6
aug

10 makkelijke bespaartips voor in huis

Wat extra geld overhouden aan het einde van de maand, dat willen we allemaal wel. Door slimmer en bewuster met je (elektronica) producten in huis om te gaan, kun je flink besparen op je energierekening. Daar worden zowel je portemonnee als het milieu erg blij van. We geven je 10 bespaartips!Bespaartips | Blog BCC

1. Vaatwasser

Dat we een vaatwasser hebben, betekent nog niet dat elk bakje, potje en bordje erin hoeft. Heb je een bakje dat niet echt vies is, omdat er bijvoorbeeld alleen tomaatjes in hebben gelegen? Spoel hem gewoon om en hergebruik hem! Als je dit structureel doet, zal je zien dat de vaatwasser minder vaak staat te draaien. Minder water-, energie- en geldverspilling!

2. Oven voorverwarmen

Handig, zo’n voorverwarm functie op de oven, maar hoe vaak ben je ondertussen wat anders aan het doen en negeer je het signaal van de oven? Zonde! Luister goed naar je oven en zet die taart gelijk op de bakplaat.

3. Deksel op de pan

Koken met de deksel op de pan is ontzettend efficiënt. Het water zal sneller koken en doordat de pan is afgesloten gaat er geen warmte verloren. Als je de deksel erop houdt, kan je het gas ook nog eens wat lager zetten. Dat is snel verdienen!

4. Verwarming management

De verwarming; tijdens de koude dagen is hij onze beste vriend maar voor de energie- en waterrekening is hij de vijand. Zet de verwarming dus toch maar uit als je de hele dag weg bent of als je naar bed gaat. Een graadje lager zetten helpt ook al. Of gebruik een slimme thermostaat waarmee je op elk gewenst moment op afstand jouw verwarming aan en uit kan zetten!

5. Lampen uit

Dit is misschien een open deur, maar het wordt toch vaak vergeten. Zet altijd het licht uit als je het niet nodig hebt. Wellicht zullen jouw kinderen hier vooral moeite mee hebben, maar ga met het hele gezin de uitdaging aan. En voor zover je dat nog niet hebt gedaan: vervang jouw gloeilampen of hallogeen door led of spaarlampen. Tegenwoordig is led echt niet meer zo kil als vroeger!

6. Weg met sluimerstand

De computer of de tv op sluimerstand? Ai, dat is zonde! Ook in slaapmodus verbruiken deze apparaten nog ongemerkt stroom. Volgende keer toch maar de uitknop zoeken!

7. Opladers uit het stopcontact

Verbruiken opladers nou wel of geen stroom als ze nog in het stopcontact zitten zonder apparaat eraan? Het antwoord is: ja, dat doen ze. Trek die stekker er dus even helemaal uit. Kleine moeite, groot plezier!

8. Energiebesparende stand

Misschien wel de simpelste tip: gebruik de energiebesparende modus van jouw tv, computer of telefoon. Hij is er tenslotte voor gemaakt! Met één druk op de knop begint jouw besparing al.

9. Geef de droger een pauze

De droger is in de zomer eigenlijk overbodig. Tijdens lekkere zonnige dagen kan de was prima buiten aan de lijn. Het voelt misschien een beetje ouderwets, maar het is oh zo efficiënt.

10. Douche niet te lang

Tja, niks fijner dan een lekkere, lange douche in de wintermaanden. Maar of je nou na 5 minuten of 45 minuten de douche uitzet, het moment dat je eronderuit moet komt altijd en dit blijft altijd even vervelend. Je kan er dus maar beter zo snel mogelijk vanaf zijn. Dan kan je ook je waterrekening weer onder ogen komen!

Wij zijn erg benieuwd hoe veel jij met deze tips kan besparen!