5 nuttige tips om je wasmachine te reinigen

Vroeger bestond er geen wasverzachter en geen ontkalkingsmiddel. Toch kregen mensen in oma’s tijd hun wasmachine ook goed schoon. Je kunt al met simpele huismiddeltjes zoals azijn een heel eind komen om je wasmachine te reinigen en van een langere levensduur te voorzien.

Hieronder hebben wij vijf nuttige tips die je helpen de conditie van je wasmachine op peil te houden.

  1. Schoonmaakazijn
  2. Waspoeder of wissel vloeibaar
  3. Kookwas
  4. Doseerschepje
  5. Wasmachineonderdelen

Tip 1: Schoonmaakazijn, allround milieuvriendelijk schoonmaakmiddel

Heb je last van vetaanslag en kalk in de trommel van je wasmachine, giet dan een flinke scheut schoonmaakazijn in de trommel en draai een programma op 90 graden. Al het vuil lost dan op en je wasmachine ruikt weer fris. Kalk kan behoorlijk veel schade veroorzaken in een wasmachine, en een monteur laten komen voor reparatie is erg duur. Vergeet dus niet om schoonmaakazijn op je boodschappenlijstje te zetten, want je kunt er enorme kosten mee voorkomen.
Het helpt ook tegen nare geurtjes in je wasmachine, het ontkalkt en is veel beter voor het milieu dan de chemische middelen.

Tip 2 : Gebruik alleen waspoeder of wissel dit af met vloeibaar wasmiddel

Een andere tip is om je wasmiddel voorzichtig te doseren (dat spaart ook kosten) of om waspoeder en vloeibaar wasmiddel af te wisselen. Met waspoeder blijven er namelijk minder zeepresten achter in allerlei randjes. Wist je trouwens dat de goedkope waspoeders in tests van de Consumentenbond vaak beter scoren dan bekende, dure merken?

Tip 3: Draai om de twee weken een was op 90 graden

Een andere tip is om de paar weken een kookwas op 90 graden te draaien. De reden hiervoor is om vetluis te voorkomen. Het klinkt vies, vetluis, maar het is geen beestje. Het is de benaming voor de restjes haren, huidschilfers en vetten die zich in combinatie met zeepresten afzetten in onder andere de rubberen manchetrand van je machine. Het is die vettige grijze smurrie die soms nog stinkt ook. Was je alleen op lage temperaturen, of gebruik je te veel wasmiddel, dan zul je er meer last van hebben dan anderen. Het heeft niets met je wasmachine of de hardheid van het water te maken, en het komt ook niet door goedkoop of duur wasmiddel. Een simpele tip om vetluis te voorkomen is dus om af en toe een was op 90 graden te draaien.

Tip 4: Gebruik een doseerschepje of beker

Vaak zit bij de aanschaf van je wasmiddel een handige doseerbeker of schep erbij. Op het etiket van het wasmiddel zit vaak een advies hoeveel wasmiddel je dient te gebruiken per hoeveelheid vuile was. Als je deze doseringen dan aanhoudt zal je niet onnodig veel wasmiddel gebruiken en voorkom je het risico om zeepresten in de machine achter te laten. Door gebruik te maken van de juiste hoeveelheden bespaar je niet alleen de levensduur van je wasmachine maar het is ook nog eens gunstig voor je portemonnee.

Tip 5: Vergeet de onderdelen niet

Wat doe je als je al van die grijzige aanslag in je machine hebt? Maak de rubberen manchet schoon met een flinke prop keukenpapier. Hoe meer vetluis je weet te verwijderen hoe beter. Pas goed op dat er niets achterblijft in de vulopening van je machine, want het kan ook vlekken achterlaten in je wasgoed.
Maak ook de zeepbakjes goed schoon, want zelfs daar klonteren vaak restjes samen. Meestal kunnen die bakjes gewoon in de vaatwasser, maar je kunt ze ook afborstelen onder de kraan of in een bakje met soda laten weken. De ruimte waarin de zeepbakjes geplaatst moeten worden en de buitenkant van de machine kun je het beste met een sopje en een vaatdoek afnemen.

Wil je nog meer informatie over het onderhoud van je wasmachine bekijk dan onze 7 tips voor het onderhoud van je wasmachine.

Heb jij nog meer tips, deel deze tips voor het reinigen van je wasmachine in de comments.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Admin

Wij schrijven graag over lifestyle, trends en de wereld van elektronicaproducten, nieuws, leuke weetjes, tips & tricks en meer..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.