Energie | Blog BCC

Van keuken tot badkamer: 6 tips om energie te besparen in huis

Waar en hoe je ook woont – appartement, vrijstaande jaren dertig woning of rijtjeshuis: ook jij kunt in je huis energie besparen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeker voordelig voor je portemonnee. Want met slimme – en soms zelfs gratis maatregelen – kun je je energierekening omlaag brengen. Scan jouw huis én verbruik en ontdek waar je (nog) winst kunt behalen.Duurzaam | Blog BCC

1.    Isoleren, isoleren en nog een isoleren

Voordat je alle stekkers uit de stopcontacten trekt, de verwarming een graadje lager zet en apparatuur met energielabel A+++ aanschaft, is er een hele grote én belangrijke stap die meteen energiebesparing oplevert: het isoleren van je huis. Van muur-, vloer- en dakisolatie tot het zetten van HR++ glas. Met deze maatregelen hoef je minder te stoken én je hebt direct meer comfort. Een goed geïsoleerd huis is in de winter namelijk warmer en in de zomer koeler. Wist je dat goede isolatie ook de eerste stap is als je gasloos wilt gaan wonen? Ontdek hier een handig stappenplan.

Korter douchen

Niets fijner dan een warme douche, maar je cv-ketel moet dan wel hard werken. Door korter te douchen bespaar je meteen al energie. Investeer daarnaast in een waterbesparende douchekop om ook water te besparen. En heb je een bad? Het is beter voor het milieu om deze minder vaak vol te laten lopen.

2.    Slim verwarmen

Als je een goed geïsoleerd huis hebt, hoef je de verwarming minder hoog te zetten om het warm in huis te krijgen. Fijn voor je energierekening, aangezien de helft bestaat uit verwarmingskosten. Je kunt nog meer besparen door de verwarming alleen aan te zetten op de momenten dat je er bent. Met een slimme thermostaat – ook op afstand te bedienen met je smartphone – kun je dit instellen. Zo verbruik je alleen wanneer het nodig is. En kom je onverwacht toch wat later thuis, dan kun je met één klik op je mobiel instellen dat de verwarming op een ander tijdstip aangaat. Slim toch?

3.    Vervang oude huishoudelijke apparaten

Huiselijke apparaten maken het leven een stuk makkelijker, maar verbruiken wel de nodige stroom. Zeker als ze al wat ouder zijn. Het loont in de meeste gevallen om die te vervangen voor nieuwe, energiezuinige exemplaren met een hoger energielabel. Spoor daarom snel de stroomvreters op in je huis. Is er een apparaat aan vervanging toe?

Keuken

  • Koelkast: een behoorlijke stroomvreter, zeker als deze ouder dan acht jaar is of als je zo’n Amerikaans exemplaar hebt. Door te investeren in een nieuwe koelkast of koelvriescombinatie met label A+++ doe je én zuiniger met stroom én het milieu een groot plezier. Op het energielabel vind je het stroomverbruik in kWh.
  •  Vaatwasser: ook bij dit apparaat kun je op het energielabel letten. De modellen met label A+++ zijn het zuinigst.
  • Oven + magnetron: kies voor een oven met een heteluchtfunctie, die is energiezuiniger dan een gewone elektrische oven. Wil je de meest zuinige? Ga dan voor label A+++ in deze productgroep. Een combimagnetron is voor het milieu een goede keuze als je de ovenfunctie niet vaak gebruikt. Kies in dit geval ook voor de heteluchtfunctie.
  • Gasfornuis / elektrische kookplaat: voor beide opties verbruik je energie (gas of stroom). Gezien de aardgasvrije toekomst is het advies om voor een elektrische kookplaat te gaan. Toch is een elektrische kookplaat – een inductie kookplaat of een keramische kookplaat – op dit moment qua energieverbruik nog niet milieuvriendelijker dan een gasfornuis. Tenzij je groene stroom uit Nederland hebt óf zelf energie opwekt met zonnepanelen. Qua stroomverbruik is inductie zuiniger dan keramisch.
  • Ontdek hier alles over overstappen op elektrisch koken.
  • Afzuigkap: ook bij deze apparaten kun je letten op het energielabel. De modellen met energielabel A++ zijn het zuinigst.

Bijkeuken, badkamer en zolder

In een van deze ruimtes staat waarschijnlijk ook je wasmachine – met misschien wel een wasdroger. Net als bij de koelkast en de vaatwasser zijn modellen met label A+++ het zuinigst.

Woonkamer

Tune je iedere avond in voor je favoriete Netflix-serie op een groot televisiescherm? Ook dit kost de nodige stroom, hoewel dit afhankelijk is van het type scherm, het contrast en de helderheid. Ook bij televisies kun je voor een energiezuinig model gaan, waarbij label A++ in deze productgroep het zuinigst is.

Vanaf 1 november 2020: nieuwe energie labels

Op dit moment heb je energieklasse A t/m G, waarbij de labels ook nog uitgebreid zijn met A+, A++ en A+++. Dit laatste label is op dit moment het meest zuinige energielabel. Vanaf 1 november 2020 verdwijnen de ‘plusjes’ en loopt de classificatie weer gewoon van A t/m G. Daarbij wordt het verbruik niet meer weergegeven per jaar, maar per aantal gebruikscycli. De nieuwe energie labels worden geleverd bij de productgroepen: wassen, koelen en vaatwassers.

4.    Let op je (stroom)verbruik

Je kunt wel de meest zuinige apparaten hebben, wil je echt energie besparen – en dus je energierekening omlaag brengen – dan moet je je apparaat ook zo efficiënt mogelijk gebruiken. Een paar voorbeelden: zet de televisie uit als niemand meer kijkt, gebruik het ecoprogramma op de vaatwasser en wasmachine en draai alleen een was met een volle trommel. En heb je eenmaal een waterbesparende douchekop, douche dan niet meteen langer. Dan verbruik je alsnog weer meer water en energie. Tip: met een slimme stekker – die je plaatst tussen het apparaat en het stopcontact – kun je het verbruik van je apparaat op je smartphone zien. Je kunt hiermee ook het apparaat aan en uit zetten.

5.    Overal in huis led-verlichting

Heb je nog gloei- en/of halogeenlampen in huis? Deze lampen verbruiken onnodig veel elektriciteit. Vervang daarom alle lampen – zeker op de plekken waar ze het meest branden – voor led-lampen. Deze zijn wel 90% zuiniger dan een gloeilamp, verbruiken veel minder stroom en gaan langer mee. En wist je dat je ook je verlichting slim kunt maken, met slimme stekkers? Door een tijdklok in te stellen, gaat je verlichting aan of uit op het moment dat jij dat nodig vindt. Zo voorkom je dat je lampen onnodig branden.

6.    Voorkom sluipverbruik met stekker eruit

Wist je dat heel veel apparaten in huis ook nog stroom verbruiken als je ze niet gebruikt? Zeker oudere apparaten hebben vaak nog sluipverbruik als ze in de stand-by of uit-stand staan. Haal een apparaat daarom helemaal van het stroom als je deze niet gebruikt. Stekker eruit dus.

Kun je nog meer besparen? Ja, door je eigen stroom op te wekken

Oké, met bovenstaande tips bespaar je op je energierekening én draag je al flink je steentje bij aan het milieu. Je verbruikt immers minder gas en stroom, waardoor er ook minder CO2 uitstoot is. Toch kan het nóg groener door je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen, zoals met de plug & play zonnepanelen van SuperSola. Zo kun je bijvoorbeeld je elektrische apparatuur in de keuken voorzien van je eigen opgewekte stroom.Supersola | Blog BCC

Zonnepanelen van SuperSola: zó werkt het

Het grote voordeel van de zonnepanelen van SuperSola is dat je er geen enkele technische kennis voor nodig hebt. Je legt ze op een plat dak of in de tuin waar veel zon is, koppelt ze eenvoudig aan elkaar als je er meerdere aanschaft, vult de ballasttanks met water, steekt de stekker in een geaard stopcontact en je wekt meteen al je eigen stroom op. Nog zo’n pluspunt: bij een verhuizing neem je deze zonnepanelen gewoon mee. Zo kun je op je nieuwe stek gewoon doorgaan met stroom opwekken. Ook perfect als je een woning huurt, maar toch je energierekening omlaag wilt brengen én wilt bijdragen aan een beter milieu.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra