Statisch | Blog BCC

7 tips tegen statisch haar en statische elektriciteit

It’s that time of the year again! Nee we bedoelen dan niet de kerst, want die dagen hebben we al achter de rug. Maar tijdens deze koude maanden lijkt het wel of alle deurklinken die je aanraakt ‘stroom geven’ of dat je haar overeind staat alsof je regelrecht uit de jaren ‘80 bent komen lopen. Herkenbaar toch? Gelukkig kun je van dat statische gevoel afkomen of het zelfs voorkomen. Wij hebben de tips!Statisch | Blog BCC

Tip 1: IJzeren veiligheidsspeld

Het is misschien een beetje gek, en vergeet hem ook zeker niet uit je broek of jasje te halen voordat het in de wasmachine gaat, maar het werkt! Stop een ijzeren veiligheidsspeld in je broek en het metaal zorgt ervoor dat je ontlaadt. Geen schokjes meer dus!

Tip 2: Verhoog de luchtvochtigheid in huis

Water en elektriciteit gaan natuurlijk helemaal niet goed samen. Maar wel als je van je statische handen en haar wilt afkomen. Watermoleculen zorgen er namelijk voor dat je niet meer statisch wordt. Veel droge lucht in huis is dan niet handig. Een luchtbevochtiger is dus een hele goede oplossing om je statische lading kwijt te raken. En een luchtbevochtiger is niet alleen goed om van je statische elektriciteit af te komen. Heb jij bijvoorbeeld vaak last van prikkende ogen, hoofdpijn of vermoeidheid, dan kan dat komen door te droge lucht in huis. Een luchtbevochtiger helpt je om de luchtvochtigheid op het juiste niveau te krijgen en is zo dus niet alleen goed voor je statische haren!

Tip 3: Linnen of katoenen kleding

Heb je het idee dat je de ene dag meer statisch bent dan de andere dag? Dit kan te maken hebben met de kleding die je aanhebt! Door de structuur en de natuurlijke vezels in linnen of katoenen kleding heb je een kleinere kans om statisch geladen te raken. Kleding gemaakt van wol, nylon of een synthetische stof is juist af te raden. Deze stoffen zorgen namelijk voor extra negatieve lading.

Tip 4: Leren zolen

Schoenen met leren zolen zijn niet alleen handig tegen de kou, maar ook tegen statische lading. Leren zolen zorgen er namelijk voor dat je gegrond blijft. Rubberen zolen zorgen er daarentegen voor dat je statische lading zich opbouwt, en je zo dus last kan krijgen van elektrische schokken. Dus haal die boots met leren zolen maar uit de kast!

Tip 5: Smeren met bodylotion en handcrème

Een droge huid helpt mee aan de opbouw van statische elektriciteit. Smeer je huid dus drie-dubbel-dik in met bodylotion en zorg ervoor dat je je tube handcrème altijd bij de hand of binnen handbereik hebt 😉

Tip 6: Vet haar

Oké, we snappen dat dit niet de beste tip is uit dit lijstje. Maar het is een tip! Vet haar wordt minder snel statisch dan droog haar. Je net gewassen kapsel wordt dus eerder statisch dan ik-had-mijn-haar-gisteren-eigenlijk-moeten-wassen-haar. Dit is dus vooral een handige tip mocht je niet de deur uit hoeven! Moet je wel gewoon op werk verschijnen, dan kan je ook je haar wassen met shampoo die je haar niet uitdroogt maar juist voedt. Of een haarmasker dat je haar hydrateert. Dat helpt ook!

Tip 7: Föhnen is verboden

Droog haar is dus uit den boze als het gaat om statisch geladen haar. Föhnen is dus echt een no go! Sta dus wel wat eerder op, want met je natte haren fietsen in de kou is misschien nog wel een ergere straf dan een dag met statisch haar rondlopen!

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Lianne Schimmel