15
sep

Van het aardgas af? Dit is een handig stappenplan

Eerlijk is eerlijk: je huis aardgasvrij maken is een flinke klus. Maar gelukkig hoeft het niet allemaal in een keer. Dit stappenplan helpt je met wat je nu al kunt doen ter voorbereiding – en waarmee je ook nog bespaart op je energierekening.Gasvrij wonen | Blog BCC

Aardgasvrij wonen: wat houdt dat ook alweer in?

Je hebt er ongetwijfeld over gelezen, maar als het niet is blijven hangen, een kleine opfrisser wat aardagsvrij wonen inhoudt. Nu verwarm je (waarschijnlijk nog) je huis en water – net als de meeste Nederlandse huishoudens – met een cv-ketel en kook je de sterren van de hemel op een gasfornuis. In de toekomst – uiterlijk in 2050 – verdwijnt aardgas uit alle huizen, om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Dat betekent dat we moeten overstappen op duurzame alternatieven om te verwarmen en te koken.

Stap voor stap naar (minder) aardgas

Voordat we echt stoppen met aardgas in huis, zijn er een aantal stappen die je nu al kunt nemen, ongeacht welke plannen jouw gemeente heeft om jouw huis of wijk aardgas vrij te maken. Heb je een vrij nieuwe woning, dan kun je misschien al een aantal stappen overslaan, of woon je misschien al (bijna) gasloos. Maar heb je een prachtige jarendertigwoning, dan is er vaak nog wel wat werk aan de winkel. Doe hieronder de check en ontdek welk stappen jij kunt zetten om jouw huis nu al energiezuiniger te maken en voor te bereiden op de all-electric toekomst.

Stap 1: Goede isolatie

Een van de dingen die je nu al kunt doen – en wat hoe dan ook loont – is minder gas gaan verbruiken om je huis te verwarmen. Met andere woorden: energiezuinig maken. Dat begint met een goede isolatie. In een goed geïsoleerd huis blijft de warmte binnen en de tocht en kou buiten. Dit levert niet alleen comfort en een warm huis op, ook hoef je minder te stoken. En dat laatste zorgt ervoor dat je flink kunt besparen op jouw energiekosten. Win-win dus! Je kunt overigens verschillende plekken in huis isoleren. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++ glas heb je sowieso nodig om je huis aardgasvrij te maken.

Stap 2: Slim ventileren

Als je toch bezig bent met isolatie, check dan ook meteen of je ventilatie wel op orde is. Met een goed ventilatiesysteem houd je namelijk verse lucht in huis – wat belangrijk is voor je gezondheid – en blijft tegelijkertijd de tocht buiten de deur en het energieverlies door verwarming beperkt. Denk aan zelfregelende roosters of een ventilatie-unit met warmte-terugwinning.

Stap 3: Kies voor groene stroom of wek het zelf op

Kies voor groene stroom en gas uit Nederland. Zo draag je bij aan de productie en het aanbod van duurzame energie. Hoe meer mensen dit doen, hoe minder aardgas we hoeven te gebruiken. Nog duurzamer is om zelf schone energie op te wekken met plug & play zonnepanelen, waarmee je ook nog eens energie bespaart. Hoeveel je er uiteindelijk mee bespaart op je energierekening, is wel afhankelijk van het zonnepaneel dat je kiest, hoeveel zon er op jouw dak schijnt en hoeveel energie je verbruikt. Check van tevoren wel goed of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Heb je een dak op het zuiden? Dan is het bingo. Een dak op het noorden is een ‘no go’.Supersola | Blog BCC

Stroom opwekken met zonnepanelen te complex? Nee hoor!

Voor de plug & play zonnepanelen van Supersola heb je geen enkele technische kennis nodig. Je legt ze op een plat dak of in de tuin waar veel zon is, koppelt ze eenvoudig aan elkaar als je er meerdere aanschaft, vult de ballasttanks met water, steekt de stekker in een geaard stopcontact en je wekt meteen al je eigen stroom op. Nog zo’n pluspunt: bij een verhuizing neem je deze zonnepanelen gewoon mee. Zo kun je op je nieuwe stek gewoon doorgaan met stroom opwekken. Ook perfect als je een woning huurt, maar toch je energierekening omlaag wilt brengen én je steentje wilt bijdragen aan een beter milieu.

Stap 4: Elektrisch koken

Heb je plannen om een nieuwe keuken te plaatsen – of is de apparatuur aan vervanging toe? Kies dan meteen voor een inductie of keramische kookplaat, of laat sowieso alvast een extra stroomdraad aanleggen. Elektrisch koken is namelijk de toekomst. Het vervangen van je gasfornuis is daarom op elk moment een goede én duurzame zet richting aardagsvrij wonen, mits je het combineert met groene stroom uit Nederland of je eigen stroom opwekt. Bovendien is de investering die je moet doen – in tegenstelling tot een warmtepomp – relatief laag. Elektrisch | Blog BCC

Stap 5: Elektrisch verwarmen

Is jouw huis goed geïsoleerd? En wil je nu al zonder of minder gas je huis verwarmen – of moet jouw cv-ketel binnenkort toch vervangen worden – dan kun je overwegen om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Deze elektrische installatie zorgt op een milieuvriendelijke manier voor de verwarming van je huis en voor warm water. Check eerst wel of er in jouw wijk geen plannen zijn voor een warmtenet. Is dit wel het geval, dan heb je namelijk geen warmtepomp nodig.

Voordat je je cv-ketel vervangt door een volledige warmtepomp is het nodig om te kijken of je radiatoren geschikt zijn voor lagere temperaturen. Misschien moet je meerdere of juist grotere/dikkere radiatoren plaatsen, of vloerverwarming aanleggen – wat zeker interessant kan zijn als je toch al zo’n mooie visgraat vloer overweegt.

Een hybride waterpomp combineer je met een hr-ketel op gas. Deze ketel springt bij waar nodig en zorgt voor warm water. Maar waarvoor je ook kunt kiezen is een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp. Dit is een elektrisch alternatief voor het opwarmen van kraanwater. Een zonnecollector – die je net als een zonnepaneel op het dak plaatst – haalt warmte uit zonlicht en verwarmt daarmee het water in het boilervat. En schijnt de zon een keer niet? Geen zorgen, dan springt de warmtepomp (of de hr-ketel) gewoon bij. Ook een duurzame combi is een waterpomp met zonnepanelen, zodat je ook minder elektriciteit verbruikt.

Oja, heb je al slimme stekkers en een slimme thermostaat?

Want ook daarmee bespaar je energie én wordt alles nog leuker. Met slimme stekkers kun je tijdblokken instellen, zodat jouw apparaten in huis alleen energie verbruiken op het moment dat het nodig is. En dat kun je ook nog gewoon doen op afstand, want de meeste slimme stekkers hebben ook een app. Ook fijn is een slimme thermostaat: een thermostaat met – de naam zegt het al – slimme functies. Je kunt ‘m op afstand bedienen en hij heeft zelfprogrammerende functies. Bovendien kun je ook nog vaak je energieverbruik zien. Handig en slim, toch? Ontdek hier welke slimme thermostaat bij jou past!Slimme stekker | Blog BCC

Check de ‘groene’ subsidiepotjes

Jouw huis gasloos maken is helaas niet gratis. Gelukkig is er wel subsidie beschikbaar om jou tegemoet te komen in de kosten. Op deze manier wil de overheid jou stimuleren om jouw huis te verduurzamen. Denk aan subsidie op duurzame installaties als warmtepompen en zonneboilers (tot 31 december 2020). Daarnaast is er ook een subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Met deze subsidie kun je je huis alvast energiezuiniger maken met isolatie, de eerste belangrijkste stap richting gasvrij wonen.