24
mei

Zonnige, warme dagen? Ga voor heerlijke verkoeling in huis!

Nu 3 jaar extra garantie op de DeLonghi N81.

De temperatuur is flink omhoog gegaan deze week en dat is fijn met Hemelvaartsdag als vrije dag in het vooruitzicht. Of heb jij vrijdag ook een extra snipperdag opgenomen? Dit weekend kan het kwik tot wel 30 graden oplopen en er wordt veel zon verwacht. Ben jij goed voorbereid met airco of ventilatoren in je woning?

Een te warme temperatuur in huis kan je humeur wellicht doen veranderen. Bovendien, je kunt ook niet steeds voor je openstaande koelkast gaan hangen, toch?

Wat je vaak merkt, is dat men vrolijker gestemd is bij mooi weer. Toch geldt dit zeer zeker niet voor iedereen. Het effect van zonlicht op je humeur is al vaak onderzocht. Uit onderzoek door de Universiteit van Utrecht blijkt dat weersomstandigheden van invloed kunnen zijn op je stemming. Je krijgt dit van huis uit mee, of het zit al in je genen ingebakken. Sommige mensen worden somber van regen of te weinig zonlicht. Terwijl anderen juist graag zonlicht vermijden. Wat voor type ben jij?

 

warmte, hitte, airco, airconditioning, airconditioner, fan, ven, ventilator, koelen, afkoelen, verkoeling, verwarmen, verwarming

 

Wat wel voor iedereen geldt, is dat de zon vitamine D in je huid aanmaakt. Hiervan maakt je lichaam vervolgens dopamine aan. Dit hormoon beïnvloedt je stemming en geeft je een geluksgevoel. Wat dacht je bij het drinken van koffie? Ook dan komt er in je lichaam dopamine vrij. Lees bijvoorbeeld het blogartikel 'Ook zo verslaafd?'. Dopamine is trouwens ook een van de stofjes die optreedt bij verliefdheid. Het gelukzalige gevoel dat je ervaart op het moment dat je jouw crush tegenkomt.

 

Het euforische gevoel door het feel good hormoon dopamine kan tevens ontstaan bij het shoppen. Ken je dat lekkere gevoel dat je krijgt nadat je een mooie aankoop hebt gedaan?

 

Dus, zoek jij verkoeling dit weekend? En heb jij ook zin om onder het genot van een kopje koffie bij ons te komen winkelen? Wij hebben alvast voor je geregeld dat het in de winkel lekker koel is. Voorafgaand aan je bezoek aan onze winkel of op BCC.nl kun je in dit blogartikel alvast een beetje inlezen welk type airco voor jouw woning het beste van toepassing is.

Bekijk hier hoe je 60 dagen Philips luchbehandeling kunt uitproberen

Typen airconditioning

Er zijn verschillende modellen airco op de markt. We leggen je uit waar en hoe je ze het beste kunt gebruiken en installeren. Dit hangt natuurlijk af van hoe groot je woning is, in welke ruimtes je verkoeling zou willen hebben en of je de airco zou willen verplaatsen of niet. Want je hebt vaste en mobiele airconditioners.

De bekendste zijn de rechthoekige die je aan de muur hangt, te bedienen met afstandsbediening; de wandmodellen. Dan heb je nog het raammodel (vaak in hotels en cafés), cassettemodel voor in een systeemplafond (in kantoren, supermarkten), plafondmodel (variant op het wandmodel; in restaurants) en vloermodel (voor showrooms, zalen, ziekenhuizen).

Van deze uitvoeringen, gericht op de locatie van plaatsing, heb je eigenlijk de volgende 3 typen zich onderscheiden qua werking en opstelling en installatie.

Monoblock

Dit type airco wordt monoblock genoemd, omdat het uit één (mono) kast (block) bestaat. Je dient dit apparaat dicht bij het raam neer te zetten, met het raam open, zodat de afvoerslang de warme lucht naar buiten kan blazen. Echter, doordat je raam openstaat, krijg je met dit type dus ook warme lucht van buiten terug je woning in. Een oplossing hiervoor is om een gat in je raam of muur te maken en het apparaat daarin te monteren.

De compressor zit in het blok verwerkt, en aangezien dit apparaat binnenstaat, zul je dus het apparaat goed kunnen horen (brommen) als het aanstaat.

Het blaast koude lucht naar binnen en warme lucht en condens naar buiten. Het condenswater dat ontstaat, wordt opgevangen in een opvangbakje, dat je om de paar uur dient leeg te maken.

Wat wel fijn is: dit type is mobiel (verrijdbaar). Dat betekent dat je het naar wens afgewisseld in je woonkamer of slaapkamer neer kunt zetten.

Single Split

Dit apparaat bestaat uit een vast systeem met meerdere onderdelen (binnen- en buiten-units), verdeeld over losse kasten. Een deel plaats je in huis en een deel buiten (tegen een buitenmuur, op de grond of op het dak).

De compressor bevindt zich in de buiten-unit, dus je hebt verder geen last van het geluid van een draaiende compressor in huis. Via het koelmiddel wordt warme lucht omgezet naar koudere lucht in huis.

Je kunt het splitmodel in mobiele of vaste variant kiezen. De vaste split heeft meer capaciteit dan de mobiele airco, lekt minder warmte en onttrekt makkelijker vocht aan de lucht. Daarnaast is het stroomverbruik van de split-unit aanzienlijk lager dan dat van de mobiele variant.

 

Multisplit

Dit aircotype bestaat uit een of meerdere binnen-units en altijd slechts een buiten-unit. Handig om meerdere ruimtes tegelijkertijd te kunnen verkoelen (of te verwarmen).

Je koppelt binnenshuis maximaal vijf binnendelen. Je kunt hiervan meerdere modellen combineren (wand -en vloermodellen bijvoorbeeld).

Wil je toch meer dan 5 binnen-units koppelen? Dan heb je een VRF-systeem (Variable Refrigerant Flow) nodig. Hiermee kunnen meerdere (verschillende) binnendelen van een split airco gekoppeld worden aan één buitendeel, en meerdere buitendelen kunnen vervolgens ook weer aan elkaar gekoppeld worden.

Deze multisplit is zeer energiezuinig. Tegelijkertijd koelen en verwarmen in verschillende ruimtes is hiermee ook zelfs mogelijk.

 warm, heet, hitte, verkoeling, verkoelen, koelen, airco, airconditioner, airconditioning, ven, fan, ventilator

 

Op welke kenmerken kun je letten bij je keuze voor een airco?

 

Energieklasse

Het beste voor het milieu en natuurlijk ook voor je energierekening is een airco met energieklasse A, A+ of hoger. Het splitmodel is energiezuiniger dan een monoblock.

Koelvermogen

Het vermogen voor koelen wordt weergegeven in het aantal watt. Per kubieke meter van de ruimte die je wilt koelen heb je ongeveer 30 tot 40 watt vermogen nodig. Voor een airco in de slaapkamer heb je dus minder vermogen nodig dan een airco die een grote woonkamer moet koelen. Bij het product staat vermeld hoe groot de maximale ruimte is in vierkante meters die het apparaat kan koelen.

Functies

Naast koelen, kun je ook kijken naar functies als reinigen van lucht, ventileren, ontvochtigen, verwarmen of een IQ-modus met automatische koeling, ventilatie of verwarming.

Geluidsniveau

In principe is een geluidsniveau van 60dB of minder voor in de slaapkamer aan te raden. Voor andere ruimtes kan dit prima iets hoger dan 60dB zijn.

 

DeLonghi Airconditioner Pinguino PAC N81 nu 100,- euro goedkoper én 3 jaar extra garantie bovenop de standaard 2 jaar.

 

Bekijk ons totale aanbod aan airconditioners hier.

Ga je toch liever voor een ventilator? Een ventilator brengt de gevoelstemperatuur omlaag en is handig te verplaatsen naar verschillende ruimtes in je woning en / of mee te nemen naar je vakantiehuisje of te gebruiken in je caravan. Onze ventilatoren vind je op deze pagina.

 

Wil je meer weten over de juiste keuze bij de aankoop van een airco? Bekijk dan ook het filmpje hieronder.

 

https://youtu.be/RWZ9n1ZJzlI