Recepten voor het gourmetten | Blog BCC

5 lekkere en gezonde recepten voor het gourmetten

Het is weer zo ver: de dagen worden korter en de feestdagen naderen. En dat betekent voor velen van ons dat het gourmetstel weer van zolder kan worden gehaald! Lekker tafelen met vrienden en familie en stiekem iets te veel stukjes stokbrood eten. Voor wie denkt dat gourmetten alleen bedoeld is voor mini burgers, stukjes kip en shoarmavlees heeft het mis. Wij delen 5 lekkere (en gezonde!) recepten voor het gourmetten met je.Recepten voor het gourmetten | Blog BCC

1. Japans in een pannetje

Varkenshaasyakitori; een Japanse variatie op de varkenshaas. Klinkt niet alleen culinair, maar vooral ook heel erg niet-Nederlands. Tóch kun je alle ingrediënten hiervoor gewoon kopen bij je lokale supermarkt. En het mooie is, je hebt hem zo gemaakt!

Wat je nodig hebt: Chinese roerbakmix, 180 gram mini-varkenshaas yakitori, 2 eetlepels hoisinsaus en2 eetlepels sesamzaad

Halveer vooraf de stukjes varkenshaas, zodat ze later klaar zijn om te bakken. Verdeel de helft van de roerbakmix over de pannetjes en bewaar de rest voor later. Dan zit je pannetje niet zo vol. Roerbak de groente zo’n 5 minuten. Bak ondertussen de varkenshaasjes bruin en gaar op de plaat van het gourmetstel. Vergeet niet regelmatig te keren. Verdeel vervolgens de hoisinsaus over de groenten en bestrooi het met sesamzaad. Combineer de varkenshaas met de groente op je bord en je hebt een heerlijk Japans roerbakgerechtje.

2. Gemarineerde champignons

Vaak denk je bij gourmetten aan vlees, heel veel vlees! Maar weet je, dat hoeft helemaal niet. Kies bijvoorbeeld eens voor wat meer groente; lekker en gezond.

Dit heb je nodig: 1 doosje kastanje champignons, 4 eetlepels zoete ketjap, 1 teen knoflook, 1 eetlepel tijm, 1 theelepel cayennepeper en 1 theelepel paprikapoeder

De gemarineerde champignons heb je in no time gemaakt. Hak hiervoor eerst de knoflook fijn. Meng vervolgens in een kom de ketjap, kruiden en knoflook. Leg hier de champignons in en laat 15 minuten marineren. Lekker simpel, toch?

Recepten voor het gourmetten | Blog BCC

3. Groente mix

Houd je niet zo veel van champignons, dan hebben we ook nog een optie met wat meer gevarieerde groenten.

Dit heb je nodig: 1 aubergine, 1 courgette, 1 doosje champignons, 1 rode paprika, 1 doosje cherrytomaatjes, 1 theelepel tijm, 1 theelepel paprikapoeder, halve theelepel knoflookpoeder en peper naar smaak.

Net als bij de gemarineerde champignons heb je dit gerecht ook zo gemaakt. Je hoeft hiervoor alleen maar de groenten fijn te hakken en te mengen met de kruiden. Laat het 15 minuten marineren en voilà, weer een gezond gerecht op tafel getoverd!

4. Mexicaans pannetje

Op naar een ander land in je pannetje: Mexico. Want een lekkere nachos schotel kun je ook in mini-formaat maken. Het recept is vegetarisch maar voor de vleesliefhebber kun je er uiteraard ook een beetje gehakt aan toevoegen.

Wat je hiervoor nodig hebt: 1 zak nachos chips, 125 gram kidneybonen uit blik, 140 gram mais uit blik, 2 tomaten, geraspte kaas, 1 theelepel cayennepeper en 1 theelepel komijnpoeder.

Recepten voor het gourmetten | Blog BCC

Het meeste werk zit ‘m hier in de voorbereiding. Eenmaal in je pannetje is het zo klaar. Je begint met het uitlekken van de bonen en de mais. Verwijder hierna de zaadjes van de tomaat en snijd het vruchtvlees in stukjes. Schep de stukjes tomaat door de mais en bonen, en breng op smaak met cayennepeper en komijn. Nadat je alles op tafel hebt gezet, kun je alles in je pannetje doen. Begin met een paar stukjes nachos chips en schep wat van het groente mengsel er op. Bestrooi met kaas en bak een paar minuten tot de kaas mooi gesmolten is. Jammieee!

5. Tijd voor een toetje

Uiteraard mag een toetje niet ontbreken tijdens een gourmet avondje. Geen bak ijs of een kant en klaar toetje, maar maak zelf iets lekkers. Zoals dit toetje met warme peer, ijs en speculaas dat je ook nog eens kunt maken in je gourmet pannetje. Wel eerst even je pannetje schoonmaken met een stukje keukenrol, voordat je toetje straks nog naar shoarma smaakt.

Dit heb je nodig: 1 peer, 1 theelepel kaneel, 4 bollen vanille-ijs en 2 speculaasjes (met amandel)

En zo maak je ‘m: Doe de speculaasjes in een plastic zak en sla deze met bijvoorbeeld een deegroller fijn. Snijd de peer in stukjes en bestrooi met een beetje kaneel. Bak de peer 3 minuten in je pannetje tot deze lekker warm is. Serveer een bol ijs op een bord en schep de warme peer er bij. Bestrooi met wat speculaaskruimels. Je kunt er ook als extraatje wat stukjes appel bij doen. Dat wordt genieten!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Astrid Hulshof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.