Barbecue | Blog BCC

7 makkelijke manieren om de barbecue schoon te maken

Yesss, het is zomer en dus kunnen we de barbecue weer uit de schuur halen! Denk jij alleen bij het aanzicht van de barbecue “had ik die de vorige keer maar goed schoongemaakt”? Dan hebben wij 7 handige schoonmaak tips voor je zodat de barbecue er snel weer spik en span uitziet!Barbecue | Blog BCC

Schoonmaaktip 1: Flink heet

Dit is de easy peasy manier van je rooster schoonmaken. Als je eenmaal al je vlees, vis en groenten van de barbecue af hebt, stook je de barbecue even flink op. Doe dit met de deksel erop voor ongeveer een kwartiertje, want op die manier brand je alle etensresten weg. Daarna even een doekje erover heen of eventueel met een sponsje met sop en klaar is kees!

Schoonmaaktip 2: Schoonmaken met citroen

Citroen is vaker een wondermiddeltje als het gaat om schoonmaken en zo ook voor je barbecuerooster. Smeer het rooster in met een halve citroen en laat het intrekken. Na een uurtje (of 2 uur als je echt je best hebt gedaan met barbecueën) veeg je alle resten gemakkelijk weg met een spons.

Schoonmaaktip 3: Smeren met olie

De barbecue werkt natuurlijk hetzelfde als een pan of oven. Smeren met olie zorgt ervoor dat het niet aankoekt. Voordat je begint even lekker smeren met olie dus en je schoonmaakklusje achteraf gaat je vele malen makkelijker af!

Schoonmaaktip 4: In een vuilniszak

Spullen die je liever niet meer wilt hebben stop je misschien weg in een vuilniszak met de gedachte ‘dat komt later wel’. Voor het rooster van de barbecue geldt dat ook, alleen komt ie er dan wel als schoon uit! Vul de vuilniszak met een laagje heet water en schoonmaakmiddel, of ammoniak als je dat in huis hebt. Leg het rooster erbij in en knoop de vuilniszak dicht – laat het een nachtje weken en de volgende dag is het vuil er allemaal van af. Alleen nog even afspoelen en voila schoon!

Schoonmaaktip 5: een ui doet het werk

Nog een ui over na het barbecueën? Niet weggooien! Als je de ui doormidden snijdt en het nog warme rooster ermee insmeert is het schoonmaken een simpel klusje. Het zuur van de ui neemt al het vuil namelijk mee. Wel oppassen met je vingers, want het rooster is dus nog warm..

Schoonmaaktip 6: In het gras

Nee, van gras zelf wordt je rooster niet spik en span, maar het helpt je wel met het schoonmaakklusje. Leg je rooster een nachtje in het gras. Het gras zorgt er namelijk voor dat het rooster vochtig blijft waardoor je het vuil niet aankoekt. Zo kan je rustig gaan eten en borrelen en kan je het schoonmaakklusje uitstellen tot de volgende dag. Na een nachtje in het vochtige gras krijg je het vuil er gemakkelijk af.

Schoonmaaktip 7: Natte kranten

Geen gras in de buurt? Een natte krant doet het werk net zo goed! Wikkel het rooster in een natte krant en laat een nachtje weken. Let wel even op dat je rooster niet van gietijzer is. Deze kunnen namelijk gaan roesten als je ze vochtig houdt.

Steek die barbecue nu maar snel aan! En voor straks, eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Lianne Schimmel