Koel | Blog BCC

Zó houd jij je huis koel: 5 tips

De warme dagen zijn weer in opkomst en met de hittegolf van de afgelopen zomers in gedachten, treffen wij alvast de nodige voorbereidingen. Benieuwd wat jij allemaal kan doen om je huis koel te houden? Wij geven je enkele tips!Koel | Blog BCC

Tip 1: Ramen ’s ochtends open, ’s middags dicht

Dit is misschien een open raam.. ehh deur. Maar we gaan ‘m toch benoemen, want alle beetjes helpen. Want wat doe je zodra je wakker wordt en de eerste zonnestraaltjes de kamer inschijnen? Je eerst aankleden misschien, ja. We raden je aan om daarna de ramen lekker tegen elkaar open te zetten. Zo kan alles even doortochten voordat de hete middagzon z’n werk gaat doen. Om 11.00 uur sluit je de ramen weer, doe je misschien de gordijnen dicht en voilà – je huis is en blijft (in ieder geval een beetje) koel.

Tip 2: Vermijd warmte opwekkend (keuken)apparatuur

Tja, van Jamie Oliver uithangen in de keuken bij 28 graden wordt natuurlijk niemand blij. Althans, wij niet in ieder geval. De hitte van het fornuis in je gezicht of de hete lucht van de oven… Vaak stijgt de temperatuur in je kamer daar ook nog eens met 1 tot 2 graden van. Dat moet anders kunnen. In plaats van hitte opwekkend keukenapparatuur te gebruiken kun je makkelijk een zomerse salade in elkaar flansen. Of gebruik een airfryer. Dan kun je wel warme gerechten maken, maar heb je geen last van zweet op je voorhoofd.

En oja, en laat die stofzuiger ook maar even staan. Dat warme geblaas, daar heb je nu geen zin in. Óf je zet een robotstofzuiger in die de klus voor je klaart, natuurlijk.

Tip 3: Zet elektronica zoveel mogelijk uit

Ken je dat gevoel, dat je een warm hoofd krijgt als je te lang achter je laptop zit? Al die elektronische apparatuur in je huis zorgt stiekem best voor een hoop extra warmte. Niet zo gek, want stroom of elektriciteit wekt warmte op. En met hitte van buiten wordt dit alleen maar erger. Dus tip: zorg dat apparaten zoveel mogelijk uit staan en haal stekkers uit het stopcontact. Daar doe je jezelf (en je energierekening) een plezier mee!

Tip 4: Schaf een airconditioner aan

Airco kopen, ja of nee? Misschien denk je er stiekem al langer over na. Kunnen we ons voorstellen, zeker na de warme zomers van afgelopen jaren. Als we klimaatwetenschappers mogen geloven zullen dit soort zomers eerder regel dan uitzondering worden. Dus wat ons betreft is een airco tegenwoordig geen overbodige luxe meer. Het brengt je binnen no time van de Sahara naar de Noordpool. Heerlijk. Deze airco van Rowenta bijvoorbeeld kun je tot 24 uur van tevoren programmeren. Handig als je na een lange dag weer thuis wilt komen in een oase van coolness. Vind je dat een airconditioner te veel lawaai maakt? Kijk dan eens naar de airconditioner van Whirlpool. Deze is tot 70% stiller dan de gemiddelde airco. Fijn voor in de slaapkamer. Vergeet trouwens niet de ramen en deuren dicht te doen als je ‘m aanzet. Zo voorkom je dat koude lucht ontsnapt en de hitte alsnog binnendringt.

Tip 5: Zet je ventilatoren aan het werk

Heb je geen airco en vind je de aanschaf ervan te duur? Of raak je van de airco snel verkouden? Dan kun je op zwoele zomerdagen natuurlijk ook gewoon je huis vullen met ventilatoren. Eentje in de woonkamer, in je slaapkamer en misschien zelfs in de badkamer. Bijvoorbeeld de draadloze(!) Duux Whisper Flex ventilator. Tip: schaf een vernevelaar aan die je op je ventilator kunt plaatsen. Verkoelende druppeltjes all over the place. En dat is wel zo lekker met die hitte!

Heb jij wat aan onze tips? Of heb je er zelf nog een paar? Laat het ons weten!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Charlotte Klein