Keuken | Blog BCC

Zo maak je je keuken futureproof

Heb je je zinnen gezet op zo’n strakke, witte greeploze keuken met kookeiland? Of is jouw keuken toe aan een opknapbeurt? Pak het slim aan en maak – met oog op gasloos wonen – alvast de overstap naar elektrisch koken. Dat kan je later veel geld en gedoe schelen. En als je dan toch in de ‘verbouwing’ zit, hebben we nog meer tips om jouw keuken energiezuinig en helemaal futureproof te maken.

Keuken | Blog BCC

1.    Het nieuwe koken = elektrisch koken

In 2050 stoppen we met aardgas in huis. Je kunt vanaf dat moment niet meer koken op je oude vertrouwde gasfornuis. Met dat in je achterhoofd en een verbouwing van jouw keuken in het vooruitzicht is het een slimme zet om over te stappen op het nieuwe koken: elektrisch koken. En dat wil je, want een elektrische kookplaat is niet een heel grote investering én heeft een paar fijne pluspunten. Zo ziet deze kookplaat er niet alleen strak uit, hij geeft ook snel warmte af, is makkelijk schoon te maken, veiliger in gebruik en op den duur – als de stroom duurzaam wordt opgewekt – energiezuiniger dan aardgas. Dus waarom zou je nog jaren wachten?

Als je overstapt op elektrisch koken, heb je keuze uit een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Het grote verschil zit ‘m in de manier van verwarmen. Hitte elementen verwarmen een keramische kookplaat. Ze kleuren rood als deze opgewarmd is. Dit duurt ongeveer 1 à 2 minuten. Bij inductie verwarmt een magnetisch veld de bodem van de pan, die dan meteen warm wordt. Hiermee verbruik je zo’n twintig procent minder stroom dan bij keramisch koken.

Heb je je keuze gemaakt? Omdat je met elektrisch koken meer stroom gaat verbruiken, heb je meer vermogen nodig en moet je voor sommige elektrische kookplaten een aanpassing doen in je meterkast. Check ook gelijk of je een Periflex-stopcontact hebt in jouw keuken, te herkennen aan de vijf openingen. Die heb je nodig voor de aansluiting van de meeste elektrische kookplaten, net als een bijpassende Periflex-stekker.

2.    Kies voor groene stroom

Koken op gas, op inductie of een keramische kookplaat maakt op dit moment qua CO2-uitstoot weinig verschil. Daarom is elektrisch koken nog niet energiezuiniger dan koken op aardgas. Wél als je groene stroom uit Nederland afneemt of je eigen stroom opwekt met zonnepanelen. Dan weet je zeker dat je energiezuinig kookt. En als je meer opwekt, kun je zelfs meerdere elektrische keukenapparaten voorzien van eigen stroom. Dat geeft toch een kick?Aardgas | Blog BCC

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen te complex? Voor de plug & play zonnepanelen van Supersola heb je geen enkele technische kennis nodig. Je legt ze op een plat dak of in de tuin waar veel zon is, koppelt ze eenvoudig aan elkaar als je er meerdere aanschaft, vult de ballasttanks met water, steekt de stekker in een geaard stopcontact en je wekt meteen al je eigen stroom op. Nog zo’n pluspunt: bij een verhuizing neem je deze zonnepanelen gewoon mee. Zo kun je op je nieuwe stek gewoon doorgaan met stroom opwekken. Ook perfect als je een woning huurt, maar toch je energierekening omlaag wilt brengen én je steentje wilt bijdragen aan een beter milieu.

3.    Energiezuinige keukenapparatuur

Heb je ook nieuwe elektrische keukenapparatuur nodig, waaronder een (inbouw) koelkast? Overweeg een energiezuinig model met A+++ label. Je verbruikt structureel minder stroom én draagt je steentje bij aan het milieu. Op het energielabel vind je ook het stroomverbruik in kWh terug. Hoe lager, hoe beter. Heb je nog een oude koelkast staan? Vervang die sowieso voor een energiezuinig exemplaar. Daarmee bespaar je direct flink wat stroom.

Wist je overigens dat een (inbouw) vaatwasser een behoorlijke stroomslurper is? Vervang jouw oude exemplaar daarom voor een energiezuinig variant (met energielabel A+++) én gebruik altijd de eco-stand. Dit programma zit er niet voor niets op. En misschien een open deur, maar zet je vaatwasser pas aan als die helemaal vol is.Keuken | Blog BCC

Ook een oven, magnetron en combimagnetron verbruiken energie. Moet je deze nieuw aanschaffen – of heb je nog een gasoven? Let dan bij de aanschaf van een nieuwe oven op het energielabel en kies meteen voor een elektrische oven. De zuinigste ovens en combimagnetrons hebben label A+++. Een heteluchtoven is overigens zuiniger dan een gewone elektrische oven. Ook een combimagnetron met een heteluchtfunctie is een goede optie.

Nog zo’n onmisbaar keukenapparaat waarbij je even het energielabel moet checken is de afzuigkap. Ze zuigen immers warme lucht op en voeren etensluchten af, waardoor energie uit huis verdwijnt. Bij afzuigkappen is label A+ het meest energiezuinig.

 

Vanaf 1 november 2020: nieuwe energielabels

Over energielabels gesproken… Vanaf 1 november 2020 komen er nieuwe energielabels. Op dit moment heb je energieklasse A t/m G, waarbij de labels ook nog uitgebreid zijn met A+, A++ en A+++. Dit laatste label is op dit moment het meest zuinige energielabel. Vanaf 1 november 2020 verdwijnen de ‘plusjes’ en loopt de classificatie weer gewoon van A t/m G. Daarbij wordt het verbruik niet meer weergegeven per jaar, maar per aantal gebruikscycli. De nieuwe energielabels worden geleverd bij de productgroepen: wassen, koelen en vaatwassers.

 

4.    Ledlampen in de keuken

Wil je ook nieuwe verlichting in je keuken? Kies dan sowieso voor ledlampen, de meeste energiezuinige keuze. En bedenk: hoe minder verlichting, hoe minder energie je ook verbruikt. Houd hier rekening mee als je een lichtplan moet maken.

5.    Maak je keuken slim

Overgestapt op elektrisch koken én de meest energiezuinige keukenapparatuur aangeschaft? Dan houd je de energiekosten in jouw keuken al zo laag mogelijk. Toch zijn er ook nog een paar futuristische foefjes om nog meer stroom te besparen. Denk aan slimme stekkers, waarmee je jouw keukenapparaat met een app op je smartphone aan en uit zet, of stel een tijdschema in zodat het automatisch gaat. Zo verbruik je nooit onnodig stroom.Slimme stekker | Blog BCC

Overigens kun je ook gewoon meteen gaan voor een slimme keuken met een slimme oven, slimme koelkast en een slimme vaatwasser. Wat er zo slim aan is? Je kunt ze bedienen met je smartphone of smartwatch op afstand. Superhandig als je onderweg bent naar huis en alvast de oven voor wilt verwarmen of vergeten bent de vaatwasser aan te zetten. En de koelkast? Die heeft een ingebouwde camera, hoe fijn! Zo kun je vanuit de supermarkt even gluren wat de status van jouw voorraad is. Je wilt toch nooit meer anders?

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Richt Kooistra