Stinkende wasmachine | Blog BCC

8 tips tegen een stinkende wasmachine

Ugh, niets is zo vies als een wasmachine die muf ruikt. Uiteraard is dit ook niet bevorderend voor de geur van je kleding. Wij hebben 8 tips tegen een stinkende wasmachine. Zo komt jouw was voortaan weer met een bloemetjesgeur uit de machine.

Waardoor ontstaat eigenlijk een stinkende wasmachine?

De veroorzaker van een muffe wasmachine is vetluis. Dit is een zeepbacterie die houdt van warme, vochtige omgevingen. De wasmachine is dus perfect voor de luis. De vetluis veroorzaakt een muffe en soms zure geur in je machine en nog een nadeel: het kan grijze of bruine vlekken achterlaten op je wasgoed. Wil je dus niet! Dan nu naar de oplossingen.Stinkende wasmachine | Blog BCC

Oplossingen stinkende wasmachine

Hoe vervelend het ook is, een stinkende machine is niet het einde van de wereld. Er zijn een aantal super simpele dingen die je kan doen om het op te lossen of juist te voorkomen.

1.      Kies het juiste wasmiddel

Dé tip om vetluis te voorkomen: kies voor vloeibaar wasmiddel en niet voor poeder. Vloeibaar wasmiddel laat minder zeepresten achter omdat het makkelijker oplost. En minder zeepresten = minder vetluis.

2.      Doseer wasmiddel goed

Het lijkt misschien een goede oplossing bij stank om volgende keer nog net wat meer wasmiddel toe te voegen. Doe dit niet! Een te veel aan wasmiddel zorgt voor ophopingen van zeep en dus voor betere leefomstandigheden voor de vetluis. Houd dus altijd de aanbevolen dosering aan. Wasmachines met de automatisch doseren functie bepalen zelf de juiste hoeveelheid wasmiddel o.b.v. de hoeveelheid was, super handig! We vertellen je graag meer over automatisch doseren op onze blog.

3.      Rubberen randjes en doseerbakje schoonmaken

Vergeet niet om regelmatig het doseerbakje en de rubberen randen van je wasmachine schoon te maken. Dit zijn de plekken waar wasmiddelresten ophopen en de vetluis dus ontstaat. Je herkent het aan een soort grijze smurrie. Dat moet weg! De doseerbak kan je er vaak helemaal uittrekken en dan schoonmaken met een sopje en heet water. De rubberen rand kan je eerst afnemen met toiletpapier of keukenpapier en vervolgens de restjes wegpoetsen met een oude tandenborstel.

4.      Draai regelmatig een kookwas

Draai regelmatig een kookwas op bijvoorbeeld 90 graden. De bacterie kan niet tegen zulke hoge temperaturen. Een of twee keer in de maand een kookwas draaien is een goede maatstaf om vetluis te voorkomen. Met een groot gezin, en dus meer wasjes, kan het vaker. Wanneer je preventief een kookwas draait kan je ook gelijk katoenen lakens meewassen, zo laat je de wasmachine niet onnodig energie verspillen. Win-win!

5.      Laat de machine drogen

Laat het deurtje van de wasmachine en de doseerbak na iedere wasbeurt een tijdje openstaan zodat het allemaal kan doorluchten en opdrogen. Zo haal je de vochtige omgeving voor de bacterie weg, ha!

6.      Gebruik azijn, soda of een vaatwasblokje

Voeg eens in de zoveel tijd wat soda, natuurazijn of een vaatwastablet toe aan de was. Deze middeltjes helpen om zeepresten te verwijderen. De richtlijn is 50 gram soda in de trommel of 50 mililter azijn in de zeeplade.

7.      Maak het filter schoon

Ook in het filter van je wasmachine kan vetluis voorkomen. Haal daarom regelmatig het filter aan de voorkant van de wasmachine los om te kijken of ook daar een grijzig goedje te vinden is. Maak hem in dat geval schoon met warm water.

8.     Draai op reinigingsprogramma

Steeds meer machines hebben ook een wasmachine reinigen programma. Hierbij is het programma erop gericht de machine te reinigen en niet de kleding. Hij spoelt op een andere manier om ook de leidingen beter schoon te maken. Een paar voorbeelden van zelfreinigende wasmachines zijn de goed betaalbare AEG ProSense wasmachine, de Samsung Ecobubble machine en deze super zuinige Miele wasmachine.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Manou 't Lam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.