apparaten een compleet Smart home beveiligingssysteem creëren. Hierbij een overzicht van slimme beveiligingsapparatuur.

Slim beveiligen | Blog BCC

Beveiligingscamera’s

Het zal je maar gebeuren: kom je terug van vakantie, ligt alles overhoop. Inbrekers. Met een slimme beveiligingscamera, ook wel een IP camera genoemd, ben je ongewenste gasten een stap voor. Deze camera staat in verbinding met je smartphone. Zo kun je – waar je ook bent – altijd checken wat er in en rond je huis gebeurt. Detecteert een van de camera’s onraad, dan kun je meteen familie, vrienden of buren alarmeren om te gaan kijken. Dit werkt in de praktijk vaak een stuk beter dan een traditioneel alarmsysteem. Ook wordt het beeldmateriaal opgenomen. Dit kan in een later stadium handig zijn als eventueel bewijsmateriaal. Je hebt overigens verschillende soorten IP camera’s. Van eenvoudige camera’s met een bewegingsmelder tot camera’s met lampen en een sirene die geactiveerd worden zodra er beweging is.

Natuurlijk dient zo’n slimme beveiligingscamera in de eerste plaats als beveiliging van je huis, maar je kunt ‘m ook voor andere doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld als babyfoon om je baby in de gaten te houden als deze slaapt.

Rookmelders

Als je slaapt, ruik je niets. Daarom is een rookmelder essentieel. Misschien heb je er al een in huis, maar hoe slim is die? Met een slimme rookmelder, zoals bijvoorbeeld die van Nest, gaat niet alleen het alarm af, maar krijg je bovendien een waarschuwing op je smartphone als er rookontwikkeling is of er koolmonoxide in de lucht zit. Een veilig idee als je niet thuis bent. Zo kun je iemand in de buurt vragen om polshoogte nemen of zelf direct polshoogte gaan nemen. Vals alarm? Met de app zet je eenvoudig het alarm uit. Ook als je aan de andere kant van de wereld zit.

Slim beveiligen | Blog BCC

Verlichting op afstand bedienen

Niet alleen met beveiligingscamera’s, ook met slimme verlichting verklein je de kans op inbraak. Stel een speciaal lichtplan in, zodat je lampen ’s avonds automatisch aangaan als je niet thuis bent. Zo lijkt het toch alsof er iemand is en kun jij met een zorgeloos gevoel een avondje uit of op vakantie. Wil je toch dat je verlichting iets eerder aangaat dan normaal? Geen probleem. Met je smartphone kun je ook op afstand je verlichting instellen of bijstellen.

Alarmsystemen

Beveiligingscamera’s, check. Slimme verlichting, check. Om je huis optimaal te beveiligen, heb je ook nog een alarmsysteem nodig. Zo’n systeem bestaat meestal uit een basisstation met enkele draadloze bewegingssensoren en een sirene. Zodra de sensoren beweging detecteren, gaat de sirene af en krijg jij een signaal op je smartphone. Je kunt zo’n alarmsysteem trouwens nog uitgebreider maken. Sluit er bijvoorbeeld een gas- en rookmelder op aan, plaats extra bewegingsmelders in en rondom het huis en voorzie alle deuren en ramen van een sensor.

Slimme deurbel

Wist je dat er ook een slimme deurbel met camera op de markt is? Zo’n videodeurbel communiceert rechtstreeks met je smartphone, tablet of computer. Zo kun je, waar je ter wereld ook bent, meteen zien wie er voor je deur staat. Maar dat niet alleen. Je kunt zelfs met die persoon communiceren. Handig, als je bijvoorbeeld net in de supermarkt staat en de pakketbezorger aanbelt. Kun je meteen doorgeven dat hij je pakket wel bij de buren mag brengen.

Slimme beveiliging | Blog BCC

Naast dat zo’n deurbel super praktisch is op de momenten dat je niet thuis bent, is het ook nog een veilig idee. Zo kun je eerst even spieken wie er voor de deur staat, voordat je open doet. Nog een voordeel: je wekt bij potentiële inbrekers de indruk dat je thuis bent. In enkele Amerikaanse wijken is het aantal inbraken sinds de komst van de videodeurbel dan ook gedaald. En in Nederland zijn er op dit moment steekproeven om het effect van de videodeurbel te meten op inbraakveiligheid.

Slimme sloten

Behoor jij tot de groep mensen die altijd zijn sleutel kwijt is? Lang leve het slimme slot. Je opent de deur dan niet met je sleutel, maar met je smartphone via Bluetooth. Je kunt ook virtuele sleutels uitdelen aan je gezinsleden en vrienden, zodat zij ook de deur kunnen openen. Hierbij stel je in wanneer ze en op welke tijdstippen ze toegang hebben. Van een specifiek tijdstip tot dagen, weken of jaren. Via de app ontvang je een overzicht wie wanneer in huis is. Klinkt misschien als iets voor een controlefreak, maar echt, het kan in bepaalde situaties heel erg handig zijn. Zegt je partner bijvoorbeeld dat hij niet kan koken omdat hij nog niet thuis is? Je smartphone verklapt of dit een smoesje is of niet.

Slimme beveiliging | Blog BCC

Een veilig huis voor senioren

Een veilig huis heeft meer voordelen dan brand- en inbraakpreventie. Het zorgt er ook voor dat je je veilig voelt in je woning. En dat er snel hulp onderweg is, als dat nodig is. Zo’n veilig huis is dan ook niet alleen een goed idee voor jezelf, maar ook voor je (groot)ouders. Een paniekknop, alarmknop of valalarm zorgt ervoor dat je het meteen weet als er iets met ze aan de hand is. Dit soort alarmen werken zonder meldkamer, maar waarschuwen familieleden en bekenden. De gegevens van deze personen stel je eenvoudig vooraf in. Zo kan je hulpbehoevende tante of je ouders die een dagje ouder worden, veilig en langer thuis blijven wonen. Hang vooral ook zo’n slimme beveiligingscamera op. Zo kun je op afstand ook nog een extra oogje in het zeil houden. En vergeet ook de videodeurbel niet te installeren. Want hoe vaak hoor je niet dat ouderen het slachtoffer zijn van zogeheten babbeltrucs aan de deur. Zo kun je meekijken wie er aan de deur is en of het oké is.

Start een Smart home bij BCC

Lijkt het je ook wel wat om slimmer te gaan wonen en je huis smart te beveiligen? En wil je er nog meer over weten? BCC laat je graag de mogelijkheden ervaren, proeven, voelen en proberen. Dit kan bij een van onze winkels in Den Bosch, Hoorn, Veenendaal of Zoeterwoude.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra