Elektrisch koken | Blog BCC

Van koken op gas naar elektrisch: ben jij er klaar voor?

Of je nu een keukenprins(es) bent of niet, ook jij kookt straks op elektrisch, want we gaan met z’n allen wonen zonder aardgas. Dat betekent dat het vertrouwde gasfornuis plaats moet maken voor een elektrische opvolger. Maar welke kookplaat past het beste bij jou – en waar moet je opletten bij de aansluiting? Ontdek het hier, inclusief alle voordelen van elektrisch koken, want die zijn er!Elektrisch koken | Blog BCC

Van het gas af, ook in de keuken

Het is je inmiddels vast wel bekend: de CO2-uitstoot moet flink omlaag. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten alle huizen vóór 2050 van het aardgas af. Dat heeft ook gevolgen voor jouw kookkunsten. Je kunt dan namelijk geen warmte meer genereren met gas om te kunnen koken. Vroeg of laat moet je daarom overstappen op elektrisch verwarmen. Gelukkig zijn hiervoor goede opties, zodat je evengoed een heerlijk eitje kunt bakken.

Ja, ik stap over op elektrisch

Hoewel 2050 nog wel even duurt, is het overstappen op elektrisch koken nu al een slimme set. Je verbruikt immers direct minder aardgas én kunt alvast ‘proeven’ aan het aardgasvrij wonen zonder diep in de buidel te moeten tasten. Waar je alleen even voor moet gaan zitten, zijn de twee elektrische opties: een keramische kookplaat of een inductiekookplaat. Voor welke ga jij? We leggen graag de verschillen uit.

Keramisch versus inductie

Het grote verschil tussen keramisch en inductie zit ‘m in de manier van verwarmen. Een keramische kookplaat bestaat uit spiralen met daaroverheen een glazen plaat waarop de kookzones zijn aangegeven met cirkels. Zodra de spiralen opgewarmd zijn, kleuren die rood. Vaak duurt dit ongeveer een minuut of twee. Voor keramisch heb je geen speciale pannen nodig in tegenstelling tot inductie. Ook is de aanschafprijs van een keramische kookplaat lager.

Bij inductiekookplaten zorgt een magnetisch veld voor de verwarming. Deze wordt pas warm zodra je er een geschikte pan op zet. De kookzones passen zich aan aan het formaat van je pan. Haal je de pan eraf, dan koelt de plaat meteen weer af. Inductie is overigens het minst belastend voor het milieu. Met een inductiekookplaat gebruik je zo’n 20 procent minder stroom dan een keramische kookplaat. Wél heb je speciale pannen nodig met een dikke magnetische bodem.Elektrisch koken | Blog BCC

Even wennen, maar dan heb je ook wat

Hoe dan ook, elektrisch koken zal even wennen zijn. Je moet in het begin vooral wat meer zoeken naar de juiste temperatuur, maar het koken wordt er zeker niet moeilijker op. Bovendien heeft elektrisch koken ook nog een aantal fijne voordelen bovenop koken op aardgas:

  • Makkelijker schoon te houden, doekje erover en klaar.
  • Geen open vuur, dus veilig in gebruik. De kookplaten bij inductie koelen zelfs meteen af zodra je de pan eraf haalt. Ideaal als je kleine kinderen hebt.
  • Milieuvriendelijker, mits je gebruik maakt van groene stroom uit Nederland of dit zelf opwekt met zonnepanelen.

Check: heb je wel écht groene stroom?

Elektrische kookplaat aangeschaft? Dit is niet per se milieuvriendelijker dan koken op gas. Wél als je koken op elektrisch combineert met groene stroom uit Nederland of zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld de plug & play zonnepanelen van Supersola. Dan kun je écht zeggen dat je C02-neutraal kookt. De zonnepanelen van Supersola zijn overigens supergemakkelijk in gebruik. Je legt ze op een plat dak of in de tuin waar veel zon is, vult de ballasttanks met water, steek de stekker in een geaard stopcontent en je wekt meteen al je eigen stroom op. Nog zo’n pluspunt van deze zonnepanelen: bij een verhuizing neem je deze zonnepanelen gewoon mee. Zo kun je op je nieuwe stek gewoon doorgaan met stroom opwekken. Ook perfect als je een woning huurt, maar toch je energierekening omlaag wilt brengen én je steentje wilt bijdragen aan een beter milieu.Supersola | Blog BCC

Zo verbruik je minder stroom tijdens het koken

Elektrische kookplaat? Check! Groene stroom uit Nederland of wek je dit zelf op met zonnepanelen? Check! Je bent al lekker ‘groen’ bezig. Maar er zijn nog een paar kleine dingen waarmee je je stroomverbruik met inductie of keramisch kunt beperken:

  • Kook met de deksel op de pan, zo gaat er driekwart minder warmte verloren.
  • Verwarm niet meer water dan je nodig hebt. Heb je toch over, giet het warme water dan in een thermoskan. Zo heb je al warm water voor je kop thee.
  • Zorg bij inductie voor pannen die optimaal werken op de plaat.
  • Gebruik de juiste pan met een vlakke bodem, zodat de warmte optimaal wordt verdeeld.
  • Kies de juiste pit: dus kleine pan op een kleine pit, grote pan op een grote pit. Zo voorkom je warmteverlies langs de zijkant van de pan.
  • Overweeg de aanschaf van een snelkookpan, waarmee je door de verhoogde druk sneller een gerecht bereidt.

Zorg voor de juiste aansluiting

Voordat je een elektrische kookplaat aanschaft, is het belangrijk om de stopcontacten in jouw keuken te checken. Je gaat immers meer stroom verbruiken, waardoor je ook meer vermogen nodig hebt. En: niet alle elektrische kookplaten kun je aansluiten op een standaard stopcontact. Hiervoor heb je vaak, afhankelijk van de kookplaat die je kiest, een 5-polige Perilex-stopcontact nodig. Deze herken je aan de vijf openingen.

Heb je in jouw keuken een Perilex-aansluiting? Check dan meteen even hoeveel fasen stroom hij kan leveren. Dit kun je doen met multimeter. Of werp een blik in je meterkast. Zie je een kookgroep (te herkennen aan twee gekoppelde groepen met een gezamenlijke hendel)? Dan levert je stopcontact 2 fasen stroom. Goed om te weten is dat je voor de meeste elektrische kookplaten 2 of 3 fasen stroom nodig hebt.

Heb je geen fornuisgroep in je meterkast, maar wel een Perilex-stopcontact? Ga dan in je meterkast op zoek naar een blok van vier groepen met een gezamenlijke hendel. Gevonden? Dat is krachtstroom. Als je dit hebt, kun je een elektrische kookplaat van zowel fase 2 als fase 3 aansluiten. Voor het aansluiten van de kooplaat op de Perilex-aansluiting heb je zowel een Perilex-stekker als een aansluitsnoer nodig.

Veilig elektrisch koken? Schakel een elektromonteur in

Geen Perilex-stopcontact? Schakel dan een vakkundige installateur in om dit bij jou te laten installeren. Ook voor het plaatsen en aansluiten van jouw nieuwe elektrische kookplaat is dit aan te raden. Zo weet je zeker dat je veilig kunt koken. Met de BCCPLUS© services is dat zo geregeld. De benodigdheden, zoals een Perilex-stekker zijn inbegrepen bij deze service. En heb je nog een oud gasfornuis? Die neemt BCC gratis mee retour voor recycling.

Toch nog wat vragen?

Onze productspecialisten in de BCC-winkels helpen je graag om te bepalen welke elektrische kookplaat het beste bij jou past: inductie of keramisch. Ook online vind je nog meer handige informatie over elektrisch koken.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra