Dolby Atmos | Blog BCC

Wat is Dolby Atmos en hoe gebruik je het thuis?

Wil jij kunnen genieten van een eigen thuisbioscoop? Dan is goed geluid natuurlijk onmisbaar. Dolby Atmos is een technologie waardoor geluid via het plafond naar jouw luisterpositie wordt weerkaatst. Wij leggen je uit hoe dit werkt!Dolby Atmos | Blog BCC

Van de bioscoop naar je huiskamer

Weet je waar Dolby Atmos vandaan komt? Uit de bioscopen. De intense filmervaring die je hebt wanneer je met je bak popcorn aan het genieten bent van een nieuw pareltje op het “witte doek” wordt mede mogelijk gemaakt door deze geluidstechnologie. Dat werkt als volgt. Middels opnamesoftware en stereohardware wordt het geluid naar verschillende speakers in meerdere gebieden van de bioscoopzaal gestuurd. Dat creëert een indrukwekkend en bovendien realistisch(er) effect. Dus de engineers van Dolby dachten: hoe krijgen we dit ook bij jou in de huiskamer voor elkaar? Nou, daar hebben ze een manier op gevonden.

De juiste geluidsopstelling

Idealiter heb je om Dolby Atmos geluid naar je huiskamer te brengen een geluidsopstelling nodig. Geschikte geluidsopstellingen zijn 5.1 of 7.1. Zo’n opstelling bestaat uit twee speakers aan de voorzijde (links en rechts) van de TV die de muziek van de film weergeven. Dan heb je de centerspeakers die je midden voorin plaatst en vooral voor de dialogen zorgen. Achter de luister- en kijkpositie bevinden zich links en rechts speakers die de surround-effecten weergeven.

Simuleren met minder boxen

Vind je al die boxen een beetje too much? Dan kan Dolby Atmos ook gesimuleerd worden met minder geluidsinstallaties. De technologie zit namelijk zo in elkaar dat je niet daadwerkelijk een box links hebt hoeven staan om ook achter geluid van links te horen. Nee: ook als je een soundbar voor je TV hebt staan die geschikt is voor Dolby Atmos, zoals deze soundbar van Sony, weet je soundbar precies hoe het geluid jouw oren binnen moet dringen. Klinkt gek, maar het werkt!

Geluid van bovenaf

Misschien wel het belangrijkste kenmerk van Dolby Atmos is dat het geluid gedeeltelijk van bovenaf komt. Dus voor het echte Dolby Atmos effect kun je twee speakers toevoegen op een manier die het geluid vanaf het plafond bij je terecht laat komen. Bijvoorbeeld simpelweg door muziekboxen aan je plafond te bevestigen. Over thuisbioscoop gesproken! Maar we kunnen ons voorstellen dat je speakers aan het plafond niet zo mooi vindt staan. Of dat je het gewoon iets teveel van het goede vindt. Dan kun je er ook voor kiezen om een paar van je speakers schuin omhoog te laten richten. Zo wordt het geluid via het plafond weerkaatst en creëer je een vergelijkbaar effect. Dit kan een soundbar zijn, maar ook receivers, een versterker of draadloze speakers.

Dolby Atmos ondersteunende audio

Om Dolby Atmos thuis te kunnen beluisteren heb je materiaal nodig, een receiver of versterker, dat het audioformaat van Dolby Atmos kan decoderen en vervolgens naar de speakers kan sturen. Het is dus van belang dat je receiver deze ondersteuning biedt. Én de film of serie die je wilt kijken moet zelf ook over deze techniek beschikken. Gelukkig bieden zowel Netflix als Disney inmiddels steeds meer films en series met Dolby Atmos aan. Dus dat zit wel goed. Veel kijk – en vooral luister – plezier!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein