7 oplossingen bij storingen van je wasmachine

Net als vele elektronische apparaten kan een wasmachine op zijn tijd helaas wel eens een storing krijgen. Een storing hoeft niet direct te betekenen dat je wasmachine aan vervanging toe is. Wij hebben de meest voorkomende storingen voor je op een rij gezet met mogelijke oplossingen, zodat je altijd een hulplijstje bij de hand hebt.

Voor specifieke foutcodes die worden aangegeven is het raadzaam om de handleiding te raadplegen van de wasmachine of contact op te nemen met de leverancier.

  1. Wasmachine gaat niet aan
  2. De deur gaat niet open
  3. Wasmachine geeft geen water
  4. Water in de trommel
  5. De trommel draait niet meer
  6. De wasmachine lekt
  7. Wasgoed bevat vlekken en strepen

1: Wasmachine gaat niet aan

Controleer met een ander elektrisch apparaat of er stroom op de wandcontactdoos wordt geleverd. Als dit niet het geval is, dan is er waarschijnlijk een stop doorgeslagen. We raden je trouwens aan om bij het aansluiten van je wasmachine geen verlengsnoer te gebruiken waarop meerdere apparaten zijn aangesloten. Sluit je wasmachine altijd direct aan op de wandcontactdoos.

2: De deur gaat niet open

Mogelijk staat het kinderslot/kinderbeveiliging geactiveerd. Je kunt in de gebruikershandleiding nakijken hoe je deze functie uit kunt schakelen.

3: Wasmachine geeft geen water

Draai de toevoerslang los van de waterkraan, draai de kraan voorzichtig open en vang het water op in een bakje. Komt er geen water uit de kraan? Controleer of andere kranen in je woning wel water geven. Heb je verder gewoon water? Dan is de wasmachinekraan defect (kalk en/of slijtage).

4: Water in de trommel

Voordat je je wasmachine voor de eerste keer gebruikt, kan het zijn dat er zich een beetje water in de trommel bevindt. Dit is testwater van de fabrikant die de wasmachine heeft getest op waterdichtheid. Mocht er na vaker gebruik opeens water in de trommel achterblijven, al dan niet met wasgoed erin, dan betekent dit dat het water niet kan afpompen.

Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld een vreemd voorwerp in de pomp of in het filter. Open het klepje van het filter, laat het water weglopen, eventueel met een slangetje. Draai het filter eruit en controleer of het schoon is en reinig het filterhuis voordat je het filter terugplaatst.

Kijk ook of je de schoepen van de pomp rond kunt draaien. Als dit niet helpt, controleer dan of het water goed kan worden afgevoerd, of de afvoerslang niet is dubbelgevouwen bijvoorbeeld. De afvoerslang mag niet te diep in de afvoer zitten, 10 tot 20 cm is ideaal.

5: De trommel draait niet meer

Het kan voorkomen dat het water niet snel genoeg wordt afgevoerd, waardoor de trommel niet meer draait. Controleer dan het filter, de afvoerpomp, de afvoerslang en de afvoer, zoals hierboven omschreven.

6: De wasmachine lekt

Kijk goed waar de lekkage vandaan komt. Controleer het filter, de afvoer en de slangen op lekkage. Verder is het mogelijk dat het zeepbakje verstopt is, waardoor het water niet goed kan doorstromen, dit kan ook lekkage veroorzaken.

7: Wasgoed bevat vlekken en strepen

Doordat wasmachines steeds zuiniger met water omgaan, wordt de dosering van het wasmiddel steeds belangrijker. Als je wasgoed niet schoon uit de wasmachine komt of met strepen, komt dit waarschijnlijk doordat er teveel wasmiddel is gebruikt.

Teveel wasmiddel veroorzaakt zeepresten die achterblijven in de kuip. Bij te weinig wasmiddel, blijven vuilresten achter op je wasgoed. In beide gevallen zullen resten wasmiddel of vuil zich onzichtbaar opstapelen en op een gegeven moment losraken en op je kleding terechtkomen of in de wasmachine achterblijven. Achtergebleven resten kunnen gaan stinken. Draai regelmatig een kookwas op 90 of 95 graden zonder wasgoed, met keukensoda of met een vaatwastablet om dit te voorkomen.

Is jouw wasmachine toch aan vervanging toe en heb je een nieuwe nodig? Bekijk dan de wasmachines van BCC.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Admin

Wij schrijven graag over lifestyle, trends en de wereld van elektronicaproducten, nieuws, leuke weetjes, tips & tricks en meer..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.