19
nov

Koken met een stoomoven: is dat nu echt gezonder?

De stoomoven is hot & happening, maar is het ook echt gezond en handig? En wat zijn nou precies de voor- en nadelen van een stoomoven als je ‘m vergelijkt met het koken in een gewone oven of pan? Wij hebben het uitgezocht en zetten het voor je op een rijtje!

Stoomoven

Een stoomoven is écht veel gezonder!

Om dan maar meteen met het belangrijkste te beginnen: ja, het is écht veel gezonder! Als jij normaal gesproken je broccoli kookt in een pan met water, dan zie je misschien al tijdens het afgieten dat het water helemaal groen is gekleurd. Resultaat: vaal gekleurde broccoli roosjes. Maar het water neemt niet alleen de kleur mee van je broccoli, ook voedingsstoffen, vitamines en mineralen verdwijnen in je gootsteen. En dat wil je niet! Bereid je je broccoli in de stoomoven, dan blijven al de voedingsstoffen, vitamines en mineralen in de broccoli zitten. En bovendien blijft zo de kleur van de groenten ook behouden , ziet er dus ook nog mooi uit op je bord!

Je kan er  hele gerechten tegelijk in bereiden

Maar zo’n stoomoven is natuurlijk niet alleen maar te gebruiken voor je dagelijkse 2 ons groenten. Je kan er namelijk ook vis of vlees mee bereiden. Je kan zelfs hele gerechten tegelijk in de oven doen! Wil jij een lekker stukje zalm met wat groenten serveren, dan kan dat op hetzelfde moment bereid worden. Zo bespaar je tijd én vaat! En die zalm komt nog lekkerder uit de stoomoven dan dat je gewend ben van de pan of je oven; de zalm is sappiger en kleurrijker.

De smaak van je eten is beter

De smaak van je zalm of groente is beter na bereiding in een stoomoven, dat komt doordat een stoomoven de smaak insluit.  Dat water waarin je kookt in de pan is een boosdoener voor de smaak. Het water neemt namelijk de smaak op en giet je daarna dus in de gootsteen. In een stoomoven wordt de smaak ingesloten, zodat jouw gerecht alle smaak behoudt.

Een stoomoven is een alles-in-één kunner

Als je denkt dat een stoomoven je alleen helpt met bereidingen met stoom, dan heb je het mis! Veel stoomovens zijn namelijk multifunctioneel. Zo heeft de AEG SteamPro stoomoven 25(!) voorgeprogrammeerde functies. Je kan naast stomen ook grillen, opwarmen (regenereren), pocheren, ontdooien, sous-vide en nog 19 andere functies! Met een stoomoven heb je dus eigenlijk geen oven, magnetron of een groot 6-pits gasfornuis meer nodig.

Een stoomoven is niet alleen gezonder; het eten heeft ook nog een betere kwaliteit

Gezonder, meer smaak én ook nog eens een betere kwaliteit! De AEG SteamPro heeft namelijk een kerntemperatuursensor. Hiermee kies je exact welke kerntemperatuur je stuk vlees moet hebben voor de perfecte bereiding. En dit hoef je niet zelf te googelen. Op basis van het soort vlees geeft de oven aan welke temperatuur nodig is voor rood, medium of doorbakken. Zo kan er vrijwel niks meer mis gaan.

De stoomoven is de keukenhulp voor iedereen, zelfs als je niet kunt koken

Vind jij jezelf nou helemaal geen keukenprins(ses), en dus niet geschikt voor zo’n verfijnd keukenapparaat? Dan is de stoomoven juist iets voor jou! De ovens van AEG hebben namelijk maar liefst 75 voorgeprogrammeerde recepten. En dankzij de kerntemperatuur en de alles-in-één bereiding kan er niks mis gaan. Eigenlijk haal je met een stoomoven dus een soort van sous-chef in huis!

Is er dan ook een nadeel?

Elk voordeel heeft zijn nadeel, om de bekende uitspraak maar even om te draaien. En zo ook alle voordelen die de stoomoven heeft. Want aan al die verschillende specificaties zit natuurlijk wel een prijskaartje. Een stoomoven is dus best prijzig. Wil je dus niet te diep in je buidel tasten, dan is de stoomoven niet voor jou geschikt. Maar wil jij de sterren van de hemel koken, niet met stapels vaat zitten en tijd besparen; dan wel! En, als je het relatief bekijkt en bedenkt dat je eigenlijk een 25-in-1 product aanschaft, valt het best wel weer mee!