9 tips voor de mooiste herfstfoto’s

Voor de fotografie liefhebber is de herfst misschien wel het mooiste seizoen van het jaar. Ruig weer en de veranderende natuur zorgen voor mooie plaatjes. Maar hoe zorg je er nu voor dat je het meeste uit je herfstfoto’s haalt? Wij geven je de tips!

1.      Stel je camera juist in

Tijdens de herfst is het bos dé plek om je mooie kiekjes te schieten, maar juist in het bos kan je camera moeite hebben om de witbalans goed te stellen. De mooie oranje en rode bladeren worden hierdoor iets koeler vastgelegd en zo krijg je die intense kleuren niet goed op de foto. Houdt er dus rekening mee dat je de juiste instelling neemt. Om die mooie warme kleuren in je foto’s terug te laten komen kies je de instelling bewolkt of flitslicht.

2.      Kijk naar je diafragma

Je diafragma is één van de drie belangrijkste onderdelen waarmee je kan bepalen hoe een foto eruit komt te zien. Het diafragma zorgt ervoor hoeveel licht de camera krijgt, en komt dus goed van pas tijdens de donkere herfstdagen. Wil je iets fotograferen van veraf of juist de paddenstoelen op de grond mooier in beeld brengen, speel dan met je diafragma. Probeer bijvoorbeeld een f/2 en maak dezelfde foto met een f/16. Met een laag diafragma krijg je weinig scherptediepte, je focus ligt op één punt, de rest is vaag. Met een hoog diafragma is zowel de voorgrond als de achtergrond scherp. Het diafragma kan je helpen om van je normale foto een top foto te maken!

3.      Neem je statief mee

Hoewel in de herfst de bladeren van de bomen vallen, blijft het toch nog vaak donker in het bos, en is er dus weinig licht om te fotograferen. Tip is dan om je camera op een statief te zetten zodat je de sluitertijd langer kunt maken en je zo meer licht kunt vangen. De sluitertijd is het tweede belangrijke onderdeel waarmee jijzelf kan zorgen hoe je foto eruit komt te zien. Met een statief zorg je ervoor dat jouw camera gedurende de sluitertijd niet beweegt, wat ervoor zorgt dat je foto niet wazig wordt.

4.      ISO-waarde

Het derde belangrijke onderdeel is de ISO-waarde. Heb je geen statief en heb je toch meer licht nodig in je foto’s, dan moet je hiernaar kijken. Door de ISO-waarde te verhogen, wordt de sensor gevoeliger voor licht en kan hij meer licht vangen. Mocht het schemeren of een erg donkere dag zijn, kan je het beste een ISO-waarde van 1600 tot 3200 gebruiken. Wel kan je bij zulke hoge waarden last krijgen van ruis, let daar dus op en test het uit.

5.      Focus en flitser

Mist komt vaak voor tijdens de herfst en is tegelijkertijd prachtig maar ook ontzettend moeilijk om vast te leggen. Voor je camera is het lastig om contrast te vinden op een mistige dag en zo kan je aardig zitten rotzooien met je autofocus. Beter is het dan om dit handmatig te doen in plaats van je camera dit te laten doen. Denk er daarbij naast dat je je flitser altijd uit zet, je ziet ermee namelijk niet veel meer en krijgt last van het whiteout effect.

6.      Let op de details met een macro lens

Ooit een spinnenweb proberen te fotograferen? Lastig hè? Om zulke minieme details scherp te krijgen, heb je een camera nodig met een macro lens. Vergeet deze dus vooral niet als je dat spinnenweb wilt fotograferen. Mocht je er nog geen hebben, neem dan een kijkje bij onze macro cameralenzen.

 

7.      Fotografeer op dezelfde hoogte

Soms zijn ze wat lastig te zien, maar soms zijn ze ook knalrood dat je ze al van ver kunt zien: paddenstoelen. Om ze mooi vast te kunnen leggen, moet je een beetje vies willen worden en de paddenstoel vanaf gelijke hoogte fotograferen. Want hoewel de bovenkant natuurlijk vaak prachtig is, de onderkant mag er ook wezen! Wil je dan toch liever je knieën schoonhouden, dan is de Panasonic LUMIX DMC-FZ300 aan te raden. Met zijn kantelbare lcd-scherm schiet je de mooiste foto’s zonder vies te worden.

8.      Wees op tijd!

Wees op tijd? Ja! Om die mooie herfstkleuren vast te leggen, krijg je niet al te veel tijd. Denk je toch maar dat je nog even wacht omdat het deze week wel erg regenachtig wordt, dan kan het maar net zo zijn dat alle blaadjes van de bomen zijn en weg is je kans op die mooie foto! Een regenachtige dag kan er juist voor zorgen dat je een prachtige foto maakt. Trek die regenjas dus maar snel aan!

9.      Regenjas voor je camera

Yes, met de herfst komt helaas ook veel regen kijken. Nu kan je jezelf van top tot teen inpakken in een charmant regenpak, voor je camera is dat wat lastiger. Neem daarom een plastic tas mee zodat je je camera kan bedekken tijdens een onweersbuitje of maak er thuis alvast een aangepaste regenjas voor je camera van. Kan je mooie plaatjes blijven schieten tijdens de herfstbuien.

Print Friendly, PDF & Email

Geplaatst door: Lianne Schimmel