Duurzaam leven moeilijk? Met deze simpele tips niet

Ligt het aan ons of lijkt iedereen tegenwoordig wel “iets” met duurzaamheid te doen? Op iedere hoek van de straat popt wel een nieuwe biologische groenteboer op en in veel winkels kun je tegenwoordig steeds meer duurzaam vergaarde producten kopen. Wat ons betreft een goede zaak hoor! Denk jij alleen soms ook dat duurzaam en milieubewust leven maar ingewikkeld en lastig is? Think again, dat is het namelijk niet. Om te laten zien dat je geen wereldverbeteraar hoeft te zijn om al een impact te maken, geven wij je graag een aantal simpele tips voor een duurzamer leven. Want je weet wat ze zeggen; kleine veranderingen maken uiteindelijk het grootste verschil!

1.      Niet gebruiken = uit

Even een simpele check; kijk eens om je heen. Hoeveel elektrische apparaten zitten in het stopcontact terwijl je ze niet gebruikt? Of welke apparaten staan onnodig aan? De kans is groot dat dit er meer zijn dan je van tevoren dacht. Al deze apparaten gebruiken energie. Jep, ook als je ze niet gebruikt! Het lijkt misschien een beetje een gedoe om iedere keer de stekker van de TV eruit te trekken of die van de haarföhn die je iedere ochtend gebruikt. Probeer het toch eens een maandje vol te houden, je zal snel merken dat het puur gewenning is. Bovendien bespaart het zuiniger gebruik van de elektriciteit je ook nog eens veel geld. Wij zeggen: win-win situatie!

2.      Mag het ietsjes minder zijn?

Waar wij iedere ochtend tien minuten lang onder de douche staan, en soms zelfs ook nog eens ’s avonds (guilty!), zijn ze ergens anders in de wereld al blij wanneer ze tien slokken water op een dag krijgen. Het klinkt misschien heel belerend, maar probeer je hiervan bewust te zijn bij het verbruik van water. Want laten we eerlijk zijn; hoeveel water heb je nou daadwerkelijk écht nodig? Je kunt bijvoorbeeld proberen het douchen te beperken tot eens per dag. Heb je ’s avonds gesport en wil je je toch even opfrissen? Prima, maar dit kan natuurlijk ook makkelijk door even snel in twee minuten te douchen. En wist je dat je zelfs bij het gebruik van een ander wasprogramma op je wasmachine het water verbruik al kunt beperken? Het zijn voor ons simpele dingen, maar ze kunnen een groot verschil maken.

3.      Tem je shopverslaving

Wij snappen het helemaal hoor; nieuwe dingen kopen is leuk! Toch moeten we je helaas slecht nieuws brengen. Het constant vervangen van oude apparaten voor nieuwe is niet echt duurzaam. Jammer, he?! Dit wil overigens niet zeggen dat je helemaal nooit meer (nieuwe) apparaten mag kopen. Fiew, toch nog een beetje goed nieuws! Het is alleen wel duurzaam om spullen te kopen die langere tijd meegaan. Dus gaat er bij jou thuis iets kapot, let bij het vervangen dan op de levensduur van het nieuwe product. Dit is beter voor het milieu en op de lange termijn ook zeker voor je portemonnee.

4.      Let op het energielabel

Nieuwe koelkast, wasmachine of droogtrommel nodig? Als je dan toch goed bezig bent door te letten op de levensduur van je nieuw apparaat, check dan ook meteen even het energielabel. Je kunt bijvoorbeeld veel beter kiezen voor een A+++ label omdat deze energiezuinig is. Zuinige apparaten zijn meestal wel duurder, maar het verschil verdien je uiteindelijk zeker terug doordat je minder stroom verbruikt.

5.      Oud? Niet weggooien!

Tsja, wat moet je nu met je oude, kapotte laptop doen? Of die Nokia telefoon die ondertussen naar het historisch museum kan? Gewoon lekker in de vuilnisbak gooien toch? Nee! Heb je oude (elektrische) apparatuur, breng deze dan naar de milieustraat van je gemeente. Zij verwerken het op een milieuvriendelijke wijze.

Wij doen met je mee!

Koop je nieuwe apparatuur bij ons in de winkel, dan kun je jouw oude apparaat daar bij ons achterlaten. Wij zorgen er dan voor dat dit milieuvriendelijk wordt gerecycled. Jaja, want ook bij BCC doen wij aan duurzaamheid. Bij het bezorgen van grotere aankopen nemen we niet alleen het oude product retour, maar zorgen we er ook voor dat het verpakkingsmateriaal van de bezorgde producten mee teruggenomen wordt. Eenmaal terug in ons distributiecentrum verwerken wij dit met ons eigen afvalverwerkingssysteem. Wist je bijvoorbeeld dat wij in 2016 7,2 miljoen kilo aan oude apparaten ingezameld hebben? Hiervan werd 84% hergebruikt!

En wij doen nog meer. Om jou altijd een duurzame keuze te kunnen aanbieden, testen wij alle producten die we verkopen op water- en energieverbruik. Bovendien houden wij ons aan de hoogste standaarden ten aanzien van kinderarbeid en milieu. En daar zijn wij trots op!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Nikki Fairley