Aardgas | Blog BCC

Wonen zonder aardgas: alles wat je erover moet weten

Het gasfornuis en de cv-ketel gaan verdwijnen. In 2050 moeten namelijk alle huizen van het aardgas af. Oók jouw huis. Hoewel het nog lang niet zover is, is in dit geval ‘een goede voorbereiding wel het halve werk’. Daarom alles over aardgasvrij wonen op een rij, zodat je weet hoe jouw huis er in de toekomst uit komt te zien, zónder aardgas.Aardgas | Blog BCC

Waarom aardgasvrij wonen, en vanaf wanneer?

Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er bij de verbranding CO2 vrijkomt, wat slecht is voor het milieu. Om de CO2-uitstoot te verminderen, zijn er klimaatafspraken gemaakt. Zo heeft de Nederlandse overheid besloten dat alle woningen en gebouwen uiterlijk in 2050 aardgasvrij moeten zijn, omdat die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van CO2.

Een vroeg begin is het halve werk

Nu denk je misschien: 2050 is ver weg, we hebben nog wel even. Toch is deze tijd wel degelijk nodig. Voor gemeenten om aanpassingen te doen in de infrastructuur, maar ook voor jou als huizenbezitter. En een geruststelling: het hoeft echt niet allemaal in een keer. Het kan prima stapsgewijs, met als eerste stap: minder gas verbruiken. Een goede isolatie van jouw huis is hiervoor de basis. Bovendien levert dit je niet alleen een warm huis én comfort op – je houdt de warmte binnen en de kou buiten – ook bespaar je op je energierekening. Win-win dus!

3 x hiervoor heb je nu nog aardgas nodig

·       Verwarmen
·       Douchen (warm water)
·       Koken

Veruit het meeste aardgas gaat op aan verwarmen. Hiermee is de cv-ketel de grootste gasslurper in huis. Het minste gas verbruik je om te koken, tenzij je al kookt op inductiekookplaat of een keramische kookplaat. Hiervoor je heb je geen aardgas nodig, maar elektriciteit.

Check: hoe ga jij straks jouw huis verwarmen?

Als jouw huis in de toekomst ontkoppeld wordt van aardgas, moet je overstappen op een duurzaam alternatief om je huis te verwarmen, warm water te krijgen én te kunnen koken. Ontdek hieronder welke optie het beste bij jouw huis past.Aardgas | Blog BCC

1.    Warmtenet

Afhankelijk van waar je woont, kun je in de toekomst aangesloten worden – of je bent dat al – op een warmtenet, beter bekend als stadsverwarming. Je hebt dan geen cv-ketel nodig, maar je huis wordt dan verwarmd met warmte dat elders wordt gewonnen. Dit gaat via ondergrondse leidingen.

2.    Warmtepomp

Je kunt je huis ook elektrische verwarmen met een warmtepomp. Er zijn drie verschillende soorten: volledig elektrische warmtepomp (voor verwarmen en warm water), hybride warmtepomp (werkt samen met je cv-ketel) en een ventilatiewarmtepomp (haalt warmte uit ventilatielucht). Warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Omdat de temperatuur van deze duurzame bronnen niet hoog genoeg is, verbruikt de warmtepomp elektriciteit om extra te verwarmen.

3.    Palletkachel

Een andere duurzame optie om jouw huis zonder gas te verwarmen, is met behulp van een pelletkachel. Dit is een goede oplossing als je je huis niet optimaal kunt isoleren, wat juist essentieel is om een warmtepomp goed te laten werken. Maar ook als je in een buitengebied woont, en niet aangesloten kan worden op een warmtenet is een pelletkachel een duurzaam alternatief.

4.    Biogas

Jouw huis kan ook verwarmd worden met biogas. Dit gas wordt opgewekt uit organisch afval, zoals mest en gft-afval. Voordat biogas toegevoegd wordt aan het gasnet, wordt het gezuiverd en gedroogd en opgewaardeerd tot aardgas. Daarna mag het groen gas heten. Zoals het er nu voorstaat, zal biogas in de toekomst alleen beschikbaar zijn voor woningen en gebouwen waar geen andere opties zijn voor duurzame verwarming. Denk aan buitengebieden en huizen die niet voldoende geïsoleerd kunnen worden.

En hoe zit het met warm water?

Geen zorgen, ook zonder aardgas kun jij nog gewoon warm douchen. De zonneboiler is namelijk een duurzaam alternatief voor het verwarmen van water. Je gebruikt ‘m in combinatie met een warmtepomp om energie te besparen. De zonnecollector van de boiler – die je net als een zonnepaneel op je dak plaatst – haalt namelijk warmte uit zonlicht en verwarmt daarmee het water in het boilervat. En schijnt de zon niet, dan springt je warmtepomp gewoon bij.

Van koken op gas naar koken op elektrisch

Zeg maar ‘dag’ tegen jouw gasfornuis, want die heb je straks ook niet meer nodig. Gelukkig zijn er nu al goede vervangers: de inductiekookplaat of keramische kookplaat. Beide kookplaten werken op elektriciteit, maar het verschil zit ‘m in de manier van opwarmen. Hitte elementen verwarmen een keramische plaat. Ze kleuren rood als deze opgewarmd is. Dit duurt ongeveer 1 à 2 minuten. Bij inductie verwarmt een magnetisch veld de bodem van de pan, die dan meteen warm wordt. Stap je over op elektrisch koken, pak het dan gelijk ook goed aan voor het milieu. Zorg dat je groene stroom uit Nederland hebt of wek je eigen stroom op met zonnepanelen.

Aardgas | Blog BCC

Nieuwbouw = toekomstproof

Heb je je oog laten vallen op een nieuwbouwproject bij jou in de buurt? Lucky you! Je hoeft dan (bijna) niets meer te doen om jouw woning gasloos te maken. Alle nieuwbouwwoningen in Nederland worden nu standaard opgeleverd zonder gasaansluiting of gasgestookte cv-ketel. Ze zijn al voorzien van duurzame installaties om het huis mee te verwarmen en te kunnen koken, zonder het gebruik van aardgas. Toekomstproof dus!

Is jouw stroom écht groen?

Als je dan toch je woning duurzaam gaat verwarmen – en dus ook meer stroom gaat verbruiken – kies je natuurlijk ook voor groene stroom. Uit Nederland, want anders is het alsnog niet groen. Check daarom bij jouw energieleverancier of dus niet alleen op papier groen is. Maar wat sowieso nog beter is – en nog leuk ook – is je stroom zelf opwekken met zonnepanelen. Dan weet je zeker dat je schone energie opwekt.

Aardgas | Blog BCC

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

En dat is echt niet complex. Voor de plug & play zonnepanelen van Supersola heb je geen enkele technische kennis nodig. Je legt ze op een plat dak of in de tuin waar veel zon is, koppelt ze eenvoudig aan elkaar als je er meerdere aanschaft, vult de ballasttanks met water, steekt de stekker in een geaard stopcontact en je wekt meteen al je eigen stroom op. Nog zo’n pluspunt: bij een verhuizing neem je deze zonnepanelen gewoon mee. Zo kun je op je nieuwe stek gewoon doorgaan met stroom opwekken. Ook perfect als je een woning huurt, maar toch je energierekening omlaag wilt brengen én je steentje wilt bijdragen aan een beter milieu.

Geen toekomstmuziek: zet alvast de eerste stap(pen)

Gasloos wonen is zeker geen toekomstmuziek meer. Je weet nu wat je te wachten staat, en je kunt zelfs al de eerste stappen zetten naar een aardgasvrij huis. Te beginnen met het isoleren van je huis, zodat je minder gas gaat verbruiken én direct bespaart op je energierekening. Daarnaast kun je nu ook al overstappen op elektrisch koken met een inductiekookplaat of een keramische kookplaat in combinatie met groene stroom uit Nederland of stroom dat je zelf opwekt met zonnepanelen, zoals de handige plug & play zonnepanelen van Supersola.

‘Groene’ subsidiepotjes

Jouw huis gasloos maken is helaas niet gratis. Gelukkig is er wel subsidie beschikbaar om jou tegemoet te komen in de kosten. Op deze manier wil de overheid jou stimuleren om jouw huis te verduurzamen. Denk aan subsidie op duurzame installaties als warmtepompen en zonneboilers (tot 31 december 2020). Daarnaast is er ook een subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Met deze subsidie kun je je huis alvast energiezuiniger maken met isolatie, de eerste belangrijkste stap richting gasvrij wonen.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra