Wasmachine | Blog BCC

7 tips om langer te genieten van je wasmachine

Je wasmachine is ongeveer wel het laatste apparaat in huis waarvan je wilt dat ‘ie stuk gaat. Of noem het maar gerust hét laatste apparaat in huis wat je stuk wilt zien gaan. Gelukkig kun je er zelf een heleboel aan doen om dit te voorkomen! Wij geven je 7 tips.

Tip 1: Heet, heter, heetst!

Na elk wasje blijft er altijd wel iets van wasmiddel of viezigheid van je kleding achter in de wasmachine. Dit gebeurt vooral als je vaak wast op lage temperatuur. Het is dus goed om af en toe een kookwas van minimaal 90 graden te draaien. Door de hete temperatuur worden veel van deze viezigheden weggespoeld.Wasmachine | Blog BCC

Tip 2: Juiste hoeveelheid wasmiddel

Wil je heerlijk, frisse was – en denk je dus lekker veel wasmiddel bij je wasgoed te gieten? Denk voortaan dan twee keer na, want je wasmachine vindt dit niet zo fijn. Als je teveel wasmiddel gebruikt, krijg je een laag aangekoekt wasmiddel op je trommel en in de slangen. Hierdoor krijg je allerlei vieze bacteriën in je wasmachine, wat na verloop van tijd schadelijk is voor de machine. Kijk op de handleiding van de fabrikant van je wasmachine naar de hoeveelheid wasmiddel en ook naar wat er op de verpakking van het wasmiddel staat. Zo weet je snel of je niet te veel wasmiddel gebruikt.

Tip 3: Lage temperatuur = vloeibaar wasmiddel

Wassen op lage temperatuur doe je met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder kan namelijk gaan aankoeken omdat het vanwege de lage temperatuur niet helemaal oplost. Zo kunnen er schimmels gaan vormen en kan je een verstopte wasmachine krijgen. En dat is dus het begin van het einde.

Tip 4: Laat de deur openstaan

Om de vorming van schimmels tegen te gaan is het ook belangrijk om het deurtje van je wasmachine zo veel mogelijk open te laten staan. Door de luchtcirculatie kan je de vorming van schimmel voorkomen.

Tip 5: En laat ook het doseerbakje openstaan

Naast de deur is het ook verstandig om het doseerbakje open te laten staan wanneer je geen gebruik maakt van de wasmachine. Ook als je het doseerbakje nooit gebruikt – omdat je het wasmiddel direct in je trommel plaatst – is het goed om dit te doen. Er wordt namelijk wel water doorheen gepompt. En als je dit niet laat doorluchten kunnen er nare luchtjes en – daar heb je ze weer – schimmels ontstaan.

Tip 6: Zorg dat de wasmachine waterpas staat

Een ronddansende wasmachine is niet alleen irritant, maar het is dus ook schadelijk voor je machine zelf. Zorg ervoor dat de wasmachine exact recht staat, en het liefst zo dicht mogelijk bij de grond, zodat de machine rustiger draait. Hierdoor gaan je schokdempers langer mee.

Tip 7: Houd het filter schoon

Huh, filter? Heb je nu geen idee waar we het over hebben? Dan is het de hoogste tijd om het filter schoon te maken. Maar doe dit eigenlijk elke 2 a 3 maanden. In het filter kunnen haren of stof zitten en die kunnen in de afvoerpomp terechtkomen. Heb je het echt heel bont gemaakt, dan kan het filter of zelfs je hele wasmachine kapot gaan vanwege deze verstopping. Kijk dus even in de handleiding van je wasmachine waar je je filter kan vinden en maak hem schoon. Én vergeet de zakken van je broeken niet te controleren voordat je gaat wassen. Schroefjes, muntjes of andere kleine voorwerpen maken je filter en pomp al helemaal niet blij!

Slimme wasmachines doen het zelf

Veel smart wasmachines die nu op de markt zijn hebben zelf een instelling waarmee ze de wasmachine onderhouden. Superhandig dus! Zo ook de Samsung Quickdrive. Deze wasmachine reinigt namelijk de trommel na iedere wasbeurt. Veel smart wasmachines controleren hiernaast ook de hoeveelheid wasmiddel die je verbruikt. Zo verklein je het probleem van aangekoekte, achtergebleven resten wasmiddel, omdat je het juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt. En hierdoor gaat je wasmachine langer mee. Tsja, ze heten natuurlijk niet voor niets slimme wasmachines.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Lianne Schimmel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.